3 tips voor een ideale plaatsing van je internetrouter

Achterkant van een internetrouter met gele Ethernet-poorten en aangesloten kabels. Duidelijk zichtbaar zijn de ADSL-, USB- en Ethernet-verbindingen voor netwerkconnectiviteit

Waar zouden we zijn internet thuis? We gebruiken het voor veel meer dan alleen de computer. Met onze smartphones en tablets maken we er gebruik van, maar ook met de smart-tv of Google Chromecast of bij het gamen. Daarnaast hebben we steeds meer slimme apparaten in huis die afhankelijk zijn van een draadloze internetverbinding. Voor ons entertainment, maar ook voor onze informatievoorziening, gemak en beveiliging zijn we er sterk van afhankelijk geworden. Dat betekent dat je niet alleen ‘gewoon’ een internetverbinding in huis wilt hebben, maar juist ook een snelle verbinding die goed werkt. Als dat niet het geval is, kan dat aan een te beperkt abonnement of een matige provider liggen, in welk geval je op zoek kun gaat naar een nieuwe aanbieding op Breedbandwinkel.nl. Maar het kan ook te maken hebben met een verkeerde plaatsing van je internetrouter. We geven drie cruciale tips voor een ideale plaatsing van je router.

Zwarte D-Link router naast een witte Deco mesh Wi-Fi-unit, geplaatst op een tafel. Dit toont een vergelijking tussen traditionele routers en moderne mesh-netwerkoplossingen.

Een centrale plek

Natuurlijk wil je je huis mooi inrichten en besteed je daarom aandacht aan je interieur. Het is begrijpelijk dat je niet zit te wachten op een zo’n lelijk apparaat dat vol in het zicht staat. Dat wil echter niet zeggen dat je je router maar zomaar overal kunt neerzetten. Als je hem ergens in een hoekje verstopt, kun je merken dat de dekking in de rest van je woning te wensen overlaat. Om die reden is het van belang dat je een zo centraal mogelijke plaatsing voor je router kiest. En ja, dat kan betekenen dat je kabels moet trekken en dat hij in het zicht komt te staan, maar een goed werkende draadloze internetverbinding is ook wat waard.

LEES OOK:
Bescherm je nieuwe huis met de veiligste sloten van Slotenmakers Amsterdam

Van de grond af

Je router staat in de regel op de begane grond van je woning. Dat is een reden om je router niet op de grond te plaatsen, want het apparaat zendt zijn signaal alle kanten op en één van die kanten is dan dus de vloer onder je woning. Daar heb je geen internetsignaal nodig, maar elders in je woning wel. Daarnaast is de vloer een plek waar stof en vuil zich verzamelen, en dit kan in je router gaan zitten en de werking van het apparaat verslechteren. Ook kan je vloer tamelijk koud worden gedurende koude periodes en dat komt de router niet ten goede.

Niet ingebouwd achter obstakels

Kortom, je moet je router dus centraal en ergens op zetten. Dan ontstaat waarschijnlijk de neiging om hem te verbergen achter objecten om hem uit het zicht te houden. Helaas is ook dat af te raden. Grote obstakels, en zeker anders elektronische apparaten, verstoren het signaal van de router, wat zorgt voor een slechtere internetverbinding. Zet je router dus niet achter je televisie of verstopt tussen de bank en de muur. Achter een fotolijstje is misschien nog wel een optie om hem zo veel mogelijk uit het zicht te laten verdwijnen zonder het signaal dat hij uitzendt al te veel te blokkeren.

Zo wordt je router dus een noodzakelijk kwaad dat in veel gevallen niet aan het oog zal ontsnappen. Dat is vervelend als je graag je interieur zo perfect mogelijk wilt maken, maar is het niet vervelender als je een router hebt die uit het zicht is maar geen stabiel en sterk internetsignaal afgeeft? Voor een goede internetverbinding moet je dus helaas wat over hebben. Dat is dus het feit dat je mogelijk tegen je router aan zit te kijken omdat hij centraal in je woning, van de grond en niet ingebouwd achter obstakels dient te staan.