Bij het creëren van een tuin is het belangrijk om rekening te houden met het onderhoud. Een onderhoudsvriendelijke tuin kan je veel tijd en moeite besparen, terwijl je toch geniet van een groene en gezellige buitenruimte. Ben je benieuwd hoe je dit aanpakt? Lees dan het onderstaande artikel met handige tips door.
Tip 1. Maak slim gebruik van plantenbakken
Een van de eenvoudigste manieren om het onderhoud van je tuin te verminderen, is door gebruik te maken van plantenbakken. Planten in bakken zijn gemakkelijker te onderhoud dan planten die in de volle grond staan. Bovendien kun je spelen met verschillende hoogtes, posities en stijlen. Zo ontstaat er meer dynamiek in je tuinontwerp zonder dat je grote aanpassingen hoeft te doen. Op Plesanto.nl vind je een ruim assortiment aan plantenbakken en bloempotten voor iedere tuinstijl. Ga jij voor een stoere betonlook of voor een strakke plantenbak van kunststof?
Tip 2. Kies voor vaste planten
Vaste planten zijn een slimme keuze voor een onderhoudsvriendelijk tuin, omdat ze jaar na jaar terugkeren. Kies voor inheemse vaste planten die goed groeien in het desbetreffende bodemtype. Houd ook rekening met de hoeveelheid zonlicht op verschillende plekken in je tuin. Als je de juiste plant uitkiest voor het plekje, heeft het maar weinig extra aandacht nodig.
Tip 3. Beperk onkruid met bodembedekkers
Bodembedekkers zijn planten die zich snel verspreiden over de bodem van je tuin, waardoor er weinig ruimte overblijft voor onkruidgroei. Maak gebruik van kruipend zenegroen of sedumplanten om onkruid te onderdrukken en tegelijkertijd de borders te verfraaien met meer groen.
Tip 4. Overweeg kunstgras
Als je graag een gazon wilt maar geen zin hebt in het onderhoud, overweeg dan kunstgras als alternatief. Kunstgras ziet er tegenwoordig erg realistisch uit en blijft het hele jaar door mooi groen. Toch hoef je het geen water te geven, niet te maaien en niet te bemesten. Dat scheelt een hoop tijd!
Tip 5. Gebruik duurzame materialen
Kies bij de aanleg van je nieuwe tuin voornamelijk voor duurzame materialen. Denk aan composiet, kunststof en aluminium. Deze materialen zijn gemakkelijk schoon te maken, hebben weinig onderhoud nodig en gaan erg lang mee.
Tip 6. Automatiseer het irrigatiesysteem
Een geautomatiseerd irrigatiesysteem kan veel tijd en moeite besparen bij het bewateren van je tuin. Installeer een druppelsysteem dat is aangesloten op een timer of op vochtsensoren. Zo krijgen de planten automatisch de juiste hoeveelheid water zonder dat je hier zelf moeite voor hoeft te doen.
https://www.huizenzoeker.nl/blog/wp-content/uploads/2023/06/tuin-pergula-tuinontwerp.png540818Stephanie Hopmanshttps://www.huizenzoeker.nl/blog/wp-content/uploads/2023/05/Logo-Huizenzoeker-2.pngStephanie Hopmans2024-04-30 15:36:282024-05-10 11:46:08Onderhoudsvriendelijke tuin voor je nieuwe woning: handige tips
De Ultieme Gids voor het Huren van een Vakantiehuis in Noorwegen
Noorwegen, het land van majestueuze fjorden, uitgestrekte bossen en betoverende landschappen. Voor velen is het huren van een vakantiehuis in Noorwegen een droom die uitkomt. Of je nu op zoek bent naar avontuur in de bergen, ontspanning aan de kust of een onderdompeling in de Noorse cultuur, er is voor elk wat wils. Maar voordat je je reis plant, is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn over het huren van een vakantiehuis in dit prachtige land. Daarom presenteren we hier de ultieme gids voor het huren van een vakantiehuis in Noorwegen.
Kies de juiste regio
Noorwegen is een groot land met diverse landschappen en regio’s. Voordat je een vakantiehuis huurt, is het belangrijk om te beslissen welk deel van Noorwegen je wilt verkennen. Wil je de rust van de bergen ervaren in de regio’s zoals Jotunheimen of de Lyngen Alpen? Of misschien de voorkeur geven aan de kustgebieden met prachtige fjorden zoals de Hardangerfjord of de Sognefjord? Elke regio heeft zijn eigen unieke charme, dus kies degene die het beste past bij jouw interesses en activiteiten.
Bepaal je budget
Het huren van een vakantiehuis in Noorwegen kan variëren van betaalbaar tot luxe, afhankelijk van de locatie, grootte en voorzieningen van het huis. Stel daarom een realistisch budget op voordat je begint met zoeken. Vergeet niet dat de kosten voor levensonderhoud in Noorwegen over het algemeen hoger zijn dan in veel andere landen, dus houd daar rekening mee bij het plannen van je uitgaven. Vraag gerust om meer info bij portula-noorwegen.nl!
Kies het juiste type accommodatie
Noorwegen biedt een breed scala aan accommodaties, variërend van traditionele houten hutten tot moderne vakantiehuizen aan het water. Afhankelijk van je voorkeur en budget, kun je kiezen voor een gezellige blokhut in de bergen, een charmant huisje aan zee of zelfs een luxe villa met alle voorzieningen die je maar kunt wensen. Zorg ervoor dat je de voorzieningen en faciliteiten van de accommodatie controleert voordat je boekt, zoals keukenapparatuur, internetverbinding en parkeergelegenheid.
Reserveer op tijd
Noorwegen is een populaire bestemming voor vakantiehuizen, vooral tijdens de zomermaanden wanneer het weer mild is en de dagen lang zijn. Om teleurstelling te voorkomen, is het raadzaam om je vakantiehuis ruim van tevoren te reserveren, vooral als je van plan bent om tijdens het hoogseizoen te reizen. Veel populaire vakantiehuizen kunnen maanden van tevoren volgeboekt zijn, dus zorg ervoor dat je op tijd boekt om de beste keuze te hebben.
Geniet van de lokale ervaring
Een van de beste aspecten van het huren van een vakantiehuis in Noorwegen is de mogelijkheid om de lokale cultuur en levensstijl te ervaren. Maak kennis met de vriendelijke mensen, geniet van de heerlijke Noorse keuken en verken de prachtige natuurlijke bezienswaardigheden in de omgeving. Of je nu gaat wandelen in de bergen, vissen in de fjorden of gewoon ontspant en geniet van het uitzicht, een vakantiehuis in Noorwegen biedt de perfecte uitvalsbasis voor een onvergetelijke vakantie.
Kortom, het huren van een vakantiehuis in Noorwegen is een geweldige manier om te genieten van alles wat dit prachtige land te bieden heeft. Met de juiste planning en voorbereiding kun je een onvergetelijke vakantie beleven en thuiskomen met talloze mooie herinneringen. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het plannen van je Noorse avontuur en bereid je voor op een reis die je nooit zult vergeten!
https://www.huizenzoeker.nl/blog/wp-content/uploads/2024/04/noorwegen-huis.jpg12751920Ronald Barendshttps://www.huizenzoeker.nl/blog/wp-content/uploads/2023/05/Logo-Huizenzoeker-2.pngRonald Barends2024-04-30 14:21:282024-04-30 14:21:29De ultieme gids voor het huren van een vakantiehuis in Noorwegen
Een tuinhuis met overkapping is niet alleen een praktische toevoeging aan je tuin, het biedt ook een scala aan mogelijkheden om je buitenleven te verrijken. Of je nu een plek zoekt voor ontspanning, een hobbyruimte of extra opslag, een tuinhuis met overkapping kan de oplossing bieden. In dit artikel geven we je inspiratie en tips voor het kiezen van het perfecte tuinhuis voor jouw tuin.
De veelzijdigheid van een tuinhuis met overkapping
Een tuinhuis met overkapping biedt je het beste van twee werelden. Enerzijds heb je een afgesloten ruimte die je kunt gebruiken als opslag, werkplaats of zelfs als gastenverblijf. Anderzijds geniet je van een overdekte buitenruimte waar je, ongeacht het weer, kunt relaxen en van je tuin kunt genieten.
De overkapping biedt bescherming tegen zon en regen, waardoor je langer buiten kunt zitten. Het is de perfecte plek voor een loungeset of een buitenkeuken. Met een tuinhuis met overkapping creëer je een extra ‘kamer’ in je tuin, waar je in alle rust kunt genieten van de natuur om je heen.
Stijl en uitstraling
Bij het kiezen van een tuinhuis met overkapping is het belangrijk om een stijl te kiezen die past bij je huis en tuin. Ga je voor modern en strak, of past een klassieke, landelijke stijl beter bij je? De materiaalkeuze is hierbij essentieel. Hout geeft een natuurlijke en warme uitstraling, terwijl metaal of kunststof een meer moderne look kan bieden.
Denk ook na over de kleur en afwerking. Wil je dat je tuinhuis opgaat in de omgeving of mag het juist een blikvanger zijn? Met de juiste keuzes zorg je ervoor dat je tuinhuis een harmonieus onderdeel wordt van je tuin.
Functionaliteit en comfort
Naast stijl is de functionaliteit van je tuinhuis met overkapping van groot belang. Bepaal vooraf waarvoor je het tuinhuis wilt gebruiken. Heb je veel opslagruimte nodig, of wil je vooral een plek om te ontspannen? Misschien wil je wel een combinatie van beide.
Zorg voor voldoende isolatie als je het tuinhuis ook in de koudere maanden wilt gebruiken. Overweeg ook de installatie van elektriciteit en water als je van plan bent om er een hobbyruimte of buitenkeuken van te maken. Goede verlichting en comfortabele meubels maken het plaatje compleet.
Vergunningen en regelgeving
Voordat je een tuinhuis met overkapping plaatst, is het belangrijk om te controleren of je een bouwvergunning nodig hebt. De regels hiervoor kunnen per gemeente verschillen. Informeer dus altijd bij je lokale overheid naar de specifieke eisen en beperkingen.
Duurzaamheid en onderhoud
Een duurzaam tuinhuis met overkapping is een investering voor de lange termijn. Kies voor materialen die lang meegaan en weinig onderhoud vereisen. Houten tuinhuizen moeten bijvoorbeeld regelmatig worden behandeld om ze te beschermen tegen weersinvloeden.
Denk ook aan de impact op het milieu. Duurzaam geproduceerd hout, zoals fsc-gecertificeerd hout, is een milieuvriendelijke keuze. Overweeg ook het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je tuinhuis om het energieverbruik te verlagen.
https://www.huizenzoeker.nl/blog/wp-content/uploads/2023/08/tuinhuisje-free-scaled.jpg16002560Stephanie Hopmanshttps://www.huizenzoeker.nl/blog/wp-content/uploads/2023/05/Logo-Huizenzoeker-2.pngStephanie Hopmans2024-04-30 11:52:442024-04-30 11:52:45Inspiratie voor een tuinhuis met overkapping: een aanwinst voor je tuin
4 redenen waarom lichtspotjes altijd een goede keuze zijn
Als je in jouw interieur net dat stapje extra wilt zetten, dan is het plaatsen van lichtspotjes misschien wel een van de meest eenvoudige, en een hele budgetvriendelijke manier om jouw woning naar een hoger niveau te tillen. Lichtspotjes zoals wandspots bieden namelijk meer dan alleen licht. Ze kunnen een ruimte vergroten, sfeer toevoegen en dragen bij aan een stijlvolle uitstraling. Hieronder lees je waarom lichtspotjes eigenlijk altijd een goede keuze zijn voor elk interieur. Of je nu een nieuwbouwhuis hebt of een oudere woning, lichtspotjes kunnen écht het verschil maken.
Subtiele verlichting met een groot effect
Lichtspotjes zijn meestal heel subtiel. En in tegenstelling tot traditionele plafondlampen die vaak een centraal lichtpunt bevatten, kunnen spotjes het licht richten waar je wil. Hierdoor kan subtiele accentverlichting worden gecreëerd die niet alleen bepaalde gebieden in de ruimte uitlichten, maar ook schaduw creëren. En dat voegt weer meer dynamiek toe aan je interieur. Een eenvoudig plafond kan met de juist geplaatste lichtspotjes een compleet nieuwe, dynamische uitstraling krijgen. Door bijvoorbeeld een kunstwerk of een donkere hoek op te lichten, kan een ruimte er met behulp van lichtspotjes weer heel anders uitzien.
Ruimtebesparing
Een van de grootste voordelen van lichtspotjes is de inbouwfunctionaliteit. Omdat inbouwspots zijn geïntegreerd in het plafond of de muur, nemen ze geen extra ruimte in beslag. Dit maakt ze ideaal voor kamers met een laag plafond of beperkte ruimte, zoals badkamers of gangen. De subtiele aanwezigheid draagt bij aan een mooi en modern interieurontwerp, wat vaak zorgt voor een ruimere uitstraling van de ruimte.
Energie- en kostenbesparend
Naast het verbeteren van de algehele uitstraling van je ruimte, kunnen lichtspotjes op termijn ook geld besparen. Moderne led spotjes zijn zeer energiezuinig en gaan lang mee. Dit betekent niet alleen een lagere energierekening, maar ook minder vaak de lampen vervangen.
Het investeren in je woning met behulp van lichtspotjes kan daadwerkelijk de waarde van je huis verhogen. Potentiële kopers worden vaak aangetrokken door goede verlichte ruimtes die een gevoel van openheid uitstralen. Goede verlichting wordt bijvoorbeeld gezien als één van de belangrijkste factoren in de keuken of badkamer. En dit zijn ruimtes waarin lichtspotjes helemaal tot hun recht kunnen komen. Maar ook in de woonkamer of slaapkamer kunnen ze helpen bij het creëren van een warm, uitnodigend gevoel dat mensen aanspreekt.
Kortom, lichtspotjes zijn één van de meest veelzijdige en praktische keuzes die je kunt maken voor je huis. Het toepassen van lichtspotjes in je interieur, is slechts een kleine aanpassing met een groot resultaat. Dus als je nog twijfelt over hoe je jouw huis die extra touch kunt geven, overweeg dan lichtspotjes. Veel succes!
Je huis verduurzamen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kleine aanpassingen leveren al direct besparingen op. Voor het milieu maar zeer zeker voor de portemonnee. Je woont uiteindelijk een heel stuk fijner als je denkt aan een tochtvrij, warm huis in de winter, en een koelere woning in de zomer. Maar het verduurzamen van je huis is niet goedkoop. Of je nu zonnepanelen op het dak plaatst, een warmtepomp koopt of je huis isoleert, je moet toch uiteindelijk die portemonnee trekken.
Welke mogelijkheden zijn er om verduurzamen van je huis te betalen?
Spaargeld: net als bij een verbouwing is spaargeld een manier jouw wens om je huis te verduurzamen waar te maken.
Financiering: als je jouw huidige woning wil verduurzamen, kan je dat misschien betalen via je overwaarde? Als je huis overwaarde heeft, is het mogelijk om de hypotheek te verhogen. Je mag namelijk jouw hypotheek voor energiebesparende voorzieningen verhogen tot 106% van de waarde van je woning. Het extra geld komt dan in een bouwdepot. En de rente die je extra moet betalen is meestal aftrekbaar bij de belasting. Maar als je rentevast-periode afloopt, dan kan je jouw hypotheek helemaal oversluiten. De kosten voor het verduurzamen neem je dan mee in de nieuwe hypotheek.
Lening: maar misschien kies je liever een andere manier om jouw duurzame maatregelen te financieren. Via een lening, bijvoorbeeld bij de bank, is natuurlijk altijd mogelijk. Wees dan vooral zeer alert op de rente die je dan moet betalen en kijk goed naar de andere afspraken over die lening. Voor duurzame maatregelen zijn er ook speciale leningen vanuit de overheid. Je leent dan tegen een lagere rente geld dat je besteedt aan verduurzaming, 2 voorbeelden van zulke leningen zijn;
Duurzaamheidslening: deze wordt aangeboden via de gemeente. Informeer hierover bij de gemeente, want niet elke gemeente doet namelijk mee.
Het voordeel van deze leningen is dat je op elk moment zonder vergoeding mag terugbetalen. De rente is in vergelijking met een persoonlijke lening vaak lager. Maar controleer ook hier de gemaakte afspraken voor deze lening, zo weet je welke verbeteringen bij de lening horen en welke verbeteringen je niet mag betalen met deze lening.
De beste keuze hangt natuurlijk helemaal van jouw persoonlijke situatie af. De eerste vraag die jij jezelf moet stellen is hoeveel kan ik lenen of moet ik een hypotheek laten berekenen. Bekijk de voor- en nadelen van alle maatregelen, je kan hiervoor online een “online scan” doen, maar je kan natuurlijk ook altijd een financieel adviseur inschakelen.
Hoe begin je met verduurzamen?
Het verduurzamen van je huis lijkt misschien een hele klus, maar je hoeft het natuurlijk niet allemaal in een keer te doen. Ga aan de slag met kleine verbeteringen. Bevestig bijvoorbeeld een brievenbusborstel, maak naden en kieren dicht en plaats radiatorfolie. Check vervolgens ook de isolatie van je woning met de isolatiezelfscan.
Deze acties kosten weinig, maar leveren je wel al een besparing en een comfortabel huis op. Maak een stappenplan om stap voor stap je woning te verduurzamen en uiteindelijk draag je bij aan een beter milieu.
https://www.huizenzoeker.nl/blog/wp-content/uploads/2024/04/geld-besparen.jpg8541280Stans Heuveling - van Kloosterhttps://www.huizenzoeker.nl/blog/wp-content/uploads/2023/05/Logo-Huizenzoeker-2.pngStans Heuveling - van Klooster2024-04-29 08:37:322024-04-29 12:17:45Hoeveel mag ik lenen voor de verduurzaming van mijn huis?
Ben je bezig met het verduurzamen van je huis? Dan is het goed om te weten dat er allerlei mogelijkheden zijn om subsidies aan te vragen voor bijvoorbeeld het laten plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van je woning of het laten plaatsen van kunststof kozijnen. Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat het volledig zelf moeten bekostigen aardig in de papieren kan gaan lopen, helpen we je graag met de verschillende subsidies. En wat deze nu precies in de praktijk voor je kunnen betekenen. Dus mocht jij aan de slag willen met het verduurzamen van je woning. Dan zit je hier in ieder geval qua tips als het gaat om subsidies helemaal goed.
Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH)
De SEEH is een subsidie die wordt verstrekt door de Rijksoverheid. En bedoeld is voor huiseigenaren die energiebesparende maatregelen willen treffen in hun woning. Denk hierbij aan isolatie, hr++ glas of een warmtepomp. Met de SEEH kun je een groot deel van de investering terugkrijgen. Het is belangrijk om te weten dat de hoogte van de subsidie afhankelijk is van de soort maatregelen die je neemt. Daarnaast is het ook aan te raden om kritisch te kijken naar je huidige energieleverancier. Kies je voor een airco in regio Westland, dan kan het zomaar zijn dat je aanvullend nog recht hebt op een extra subsidie vanuit de gemeente los van de SEEH.
Duurzaamheidsmaatregelen VvE’s (DUMAVA)
Als je in een appartement woont en samen met de Vereniging van Eigenaren (VvE) duurzaamheidsmaatregelen wilt nemen, dan kun je gebruikmaken van de DUMAVA subsidie. Deze subsidie is specifiek gericht op VvE’s en biedt financiële ondersteuning bij het verduurzamen van gemeenschappelijke ruimtes. Zoals het plaatsen van zonnepanelen op het dak of het isoleren van de gevel. Let er in het geval van zonnepanelen wel op, dat je ook kijk naar de vaste terugleveringskosten per energieleverancier. Zodat je ook hier direct de juiste keuze in kunt maken en flink kunt besparen.
Per gemeente anders
Wanneer je gebruik wilt maken van bepaalde subsidies, is het wel belangrijk om vooraf goed te kijken wat er in jouw gemeente mogelijk is. Belangrijk is wel dat je dit moet laten uitvoeren door een erkend bedrijf. Dus kies je voor zonnepanelen op het dak? Schakel dan een erkende zonnepanelen installateur in, zodat je niet alleen zeker weet dat je aanspraak kunt maken op deze subsidie, maar ook zeker weet dat alles goed gebeurt. Het is daarom dus ook absoluut niet vreemd om eens geheel vrijblijvend in gesprek te gaan met een partij die je volledig kan ontzien. Zodat je niet alleen samen kunt kijken naar de daadwerkelijk maatregelen die genomen kunnen worden om je woning te verduurzamen. Maar ook om te kijken naar het financiële aspect, waaronder dus bepaalde subsidies.
Vraag advies op maat
Omdat verduurzamen best een traject kan zijn, doe je er vaak verstandig aan om een partij in armen te nemen die je volledig kan ontzien. Dit begint vaak geheel vrijblijvend met een passend advies op maat. Zodat je vervolgens op basis daarvan kunt kijken in hoeverre het financieel mogelijk is. Zo kan het zijn dat je aanspraak maakt op bepaalde subsidies, maar deze wel aangevraagd moeten worden. Door met een partij samen te werken die je hierin kan ondersteunen, hoef je ook zelf niet alle papieren in te vullen.
https://www.huizenzoeker.nl/blog/wp-content/uploads/2024/04/contract-overeenkomst-subsidie-aanvragen.jpg12801920Marcel Hiemstrahttps://www.huizenzoeker.nl/blog/wp-content/uploads/2023/05/Logo-Huizenzoeker-2.pngMarcel Hiemstra2024-04-29 07:42:432024-04-29 07:42:44Huis verduurzamen? Maak gebruik van subsidies
Kunstplanten in je huis neerzetten is een geweldige manier om een prachtig en onderhoudsvriendelijk stuk ‘natuur’ naar binnen te halen. Doordat de kunstplanten en -bloemen tegenwoordig zó realistisch zijn, zijn ze een absolute toevoeging in ieder interieur. Waar je met echte planten altijd moet kijken of ze wel genoeg zonlicht, maar ook voldoende water en voeding krijgen, hoef je daar met kunstplanten in het geheel geen rekening mee te houden. Al zet je ze op de meest donkere en tochtige plek neer, je plant zal even groen en fris zijn als ware het een lichte, zonnige plek. Mooie kunstplanten zijn praktisch en onderhoudsvrij. Op deze manier is een heerlijk, botanisch interieur voor iedereen haalbaar! En daarnaast zijn ze nog duurzaam ook, maar daar hebben we het verderop in dit artikel nog wel even over…
Al jaren lang is de landelijke woonstijl één van de meeste geliefde woonstijlen. In een landelijke woonstijl zie je doorgaans meubels van hout, warme kleuren op de muur en veel stoere woonaccessoires, gemaakt van pure en naturel materialen. En daarnaast natuurlijk veel planten in van die stoere aardewerk potten en mooie boeketten met bloemen. Bijvoorbeeld op de eettafel of het kookeiland.
Stralende (kunst)planten.
Wanneer je voor echte planten kiest, dan heb je er minstens een uur per week werk aan om de planten gezond, sterk en fris te houden. En staan er mooie planten op kantoor, dan is het altijd weer een gedoe om tussen je werkzaamheden door de planten water te geven (afgezien van de vraag wie déze keer de planten water moet geven…) , dorre bladeren en bloemen er uit halen en ze goed te verzorgen (in de praktijk blijkt dat dit vaak vergeten wordt… ). Dit kan allemaal een stuk makkelijker en eenvoudiger! Wanneer je mooie en goede kwaliteit kunstplanten koopt, ben je terstond van veel gedoe en onderhoud af. En je planten staan prachtig te stralen! Op ieder moment van de dag. Er is weinig zó lelijk in een interieur als planten die zeer dorstig en bruin staan te zijn…
Zijdebloemen.
En weet je wat óók mooi is? Een grote vaas vol zijdebloemen! Práchtig, zo’n volle vaas met bloemen! Dit zijn de mooiste eyecatchers in het interieur, vind ik! Als woonstyliste word ik hier hélemaal gelukkig van! De zijdebloemen van tegenwoordig zijn zó mooi en werkelijk nep-echt! Oftewel: ze zijn niet van echt te onderscheiden. Hoewel het even een uitgave is, loont het absoluut de moeite en het geld. Een bosje verse bloemen kost al snel 20 euro… En hóelang heb je dáár nou plezier van?? Hooguit 2 weken. En daarna ligt je boeket in de kliko omdat de bloemen dood/dor zijn, stinken, of allemaal zijn uitgevallen. Voor de prijs van 10 boeketten heb je al een schitterende bos zijdebloemen, die minstens 15 jaar mee gaat! Dit is dus een ábsolute investering (én besparing!) in je interieur.
Met zijdebloemen kun je ook heel makkelijk variëren van kleur en woonstijl. TIP: Haal er ieder half jaar een paar bloemen uit en verwissel deze met de kleuren van het seizoen. Zo heb je ieder seizoen een passend bloemstuk op tafel, kookeiland of dressoir. Wat ik zelf doe, is ieder half jaar een paar mooie zijdebloemen bijkopen. Hierdoor spaar je vanzelf voor een steeds mooiere en gevuldere vaas. Mooie kunstbloemen zijn niet meer van echt te onderscheiden.
Duurzaam.
En naast dat kunstbloemen een enorme besparing voor je portemonnee zijn (iedere maand een bosje bloemen op tafel kost ook al minstens 200 euro per jaar…!), zijn zijdebloemen ook een heel stuk milieuvriendelijker dan verse bloemen. Wat te denken van alle CO2 uitstoot en energieverbruik… Dit gaat om énorme hoeveelheden. Hierop moeten we toch makkelijk kunnen besparen! Kijk hiervoor ook even naar dit filmpje van Arjan Lubach… 😉! En ditzelfde geldt ook voor kunstplanten. Voor de prijs van 2 echte planten (die óók nog eens veel onderhoud nodig hebben!) heb je ook al een mooie, grote kunstplant!
Botanisch interieur.
Onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer mensen groene planten in huis hebben (zowel echt als kunst) zij minder gestresst zijn en zich gelukkiger voelen. Dit komt omdat de natuur een kalme invloed op het brein heeft. In een landelijk, maar ook in een industrieel interieur horen nu eenmaal mooie, grote planten. Het liefst in van die grote stoere potten. Dit zijn echt blikvangers in huis, niet in de laatste plaatst vanwege die mooie, groene en frisse kleur. Maar veel echte planten in huis, zoals in die mooie botanische interieurs, vragen ook heel veel onderhoud en verzorging. Voor je ieder plantje voldoende water hebt gegeven en dorre blaadjes er uit hebt gehaald… Dit kan dus een stuk makkelijker! Met een stel mooie grote kunstplanten in je woonkamer, slaapkamer of badkamer ziet je interieur er heel fijn uit!
Op vakantie.
Ga je een paar weken op vakantie dan vragen we meestal even de buurvrouw. Het zou toch zónde zijn dat, wanneer je terug bent, al je planten (bijna) dood zijn gegaan… Of wat dacht je van die bos bloemen, die 14 dagen staat te stinken… Dan kom je thuis en ruikt je hele huis naar eh…. Ook die aardige buurvrouw zal blij zijn wanneer jij een paar mooie kunstplanten of kunstbloemen neerzet. Dit scheelt háár een boel tijd en gemak! En met een paar mooie kunstplanten én een prachtig zijdeboeket op tafel is het ook weer heerlijk thuiskomen!
https://www.huizenzoeker.nl/blog/wp-content/uploads/2023/09/kunstplant.jpg14171920Gerdie van Wingerdenhttps://www.huizenzoeker.nl/blog/wp-content/uploads/2023/05/Logo-Huizenzoeker-2.pngGerdie van Wingerden2024-04-24 09:44:572024-04-29 09:20:31Duurzame & botanische kunstplanten in huis.
Alles wat je moet weten over een mantelzorgwoning in je tuin
Je wenst je dierbaren natuurlijk altijd de beste zorg. En hoe mooi is het als je deze zelf zou kunnen aanbieden aan een familielid die het nodig heeft. Een mantelzorgwoning van gelderschehoutbouw.nl in je eigen tuin kan daarom een mogelijke optie zijn voor wie wil zorgen en verzorgen, zonder de afstandelijkheid van traditionele zorginstellingen. Hieronder lees je meer over de bouw van zo’n mantelzorgwoning in je tuin. Van de juridische aspecten, geschikte bouwmethodes tot de inrichting en duurzaamheid.
Wanneer kies je voor een mantelzorgwoning?
De keuze voor een mantelzorgwoning is een emotioneel beladen, maar ook praktische overweging. Het eerste wat je moet doen, is kijken naar je eigen situatie en bepalen of deze vorm van zorg past bij de behoeften van de zorgvrager en de mogelijkheden van de mantelzorger.
Waarom kies je voor een mantelzorgwoning?
De redenen om een mantelzorgwoning te overwegen zijn uiteenlopend. Het kan gaan om het makkelijker maken van de zorgverlening, de vermindering van eenzaamheid, of het behouden van privacy voor zowel de zorgvrager als de mantelzorger.
Vergunningen
Een bestemmingsplan voor de mantelzorgwoning is van groot belang. Dit is een tijdrovend proces, maar met de juiste stappen kun je dit soepel doorlopen en de juiste vergunningen verkrijgen. Laat je altijd goed informeren.
De juiste locatie kiezen
De plek van de mantelzorgwoning speelt een grote rol voor het comfort van zowel de zorgvrager als de mantelzorger. Is er voldoende privacy? Is het financieel haalbaar om op hetzelfde stuk grond te bouwen?
Comfort en zorg
Een mantelzorgwoning moet comfort bieden in een uitdagende tijd. Dat betekent dat alles, van de bouw tot de inrichting, gericht moet zijn op het welzijn van de bewoners.
Het bouwproces en de inrichting
Het kiezen van de juiste bouwmethode is essentieel. Een prefab woning kan snel en efficiënt geplaatst worden en veroorzaakt relatief weinig overlast. Denk daarnaast ook direct na over de inrichting. Het interieur is meer dan alleen maar meubels. Het gaat om het versterken van de zelfstandigheid en het welzijn van de bewoners. Een goede inrichting houdt rekening met de zorgbehoeften van de bewoners. Dit kunnen simpele aanpassingen zijn, zoals het gebruik van antislipvloeren of bredere deuren voor rolstoeltoegankelijkheid.
Duurzaamheid
Het overwegen van zonnepanelen of andere vormen van groene energie in de mantelzorgwoning draagt bij aan een duurzame toekomst voor de bewoners en de wereld.
De keuze voor een mantelzorgwoning is een bijzondere stap die veel betekenis kan hebben in het leven van zowel de zorgvrager als de mantelzorger. Het draait om zorg, comfort, privacy, duurzaamheid en verbinding. Met de juiste voorbereiding en aandacht voor details, kun je voor hen een veilige thuishaven creëren, dichtbij je hart.
https://www.huizenzoeker.nl/blog/wp-content/uploads/2024/04/mantelzorg.jpg12801920Ronald Barendshttps://www.huizenzoeker.nl/blog/wp-content/uploads/2023/05/Logo-Huizenzoeker-2.pngRonald Barends2024-04-24 09:27:462024-05-23 18:01:04Alles wat je moet weten over een mantelzorgwoning in je tuin
Eindelijk, de verhuizing staat voor de deur! Je nieuwe woning wacht op je. Maar eerst nog even de verhuizing zelf regelen. ‘Even’, want inpakken en verhuizen is vaak een hele klus. Denk maar aan al die verhuisdozen, spullen en het gesjouw… Gelukkig zijn er een paar handige tips die het inpakken een stuk makkelijker kunnen maken. Het is tijd om slim na te denken over hoe en wat je inpakt!
Maak een checklist
Maak een checklist om belangrijke data en taken voor je verhuizing te organiseren. Hierop kun je alles opschrijven wat je moet regelen, zoals het boeken van een verhuisbedrijf, het inschakelen van woningontruiminging Nijmegen, het aanvragen van een parkeervergunning, het opnemen van de meterstanden, het regelen van internet en andere belangrijke zaken die je niet mag vergeten.
Ontspul je woning
Een verhuizing laat je vaak pas echt zien wat je allemaal in huis hebt gehaald, en dat kan best even schrikken zijn! Het is een uitgelezen moment om dingen die je niet meer gebruikt weg te doen. Doneer ze, breng ze naar de kringloop, of verkoop ze. Door je huis op te ruimen creëer je niet alleen meer ruimte in je verhuisdozen, maar ook in je hoofd.
Meubels demonteren
Grote meubels zoals je bank of die enorme kast passen vaak niet in één stuk door de deur of het raam. Tijd om te demonteren! Hoewel je hiervoor een professional kunt inhuren, kun je dit met wat slimme trucs ook zelf. Zorg dat je alle onderdelen van elk meubelstuk bij elkaar houdt en bewaar alle kleine schroefjes in een zakje dat je aan het meubel bevestigt. Controleer of er online instructies zijn om het meubel weer in elkaar te zetten. Als die er niet zijn, maak dan foto’s van elke stap tijdens het demonteren.
Begin met het individueel inpakken van je servies, bijvoorbeeld in oude kranten of theedoeken. Leg de zwaarste stukken onderin de doos. Omdat dozen met servies snel te zwaar worden, kun je ze aanvullen met lichte keukenitems zoals theedoeken, servetten of keukenpapier. Vergeet niet op de dozen te schrijven dat de inhoud breekbaar is. Zo voorkom je dat ze onderop of bovenop andere dozen terechtkomen en verklein je de kans op beschadigingen.
1 week van tevoren!
Met nog maar één week te gaan tot je verhuizing is het slim om je goed voor te bereiden zodat alles soepel verloopt. Een handige tip is om een koffer te pakken alsof je een week op vakantie gaat. Zorg voor genoeg kleding, inclusief een outfit om in te verhuizen, zodat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt, zowel in je oude als nieuwe huis. Het is ook een goed idee om een fotoverzameling aan te leggen met stap-voor-stap foto’s van het in elkaar zetten van meubels en het aansluiten van elektronica. Zo vergeet je niets. Zorg verder voor een doos met essentiële spullen zoals tape, vuilniszakken, schoonmaakmiddelen en andere praktische items, zodat je op de dag van de verhuizing direct alles bij de hand hebt.
Wat kan ik genieten als ik een dagje vrij ben en helemaal niets hoef. Zo’n luie dag waarop ik mijn volledige aandacht aan de katten kan schenken. Zeker op zaterdag, of hoe we het bij ons thuis ook wel noemen, ‘caturday’. Op caturday neem ik alle tijd om lekker met ze te spelen, te knuffelen, te borstelen, met ze te babbelen (mèk, mèk…) en ze uitgebreid te bestuderen als ze op, of om de krabpaal spelen.
Yikes een teek
Tijdens de afgelopen zaterdagse kroelsessie stuitte ik op een teek die zich had vastgezogen aan mijn jongste kat, Rebel. Yikes! Gelukkig hebben we die vakkundig met een tekenpen kunnen verwijderen en het wondje ontsmet met jodium. Daarna, hup, linea recta naar het dierenziekenhuis voor een pipetje tegen teken en meteen ook tegen vlooien en wormen. Ohja, en een extra zakje kattensnoepjes, voor de schrik.
Rebel moest even binnenblijven totdat ik ze beide had behandeld met het anti-tekenmiddel. Nou, één en al gejengel, gejammer en gesmeek om alstjeblìììeeeft naar buiten te mogen, kan ik je vertellen. “Neehee…. Rebel, nog even geduld”, klonk het om de haverklap vanaf de bank. Het spul moet immers even goed opdrogen om er zeker van te zijn dat het zijn werk goed doet. Maar maak dat de kat maar eens wijs.
Het liefst zou ik al deze irritante bijkomstigheden en potentiële gevaren gewoon voorkomen. Maar ga je ze hun plezier ontnemen door ze altijd binnen te houden? Om één enkele enge teek? Nee zeg. Natuurlijk niet. Naar buiten gaan is Rebels lust en leven en ook Ginger wil graag zijn dagelijkse luchtje scheppen.
Toen het spul eindelijk was ingetrokken kon ik ze met een gerust hart weer naar buiten laten, zonder me zorgen te hoeven maken over die nasty bloedzuigers. Nu hebben wij eigenlijk geen struiken of bomen in de tuin, waar de ‘creepy crawlers’ zich schuilhouden om zich aan een volgend slachtoffer te buiten te gaan.
Lekker ravotten met andere katten, toch…??
Maar Rebel is nogal avontuurlijk ingesteld en maakt iedere dag zijn rondje door de wijk. Behalve als het regent. Want blèh, een natte vacht, dat haat hij. Daarnaast is het zòòò veel werk om die kleddernatte bontjas weer droog te likken. Maar bij goede weersomstandigheden trekt hij er vrolijk op uit. Dan gaat hij ravotten met andere katten, vogels spotten, lekker zonnebaden en…. Tja, wat zou hij eigenlijk nog meer buiten doen?
Ik vraag me wel eens af of hij ook in bomen klimt. Want klimmers, dat zijn katten van nature. Hoe hoger, hoe beter. Nu heeft iedereen wel eens een beeld gezien van een kat, hoog in een boom die door de brandweer uit zijn benarde positie moest worden bevrijd, omdat ‘ie niet meer terug naar beneden durfde. Daarom laat ik ze nooit naar buiten als ik niet thuis ben of naar bed ga. Om die reden hebben we ook geen kattenluik. Ik zou ten eerste geen oog dicht doen en ten tweede moet ik er niet aan denken dat er iets naars gebeurt als ik niet thuis, of diep in slaap ben. Aan het eind van de avond is het binnenkomen geblazen. Trouwens, ik heb geluk. Rebel heeft inmiddels een aardige biologische klok ontwikkeld, hij is vrijwel altijd op tijd binnen voor het avonddiner. Wel zo fijn voor mijn nachtrust.
Om ook tijdens de regenachtige dagen of onze afwezigheid in hun klimbehoeften te kunnen voorzien hebben we ook binnenshuis genoeg faciliteiten. Die Zwisterse zakmessen zitten immers niet voor niets verscholen achter die schattige voetkussentjes. Rebel en Ginger doen zelf hun dagelijkse manicure. En wij leveren de krab- en klimgelegenheid die tevens dienst doet als ‘secret hide-out’ en speelgoedopslag. Wij zijn niet zeer groot behuisd. Dus het liefst gaan we voor een alles-in-één model krabpaal. Klimmen, krabben, spelen en slapen. Eén kleine paal waar niet in kan worden geklommen is in mijn opinie niet voldoende om al hun instincten op te kunnen botvieren. We bezitten meerdere exemplaren, op iedere verdieping van het huis één. De afgelopen jaren hebben we al een aantal exemplaren versleten. Om erachter te komen aan welke criteria een goede krabpaal moet voldoen vroeg ik het mijn ‘testpanel’. Zij zijn inmiddels wel expert op dit gebied.
Testing, testing, one, two…
Het testpanel, mijn twee rode katers welteverstaan, hebben een aantal eisen aan hun ideale krabpaal. Omdat ze twee verschillende karakters hebben zijn ook hun wensen niet gelijk aan elkaar. Ze hebben allebei heel andere liefhebberijen en behoeften.
Rebel: kater, 6 jaar oud, sportief aangelegd, met een klein zwembandje. Heeft ernstig last van ochtendhumeur. Rauwdouwer en voor de duvel niet bang.
Hobby’s: geborsteld worden op zijn kop, buitenspelen en zijn vacht wassen.
Ginger: kater, senior van bijna 13, vrolijke floeperd en een echte softie. Tikkeltje mensenschuw maar zeer beleefd, een echte gentleman kun je wel zeggen.
Hobby’s: kroelen met catnipknuffels, spulletjes van kastjes schuiven en regendruppels van tuinmeubilair likken.
Omdat Ginger een seniorkat is, kan hij al wat strammere spieren krijgen. En dat zie je ook wel, hij klimt alleen wanneer het ècht noodzakelijk is. Bijvoorbeeld, op de eerste warme lenteavond wil hij nog wel eens via de schutting de tuin verlaten. Och die lentekriebels hè? Zelfs bij een je-weet-wel-kater blijft er altijd nog een vleugje instinct hangen. Wanneer meneer stromend water uit de kraan wil drinken til ik hem even het fonteintje in. Hij kan het ook wel zelf hoor, dus misschien is het gewoon gemakzucht. Maar je weet het dus niet.
Ginger gebruikt een krabpaal eigenlijk maar voor twee dingen. Voor hem hebben we dan ook een extra krabpaal, een klein modelletje op de slaapetage. Dat is voor Ginger meer dan genoeg. Buiten een sporadische paaldansact, waarbij hij rondom de paal zijn staart achterna jaagt, gebruikt hij hem praktisch alleen voor het dagelijks scherpen van zijn nagels. De grote krabpaal beneden gebruikt hij om zijn favoriete speeltjes in op te bergen. In een leuke mand onder de loopplank van de krabpaal liggen zijn catnip-unicorn en catnip-zeepaardje netjes opgeborgen. Handige plek, om al je liefste schatten te bewaren.
Als ik de anatomie van Rebel bestudeer zie ik, naast een beetje overgewicht, ook sterk ontwikkelde schouder- en achterpootspieren. Die heeft Rebel onder andere òòk opgedaan bij het beklimmen van de schutting. Het is namelijk de enige manier om de tuin in- of uit te komen als de buurhond los in haar tuin loopt. Ze kan dan wel een chihuahua zijn, die luistert naar de naam Dushi… Rebel is bijna twee keer zo groot en kan haar makkelijk met één poot de mond snoeren. Dushi maakt alleen een enorme partij herrie voor zo’n klein opdondertje, niet te doen. Een omweg via de schutting dan maar.
Om die spierbundels optimaal sterk te houden is een stukje indoorklimmen nooit weg. Bovendien is het de hoogste spot van het huis, inclusief een hol met een superzacht kussen om lekker in weg te doezelen of stiekem Ginger te bespioneren. Soms als hij ‘the zoomies’ heeft (voor degenen die dit fenomeen niet kennen, het is dat moment waarop je kat als een gek rondjes door het huis gaat rennen) neemt hij een enorme aanloop om keihard de krabpaal in te vliegen. Dan van het hoogste plateau een duik naar beneden, racend richting bank en weer terug. Dat alles onder een luid ‘ge-prrrrrtttt!’.
Je raadt het al, een stevige paal is wel een must. Dikke stammen, stevige basis. Dat hebben we met onze meer dan 6 kilo wegende kater wel nodig. Check deze modellen krabpalen eens die door onze proefkonijnen zijn goedgekeurd. (Konijnen, pff laat het ze maar niet horen.)
Een gemiddelde caturday is best wel intensief. Wie denk je, is degene die steeds de deur open en dicht mag doen? Die de borstel hanteert? De lift naar het fonteintje verzorgt? Met de speelgoedgoudvis aan een touwtje als een malle door het huis rent? Halve operaties uitvoert om bloedzuigende insecten te verwijderen? Die kroelsessies verzorgt, hele conversaties met ze voert en… vul maar in. Juist. Goed geraden. Het personeel. Want een kat heeft geen baas maar personeel zeggen ze altijd. En daar is niets minder van waar. Caturday is gewoon hard werken voor een catmom.