Schade verhuizen

Een doos die uit je handen glipt of logge meubels die tijdens het verplaatsen de muren beschadigen: tijdens een verhuizing kan er weleens iets mis gaan. Gelukkig kun je je tegen schadekosten verzekeren. Maar onder welke verzekering valt dit? Daarover lees je meer in dit artikel.

Als er schade ontstaat, is het van belang om te weten wie de schade heeft veroorzaakt. Zo kom je er namelijk achter onder wiens verzekering de kosten vallen.

Zelf schade veroorzaakt

Schade die je zelf veroorzaakt tijdens het verhuizen, is vaak alleen gedekt als je een uitgebreide all risk verzekering hebt afgesloten. Het is daarom altijd verstandig om je verzekeringen in aanloop naar de verhuizing alvast goed tegen het licht te houden.

Om te bepalen waar je schade onder valt, is het daarnaast belangrijk om vast te stellen wat beschadigd is geraakt tijdens de verhuizing. Gaat het om je huis of om je spullen? Je spullen vallen namelijk meestal onder de inboedelverzekering, terwijl schade aan je huis onder de opstalverzekering valt. Bij een verhuizing zijn er echter wat uitzonderingen waardoor je niet je (eigen) woonverzekering hoeft te benaderen voor een schadevergoeding.

Schade aan je inboedel

Bij een verhuizing worden je spullen ingepakt, in een wagen geladen en weer uitgepakt. Tijdens deze handelingen kan er schade ontstaan. Het maakt niet uit of de spullen in je oude of nieuwe huis staan, kosten door de ontstane schade vallen onder de inboedelverzekering. Ook als er onderweg iets met je spullen gebeurt, kan je de schade over het algemeen verhalen op die verzekering.

Schade verhuizen

Schade aan je woning

Schade aan je huis valt zoals gezegd onder je opstalverzekering. Maar tijdens je verhuizing heb je tijdelijk twee woningen. In beide kan een ongelukje gebeuren dat tot schade leidt, dus is het wel zo fijn als ze allebei onder je verzekering vallen.

Meestal is dit het geval, maar het is wel verstandig om je verhuizing op tijd te melden bij je verzekeraar. Zo weet je zeker dat je op zowel je oude als nieuwe adres schade vergoed krijgt.

Ook leuk om te lezen:

Hulp van familie of vrienden

Krijg je hulp van familie of vrienden bij het verhuizen? Die helpende handen zijn natuurlijk erg welkom! Maar het kan gebeuren dat een van hen schade veroorzaakt. Deze schade valt vaak onder hun aansprakelijkheidsverzekering. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om schade aan je spullen of je huis. Zij zullen dus hun eigen verzekering moeten benaderen om de bij jou gemaakte kosten te vergoeden.

Schade door verhuisbedrijf

Heb je een verhuisbedrijf ingeschakeld om de verhuizing voor je te doen? Dit scheelt een hoop sjouwwerk voor jezelf en je omgeving. Over het algemeen gaan erkende verhuizers erg netjes te werk. Maar helaas maken zij in sommige gevallen toch schade. De meeste erkende verhuizers zijn hiervoor gewoon verzekerd. Controleer dus bij het kiezen van een verhuisbedrijf of en hoe zij verzekerd zijn, zodat je niet voor financiële tegenvallers komt te staan.

Goed voorbereid op je verhuizing

Schade tijdens verhuizen is vervelend, maar met de juiste voorbereiding en verzekeringen kun je onaangename financiële tegenvallers voorkomen. Controleer je verzekeringspolissen, wees voorzichtig tijdens het verhuizen en maak duidelijke afspraken met helpers of een verhuisbedrijf voor als er schade ontstaat. Zo kun je met een gerust hart aan je nieuwe hoofdstuk beginnen!

Een verbouwing kan een stressvolle periode zijn. Vaak is dit een lang proces waarin veel werkzaamheden worden uitgevoerd. Nadat deze zijn afgerond kun je niet meteen achterover leunen en genieten van het eindresultaat. Dan is het namelijk nog tijd voor het netjes afwerken van de woning. Pas na het geven van de finishing touch aan je woning is het tijd om van je vernieuwde woning te genieten. In dit artikel geven we je tips en advies over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Kies de juiste accessoires

Na een verbouwing is het tijd om je interieur aan te kleden met accessoires die passen bij de nieuwe stijl van je woning. Kies bijvoorbeeld voor nieuwe kussens, vloerkleden en decoratieve items die de ruimte een persoonlijke touch geven. Het is ook belangrijk om alle ruimtes volledig af te maken. Zo kun je een kraan kopen voor de badkamer om te zorgen dat deze volledig is afgewerkt. Bij het kopen van een kraan is het belangrijk om rekening te houden met de balans tussen stijl en functionaliteit. Daarnaast is het belangrijk om te denken aan de duurzaamheid van de kraan. Een goede tip is om accessoires te kiezen die passen bij de kleuren en materialen die je hebt gebruikt tijdens de verbouwing. Op die manier creëer je eenheid en harmonie in je interieur. Vergeet ook niet om planten toe te voegen. Deze zorgen voor een groene touch in je interieur en een ontspannen leefomgeving. 

Puntjes verbouwen woning

Onderhoud je nieuwe meubels

Na een verbouwing is het belangrijk om je nieuwe meubels goed te onderhouden. Op die manier blijven ze langer mooi. Zorg ervoor dat je de juiste producten gebruikt om je meubels schoon te maken en te beschermen tegen slijtage. Denk hierbij aan speciale reinigingsmiddelen voor houten meubels of stoffen banken. Een ander belangrijk aspect van meubelonderhoud is het voorkomen van krassen en beschadigingen. Gebruik bijvoorbeeld viltjes onder stoelpoten om krassen op de vloer te voorkomen. Je kunt ook een kleed onder de eettafel leggen om schade aan de vloer te voorkomen. Heb je een nieuwe vloer gelegd? Dan is het belangrijk om deze goed te verzorgen volgens de meegeleverde instructies. Zo is het bij een houten vloer belangrijk om deze regelmatig in de was te zetten met de juiste olie. Door je meubels goed te onderhouden zorg je ervoor dat ze er als nieuw blijven uitzien.

Maak gebruik van sfeervolle verlichting

Verlichting is iets wat vaak wordt vergeten na een grote verbouwing. En dat terwijl het juist een enorme impact heeft op de sfeer in huis. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om een combinatie van functionele verlichting en sfeervolle verlichting te gebruiken. Functioneel licht zorgt voor voldoende licht tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Denk aan inbouwspots in de badkamer of de keuken. Sfeerverlichting is essentieel voor het creëren van een gezellige sfeer in bijvoorbeeld de woonkamer. Hiervoor kun je dimbare lampen of staande lampen gebruiken. Let er wel op dat de lampen een duurzaam energielabel hebben. Het energielabel van elektronische apparaten zegt iets over het energieverbruik. Een energielabel zoals A++ of A+++ is hierbij aan te raden. Wil je extra diepte in je interieur brengen? Maak dan gebruik van verschillende lagen aan licht.  

Ook leuk om te lezen:

De tuin wordt vaak gezien als een verlengstuk van je huis – een plek waar je tot rust komt, samenkomt met vrienden en familie, en je creativiteit de vrije loop kunt laten. Droom je van een nieuwe schutting, een ruim terras, of een prachtige pergola? Dan is er één belangrijke stap die je niet mag overslaan: weten waar jouw perceelgrenzen liggen. Een goed begrip van je perceel en het raadplegen van kadasterdata kan een hoop frustratie en gedoe met de buren besparen. We leggen je graag uit hoe je met de juiste informatie je tuinplannen soepel kunt realiseren.

Maak van je tuin een paradijs

Een goed ingerichte tuin kan je woongenot enorm vergroten. Denk aan een terras waar je kunt genieten van zonnige dagen, een haag voor meer privacy, of een zithoek onder een pergola. Maar voordat je begint met graven of bouwen, is het slim om te kijken naar de praktische zaken. Door je perceelgrenzen te kennen, weet je precies hoeveel ruimte je hebt voor je plannen en voorkom je dat je te dicht bij de grens van de buren komt.

Als je bijvoorbeeld een terras aan wil leggen, is het handig om te weten waar de grens van je perceel ligt, zodat je zeker weet dat je geen overlast veroorzaakt. Dergelijke uitbreidingen maken je tuin niet alleen functioneler, maar kunnen ook de waarde van je woning verhogen.

Met kadasterdata kun je deze plannen nauwkeurig en betrouwbaar uitvoeren, doordat je exact weet waar de grenzen van je perceel liggen. Deze gegevens worden vastgelegd in de kadastrale kaart, die inzicht geeft in de exacte ligging van jouw grond. Zo kun je jouw plannen goed afstemmen en weet je zeker dat je binnen je eigen terrein blijft.

Plannen tuin

Wat is kadasterdata en waarom is het handig?

Kadasterdata omvat alle gegevens over jouw perceel, zoals de grootte, de grenzen, en eventuele rechten en plichten die eraan verbonden zijn. Denk aan een recht van overpad of bouwrestricties. Met deze informatie krijg je niet alleen inzicht in de fysieke grenzen van je grond, maar ook in de juridische aspecten. Zo weet je niet alleen waar je mag bouwen, maar ook welke regels er gelden.

Stel dat je een recht van overpad hebt, dan hebben de buren toestemming om over een bepaald deel van jouw perceel te lopen. Door dit soort details vooraf te kennen, kun je je plannen aanpassen en verrassingen voorkomen.

Hoe controleer je zelf kadasterdata?

Het raadplegen van kadasterdata is eenvoudiger dan je denkt. Via diverse online platforms kun je snel en gemakkelijk informatie opvragen over jouw huidige of toekomstige perceel. Dit geeft je een helder overzicht van de perceelgrenzen en eventuele beperkingen. Met deze kennis kun je beter onderhandelen bij een aankoop, voorbereid zijn op eventuele extra kosten en weloverwogen beslissingen nemen. Zo voorkom je onverwachte situaties en ga je goed geïnformeerd aan de slag.

Begin je tuinverbouwing met zekerheid

Of je nu een schutting wilt plaatsen of een terras aanlegt: een goed inzicht in je perceel is de basis voor een succesvol tuinproject. Kadasterdata geeft je niet alleen de exacte grenzen van je grond, maar helpt je ook om rekening te houden met eventuele rechten en beperkingen. Zo voorkom je gedoe met de buren en kun je zorgeloos genieten van je nieuwe tuin.

Ook leuk om te lezen:

Gasvrij verwarmen

Verwarmen met een airco? Ja, het kan! De airco die vooral werd gebruikt om je huis lekker koel te houden in de zomer, blijkt nu ook een handige oplossing voor de winter. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning met een airco warm te houden, zeker nu gas duurder wordt en we met z’n allen duurzamer willen leven. Een moderne airco is namelijk verrassend energiezuinig en kan daarom flink wat geld besparen op je energie- en vooral gasrekening. Maar hoe werkt dat verwarmen met airco precies, en is het ook iets voor jouw huis? Wij leggen het je graag uit!

Hoe werkt verwarmen met airco?

Verwarmen met een airco is eenvoudiger dan je denkt. Een moderne airco werkt namelijk met een warmtepomptechnologie die warmte uit de buitenlucht haalt en deze naar binnen brengt. Zelfs op koude winterdagen is er genoeg warmte in de lucht om je huis comfortabel te verwarmen. Het aircosysteem gebruikt een koelmiddel dat door een cyclus van verdampen en condenseren de warmte efficiënt transporteert. Het resultaat? Een aangename temperatuur in huis, zonder dat je nog afhankelijk bent van gas.

Wat veel mensen niet weten, is dat een airco zelfs bij buitentemperaturen onder het vriespunt prima kan verwarmen. Moderne modellen zijn ontworpen om energiezuinig te zijn en maken optimaal gebruik van elektriciteit, wat voor een flinke besparing op je energierekening zorgt. En omdat een airco de warmte hergebruikt in plaats van zelf te genereren, is het veel efficiënter dan een traditionele gasgestookte verwarming. Een bijkomend voordeel is dat je met een airco de temperatuur nauwkeurig kunt regelen. Stel eenvoudig in hoe warm je het wilt hebben, en binnen no-time is je ruimte op de gewenste temperatuur. Dit maakt verwarmen met een airco heel comfortabel.

Gasvrij verwarmen

De voordelen van gasvrij verwarmen met airco

Maar verwarmen met een airco biedt meer dan alleen een warm huis. Een groot voordeel is dat een airco natuurlijk niet alleen verwarmt, maar ook koelt. Dit betekent dat je het hele jaar door plezier hebt van hetzelfde apparaat: warme winters en koele zomers, allemaal met één druk op de knop. Daarnaast is verwarmen met een airco een milieuvriendelijke keuze omdat je geen gas gebruikt om te verwarmen. Daardoor verlaag je je impact op het milieu, draag je bij aan een duurzamere toekomst en bespaar je op je gaskosten.

Airco’s nemen daarnaast weinig ruimte in beslag. De binnenunits zijn compact en kunnen in verschillende kleuren aan de muur of het plafond worden geplaatst, zonder dat ze storend zijn in je interieur. De buitenunit, die verbonden is met de binnenunit, kan vaak eenvoudig op een balkon, in de tuin of zelfs aan een gevel worden bevestigd. Bovendien maken de nieuwste airco’s bijna geen geluid waardoor ze perfect zijn in jouw woon- of slaapkamer.

Gasvrij verwarmen

Is verwarmen met airco geschikt voor jouw woning?

Begin je je al af te vragen of verwarmen met airco geschikt is voor jouw woning? Het goede nieuws is dat een airco bijna overal kan worden geplaatst. Woon je in een wat kleiner appartement of in een vrijstaande woning, er is altijd een model dat past bij jouw situatie.

Wat wel een belangrijke factor is, is de isolatie van je huis. Als je woning goed geïsoleerd is, kun je met een airco vrij eenvoudige manier een comfortabele temperatuur in huis behouden. Voor oudere huizen met minder goede isolatie is het vaak handig om eerst te kijken naar het verbeteren van de isolatie, zodat de warmte van de airco langer in de woning blijft hangen. Dit werkt natuurlijk in de zomer precies andersom, dan wil je verkoeling brengen in huis en de hitte buitenlaten. Ook de indeling van je woning speelt hierin een rol. Voor één grote ruimte is een enkele unit vaak voldoende, terwijl je voor meerdere kamers een multisplit-systeem kunt nemen. Hiermee kun je verschillende kamers apart verwarmen of koelen.

Toekomst proof verwarmen met airco

Gasvrij wonen klinkt misschien als iets voor later, maar met een airco kun je daar nu al mee beginnen. Verwarmen met een airco is een slimme en makkelijke manier om je huis warm te houden zonder gas. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Nu gas duurder wordt, is het fijn om een alternatief te hebben dat ook nog eens toekomstproof is.

Wat een airco extra interessant maakt, is dat het op stroom werkt. Als je zonnepanelen hebt, kun je je huis zelfs bijna helemaal klimaatneutraal verwarmen. Dat betekent minder CO2-uitstoot en een flinke stap richting een duurzamere woning.

Laat je airco altijd installeren door een professional, zoals Van den Brink Koeltechniek. Een vakkundige installatie zorgt ervoor dat je airco optimaal werkt, zowel voor verwarmen als koelen. Bovendien weet je zeker dat het systeem veilig en efficiënt is aangesloten. Van den Brink Koeltechniek heeft de ervaring en kennis om jouw airco perfect af te stemmen op jouw woning. Zo geniet je zorgeloos en comfortabel van jouw nieuwe airco deze winter!

Ook leuk om te lezen:

Opklapbed

Hoe gezellig is het als je gasten bij je blijven slapen! Het biedt mensen de ruimte om niet een lange terugreis te hoeven maken aan het eind van een gezellige avond. Daarnaast is het gewoon fijn om een plek te hebben waar iemand kan logeren. De beste vriend of vriendin van je kinderen bijvoorbeeld of je ouders. Maar waar blijven ze slapen? Ga jij op de bank slapen, of blaas je een luchtbed op? Een logeerkamer in huis is een grote luxe die lang niet iedereen standaard heeft ingericht voor gasten. Heb je dan al eens aan een opklapbed gedacht? Hiermee creëer je namelijk een comfortabele slaapplek zonder dat de ruimte aan functionaliteit verliest.

Comfort en flexibiliteit

Je hebt ruimte over, maar je wilt deze kamer niet helemaal wijden aan logees, omdat de kamer in de tussentijd niet gebruikt kan worden. Kies dan voor een opklapbed, want deze combineert slaapcomfort met flexibiliteit. Het bed kan eenvoudig worden ingeklapt en opgeborgen tegen de muur of in een kast, waardoor de kamer direct beschikbaar is voor andere activiteiten. Of je nu een logeerkamer, kantoor of hobbyruimte hebt, met een opklapbed hoef je nooit meer te kiezen tussen een gastvrij huis en een praktische leefruimte.

Gezellige logeerplek in een handomdraai

Een goede nachtrust is natuurlijk belangrijk en je wilt je gasten dit graag bieden. Met een opklapbed 2 persoons biedt je voldoende slaapruimte, zonder dat het veel ruimte in de kamer hoeft in te nemen. Er zijn modellen verkrijgbaar met ingebouwde lattenbodems en matrassen die net zo comfortabel zijn als een regulier bed. De ombouw van een opklapbed biedt ruimte voor het opbergen van kussens en dekens, dus dat hoeft ook niet veel ruimte in te nemen. Het enige wat je misschien moet doen, is ruimte maken in de kamer om het bed uit te kunnen klappen. Vervolgens maak je de logeerplek extra gezellig met een heerlijke plaid, een schemerlampje en een plekje voor het opladen van apparaten. Handig: combineer het opklapbed met andere slimme meubels, zoals een ladekastje die dienstdoet als nachtkastje of een opbergbank waar gasten hun spullen in kwijt kunnen. Zo benut je de ruimte nog beter.

Opklapbed

Hobbykamer zonder gasten

Het fijne aan een opklapbed is, is dat je wanneer je geen logees hebt, je de kamer weer helemaal kan toe-eigenen voor eigen gebruik. Je kan deze kamer gebruiken als sportruimte, hobbykamer of thuiswerkplek. Er zijn overigens opklapbedden te koop die na het opbergen van het bed veranderen in een muur waaruit een bureautje of tafeltje tevoorschijn komt. Ideaal om lekker miniaturen aan te schilderen, een spelletje te doen of met de laptop aan het werk te gaan. Er zijn zelfs exemplaren voorzien van een plankje voor planten of boeken en een gezellig bankje. Kies voor nog meer kastruimte door een opklapbed met een grote ombouw te kiezen. Hier heb je voldoende ruimte om boeken, hobbymateriaal of andere spulletjes in te plaatsen.

Ideaal voor kleine slaapkamers

Een kleine slaapkamer is al snel vol wanneer er een bed in staat, laat staan wanneer dit een exemplaar voor twee is. Misschien wil je kind wel meer speelruimte, maar laat een bed dat niet toe. Of heeft je tiener naast een slaapplaats ook een plek nodig om huiswerk te maken. Een opklapbed is dan zeker een aanrader. Het biedt kastruimte en een heerlijk bed, zonder al te veel ruimte in te nemen. Ideaal voor tienerkamers en eigenlijk voor iedere slaapkamer die ook dienst doet als plek om te spelen, werken en rondhangen. Nog een voordeel: niemand die het ziet of het bed opgemaakt is of niet.

Tips voor een flexibele kamer

Voor logees of jezelf: een multifunctionele kamer vraagt om slimme opbergmogelijkheden. Gebruik planken, manden of ladekasten om spullen netjes weg te werken. Kies meubels die makkelijk te verplaatsen zijn, zodat je de kamer eenvoudig kunt aanpassen aan het gebruik. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de kasten en eventuele andere meubels die verschoven moeten kunnen worden, op wieltjes staan. Daarnaast is het fijn als je kiest voor verlichting die je naar behoefte in intensiteit kan aanpassen. Ben je met je hobby bezig, dan heb je felle verlichting nodig en wanneer het er knus en gezellig moet zijn, dan dim je het licht gewoon. Maak de kamer qua aankleding niet te druk. Blijf er altijd rekening mee houden dat de kamer ook een plek is om te slapen. Of het nu om een slaapkamer voor jezelf, de kinderen of logees gaat, hou er rekening mee dat je een gezonde slaapruimte creëert. Wanneer de kleuren rustig zijn, dan past de kamer zich makkelijk aan aan alle functies. Zorg dat de kamer goed geventileerd kan worden en doe dit regelmatig.

Met een opklapbed creëer je een gastvrije logeerplek zonder dat je ruimte in huis verliest, terwijl je het maximale uit de ruimte haalt en je je gasten in stijl verwelkomt. Daarnaast biedt dit type bed ook meer ruimte op je eigen slaapkamer of die van je kind. Met een beetje creativiteit wordt de kamer een veelzijdige en comfortabele ruimte die altijd klaar is voor gebruik.

Ook leuk om te lezen:

zadeldak lichtstraten

Een zadeldak lichtstraat kan een mooie toevoeging zijn aan je woning, doordat het zorgt voor veel natuurlijk licht en een gevoel van ruimtelijkheid. Een zadeldak lichtstraat kan je zowel laten plaatsen in een ruimte die je wilt vernieuwen als je bijvoorbeeld een uitbouw overweegt. Wel vraagt deze installatie een goede planning en uitvoering. In dit artikel bespreken we daarom de belangrijkste stappen en welke keuzes je onderweg zal moeten maken.

Het ontwerp: de basis voor succes

Bij elke verbouwing starten we met een duidelijk plan. Het is belangrijk om over een aantal zaken na te denken voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Zo zal je moeten nadenken over hoeveel ruimte je wilt verlichten en welke sfeer je wilt creëren. Door in gesprek te gaan met meerdere architecten of specialisten, kan je goed worden geadviseerd op dit vlak. Ook moet je nadenken over de grootte en positie van het zadeldak lichtstraat: op welke plek zal deze het meeste effect hebben en kan je er dus optimaal gebruik van maken?

Andere overwegingen zijn dat je rekening moet houden met de architectonische stijl van je woning, niet alle lichtstraten zullen passen voor jouw woning. Zeker bij een wat ouder huis passen niet alle vormen van een lichtstraat, daarom doe je er verstandig aan je hierover te laten informeren. Op deze manier kan je tot een goed besluit komen en doorgaan naar de volgende stap.

Zadeldak

Materiaalkeuze: kwaliteit en duurzaamheid

De volgende stap in het proces is het kiezen van het materiaal. De materiaalkeuze heeft weer invloed op de esthetische uitstraling en de functionaliteit van je lichtstraat. Als je de voorkeur geeft aan sterke en duurzame materialen, dan zijn aluminium en staal mooie opties. Bovendien hebben ze ook als voordeel dat het een slanke uitstraling heeft en dus best wel subtiel is. Verder hoef je ook niet te veel na te denken over het onderhoud en zijn beide materialen erg sterk. Naast de keuze uit materiaal voor de frames, kan je ook nog een keuze maken in het type glas dat je graag wilt hebben bij het zadeldak lichtstraat. Vaak wordt er aangeraden om te kiezen voor dubbel of zelfs driedubbel glas omdat dit een hoge isolatiewaarde heeft. Hierdoor voorkom je dat je in de winter met warmteverlies te maken krijgt en in de zomer juist oververhitting. Verder kan je nog overwegen een zonwerende coating of UV bescherming in te laten bouwen, zodat meubels bijvoorbeeld minder snel verkleuren.

Installatie: vakmanschap en precisie

De laatste stap in het proces is de installatie. Bij het plaatsen van het zadeldak lichtstraat, bijvoorbeeld door Lekker Licht, is het belangrijk dat dit wordt gedaan met nauwkeurigheid en ervaring. Omdat een lichtstraat best wel een aanpassing is aan het dak, moet dit zorgvuldig gebeuren zodat de constructie van het dak stevig blijft. Op die manier behoud je de draagkracht en stabiliteit van het dak. Daarna kan het frame worden geplaatst, gevolgd door de beglazing en de afwerking. De afwerking is een belangrijke stap omdat de naden goed moeten worden afgedicht zodat de isolatie optimaal is. Dit voorkomt bovendien waterophoping. Door specialisten in te huren zal dit proces goed verlopen.

Ook leuk om te lezen:

Maak je buitenruimte compleet met een lichtplan

Heb je altijd al gedroomd van een goed ontworpen buitenruimte? Dit is niet compleet zonder de juiste tuinverlichting. Of het nu gaat om een sfeervolle tuin. Een gezellig terras. Of een functionele oprit. Het creëren van een lichtplan zorgt ervoor dat je buitenruimte perfect tot zijn recht komt. In dit blog kom je er meer over te weten.

Waarom een lichtplan zo belangrijk is om te hebben

Een lichtplan maken bij in-lite is wel zo belangrijk om je buitenruimte functioneel en sfeervol te maken. Denk je vooraf na over welke plekken verlichting nodig hebben? En welke sfeer je wilt creëren? Dan kun je gericht keuzes maken in de type verlichting die je gaat gebruiken. Een goed lichtplan voorkomt dat bepaalde delen van je eigen tuin te donker blijven of juist te fel verlicht zijn.

De juiste plekken kiezen voor verlichting  

Ben je erg druk bezig met het opstellen van een lichtplan? Dan is het belangrijk om te bepalen welke delen van je buitenruimte verlicht moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan

  1.  de paden
  2.  de oprit
  3. het terras
  4. eventueel je favoriete planten of bomen

Functionele verlichting is nodig voor praktische doeleinden. Enkele goede voorbeelden hiervan zijn het verlichten van looppaden of de ingang van je huis. Accentverlichting gebruik je om specifieke elementen extra aandacht te geven. Door het strategisch plaatsen creëer je een afwisselend lichtpatroon.

Buitenruimte lichtplan

Ga voor energiezuinige oplossingen  

Tegenwoordig zijn er veel energiezuinige verlichtingsopties beschikbaar. Je kunt dan denken aan LED-verlichting en zonne-energie. LED-lampen zijn een duurzame keuze. Ze gaan lang mee en verbruiken minder energie dan traditionele lampen. Dit maakt ze ideaal voor buitenverlichting. Want hier staan lampen vaak langere tijd aan. Zonneverlichting is een andere optie. Dit betekent dat lampen zichzelf overdag opladen met zonlicht. Deze zijn vooral handig voor plekken in de tuin die moeilijk te bereiken zijn met stroomkabels. Maak je de keuze voor energiezuinige verlichting? Dan verlaag je niet alleen je energiekosten, maar draag je ook bij aan een duurzamere buitenruimte.

Ga voor een combinatie van sfeer en functionaliteit  

Heb je een goed lichtplan? Dit combineert sfeer en functionaliteit. Functionele verlichting, zorgt ervoor dat je veilig kunt bewegen. Sfeerverlichting zorgt voor een gezellige ambiance. Probeer een balans te vinden tussen directe en indirecte verlichting.

Zo ontstaan er geen harde schaduwen en is de verlichting niet te dominant aanwezig. Zo wordt je buitenruimte niet alleen mooi verlicht, maar ook aangenaam om in te verblijven.

Ook leuk om te lezen:

Moderne en landelijke badkamers

Bij het inrichten van een badkamer draait alles om balans tussen stijl en functionaliteit. Of je nu een moderne uitstraling zoekt of juist een warme, landelijke sfeer. De badkamer moet een plek zijn waar je tot rust komt. Denk niet alleen aan het uiterlijk. Denk ook meteen aan praktische zaken zoals opbergruimte en onderhoudsgemak. Je persoonlijke smaak is de leidraad. Maar ook de grootte van de ruimte en de rest van je interieur spelen een rol. De vraag is: welke stijl past het beste bij jou? Om je hier wat meer wegwijs in te maken, hebben we een paar populaire trends voor je op een rijtje gezet. 

De strakke uitstraling van een moderne badkamer   

Houd je van een strakke, minimalistische look? Dan is een moderne badkamer iets voor jou. Moderne badkamers kenmerken zich door strakke lijnen, gladde oppervlakken. Maar ook het gebruik van neutrale kleuren zoals wit, zwart en grijs. Vaak zie je materialen zoals beton, glas en natuursteen terugkomen. Ingebouwde kasten en greeploze lades zorgen voor een opgeruimde uitstraling en toveren je badkamer om tot een ware wellness. Ook is technologie een belangrijk onderdeel: denk aan inbouwkranen, regendouches en slimme spiegels met verlichting. Een moderne badkamer is niet alleen stijlvol, maar ook praktisch, met veel aandacht voor onderhoudsgemak en slimme opbergruimte.  

De warme sfeer van een landelijke badkamer   

Wil je een warme, knusse sfeer creëren? Dan is een landelijke badkamer perfect. Deze stijl draait om natuurlijke materialen. Denk aan hout, natuursteen en keramiek. Kleuren zoals beige, zandtinten en zachtgroen zorgen voor een rustige en huiselijke uitstraling. Typische elementen zijn vrijstaande baden, nostalgische kranen en sierlijke details zoals lambrisering of een robuuste houten wastafelmeubel. Planten en rieten manden voegen een extra vleugje gezelligheid toe. Een landelijke badkamer voelt als een luxe spa in je eigen huis, waar je helemaal kunt ontspannen en ontsnappen aan de drukte van de dag.   

Moderne en landelijke badkamers

Materialen en details die het verschil maken   

Of je nu kiest voor een moderne of landelijke stijl, de materialen die je gebruikt zijn bepalend voor de uitstraling van je badkamer. Gladde, glanzende tegels passen perfect in een moderne badkamer, terwijl mat afgewerkte tegels en natuursteen beter passen bij een landelijke look. Ook de keuze van kranen en accessoires is belangrijk. In een moderne badkamer zie je vaak zwarte of chromen kranen, terwijl messing en koper populair zijn in landelijke badkamers. Details zoals spiegels, verlichting en zelfs handdoeken maken het plaatje compleet.   

De juiste verlichting voor elke stijl   

Verlichting speelt een cruciale rol in zowel moderne als landelijke badkamers. In een moderne badkamer kies je vaak voor ingebouwde spots of LED-strips met een koele, witte lichtkleur voor een strakke uitstraling. In landelijke badkamers werkt warme verlichting beter, zoals wandlampen met een zachte gloed. Ga je verschillende lichtbronnen combineren? In dat geval creëer je de perfecte balans tussen functioneel licht en sfeerverlichting. Met dimbare lampen kun je de sfeer aanpassen aan het moment. Helder licht om je klaar te maken voor de dag en zacht licht om te ontspannen in bad.   

Laat je inspireren en maak de juiste keuze   

Het kiezen van de juiste stijl voor je badkamer hoeft geen haastklus te zijn. Neem de tijd om inspiratie op te doen in showrooms, online en in magazines. Probeer verschillende stijlen uit en stel jezelf de vraag: waar voel ik me het meest thuis? Een badkamer is een investering waar je jarenlang plezier van wilt hebben. Dus kies iets dat niet alleen mooi is, maar ook praktisch en duurzaam. Of je nu gaat voor een strakke, moderne look of een warme, landelijke sfeer. Het belangrijkste is dat je elke dag met een glimlach de badkamer binnenstapt.   

Ook leuk om te lezen:

Ficus slaapkamer

Planten in de slaapkamer zijn niet alleen mooi, maar ook goed voor je gezondheid. Ze zorgen voor een rustgevende sfeer en kunnen zelfs de luchtkwaliteit verbeteren. Een populaire keuze is de Ficus, een veelzijdige plant met een stijlvolle uitstraling. Maar is deze kamerplant eigenlijk wel geschikt voor de slaapkamer? In deze blog ontdek je de voor- en nadelen en krijg je tips voor het verzorgen van een Ficus in je slaapruimte.

Luchtzuiverende eigenschappen van een Ficus

De Ficus staat bekend om zijn luchtzuiverende kwaliteiten. Net als andere kamerplanten neemt deze plant koolstofdioxide op en geeft zuurstof af, wat zorgt voor een frissere lucht in je kamer. Sommige soorten, zoals de Ficus Elastica (Rubberplant), zijn extra goed in het filteren van schadelijke stoffen uit de lucht. Dit kan bijdragen aan een betere nachtrust, vooral in ruimtes waar weinig ventilatie is.

Hoeveel licht heeft een Ficus nodig?

Een belangrijk aandachtspunt is de hoeveelheid licht die een Ficus nodig heeft. Deze plant houdt van helder, indirect licht. In een slaapkamer kan dit soms een uitdaging zijn, vooral als je kamer op het noorden ligt of als de ramen klein zijn. Plaats de plant daarom zo dicht mogelijk bij een raam, maar vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen.

Heb je een slaapkamer met weinig natuurlijk licht? Overweeg dan een andere luchtzuiverende plant, zoals een Sanseveria, die beter bestand is tegen schaduwrijke omstandigheden.

Ficus slaapkamer

Is een Ficus goed voor een betere nachtrust?

Hoewel een Ficus veel voordelen biedt, heeft deze plant ook een nadeel: hij kan gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen. In een slaapkamer waar de verwarming ’s nachts uitgaat, kan dit problemen veroorzaken. De ideale temperatuur voor een Ficus ligt tussen de 15 en 24 graden Celsius. Als de temperatuur in je slaapkamer vaak lager is, kun je beter kiezen voor een robuustere plant.

Daarnaast produceert een Ficus ’s nachts geen zuurstof, omdat het een C3-plant is. Dit betekent dat hij overdag koolstofdioxide omzet in zuurstof, maar ’s nachts stopt met deze activiteit. Hoewel dit geen directe impact heeft op je nachtrust, kan een combinatie met andere planten die ’s nachts zuurstof produceren, zoals de Aloë Vera, een goede balans creëren.

Zorgtips voor een Ficus in de slaapkamer

Als je ervoor kiest om een Ficus in de slaapkamer te plaatsen, zijn er een paar belangrijke verzorgingstips:

  • Water geven: Geef je Ficus regelmatig water, maar zorg dat de grond niet te nat wordt. Laat de bovenste laag aarde opdrogen voordat je weer water geeft.
  • Voeding: Geef de plant tijdens de groeiperiode (voorjaar en zomer) eens per maand plantenvoeding.
  • Snoeien: Snoei de plant om hem compact en gezond te houden.

Wil je een Ficus kopen of meer inspiratie opdoen? Neem dan een kijkje bij Green Bubble voor een ruime selectie aan planten en accessoires.

Ook leuk om te lezen:

tips huis potentie

De huizenmarkt is de afgelopen jaren natuurlijk enorm veranderd. De vraag is veel hoger dan het aanbod. Dit heeft ervoor gezorgd dat de prijzen flink zijn gestegen. Als we kijken naar de huizenprijzen in de afgelopen twee jaar, dan zien we dat deze gemiddeld met zo’n 20 procent is gestegen. Vooral voor starters is dit een enorm probleem. Als er al een huis te koop staat dat te betalen is, dan moet er vaak een hele hoop aan gebeuren. Nu is dat geen probleem wanneer je zelf handig bent, maar als je alles moet uitbesteden wordt het uiteindelijk nog veel te duur. Gelukkig is er ook goed nieuws en zijn er ook voldoende huizen te vinden met potentie, waarbij je niet bang hoeft te zijn dat je flink wordt overboden.

Kijk naar nieuwe buurten

De meeste mensen die een huis kopen, willen graag in de buurt blijven wonen waar ze zijn opgegroeid. Toch is dat niet altijd realistisch. Tegenwoordig wordt er zoveel gebouwd, dat het zonde is om niet wat verder te kijken. Wat we namelijk vaak zien, is dat veel mensen het spannend vinden om voor een nieuwe buurt te kiezen, omdat ze niet zo goed weten wat het gaat worden. Dit biedt jou als starter een mooie kans om tegen een scherpe prijs een huis te kunnen kopen. Om zo’n potentiële buurt en woning te kunnen vinden is het belangrijk om te kijken naar een aantal dingen. Kijk hoe het gesteld is met de faciliteiten, zoals bushaltes, speeltuin, supermarkten etc. Dit geeft vaak aan in hoeverre deze buurt hoog op de agenda staat bij de gemeente en vastgoedontwikkelaars. Stel nu dat er totaal geen plannen zijn, dan is het verstandiger om op deze plek geen huis te kopen.

Tips huis potentie

Renovatiewoningen

De meeste mensen die een huis kopen, willen graag een instapklaar huis waar ze weinig tot niets meer aan hoeven te doen. Het is dan ook geen verrassing dat deze huizen enorm overboden worden, met soms tot wel 10% van de vraagprijs. Stel dat je dan ‘even’ 35.000 euro uit eigen zak moet betalen, dan houdt het voor de meeste starters op de woningmarkt snel op. Daarom is het slim om ook eens te kijken naar renovatiewoningen. Het klopt dat hier vaak nog een hoop aan gedaan moet worden, maar de groep mensen die hier een bod op uitbrengt is wel veel kleiner. Zo hoef je vaak niet te overbieden en koop je in potentie een groter huis, dan wanneer je kiest voor een huis dat af is. Heb je nu een huis op het oog, maar je eigen woning nog niet verkocht? Kijk dan eens op Domicus.nl en ontvang binnen 24 uur een bod op je huidige woning.

Aankoopmakelaar inschakelen

Iedereen heeft wensen, ook als het gaat om het kopen van een huis Waarom dan niet jouw wensen doorgeven aan een aankoopmakelaar die vervolgens de markt op gaat om te kijken voor een huis dat daarbij past? Wist je namelijk dat een deel van de huizen helemaal niet op de markt komt, maar onderhands wordt verkocht omdat er eigenlijk al direct een potentiële koper gevonden is? Ja, het kost geld, maar het scheelt je wel een hele hoop tijd en stress.

Ook leuk om te lezen: