3 tips voor een onderhoudsvriendelijke woning

onderhoudsvriendelijke woning


Sommige mensen vinden het heerlijk om in en rondom hun woning bezig te zijn, maar dit geldt lang niet voor iedereen. Besteed je het liefst zo weinig mogelijk tijd aan onderhoud? Dan wil je misschien een onderhoudsvriendelijke woning realiseren. Veel mensen weten alleen niet waar ze beginnen. Daarom zetten we hier 3 tips voor een onderhoudsvriendelijke woning op een rijtje.

1. Vervang hout door kunststof

Woon je in een relatief oude woning? Grote kans dat er dan nog veel hout aanwezig is. Zo heb je mogelijk nog gevelbekleding, kozijnen en boeiboorden van hout. Dit materiaal heeft weliswaar een lange levensduur, maar hout gaat alleen lang mee als je het goed onderhoudt. Hout moet namelijk regelmatig behandeld worden, zodat het bestand is tegen het Nederlandse weer. Als jouw woning veel hout heeft, ben je waarschijnlijk veel tijd kwijt aan onderhoud.

Wie liever niet te veel tijd aan onderhoud van zijn woning besteedt, kan dit uitbesteden aan een schilder. Dit is niet de enige optie, want hout vervangen door kunststof is ook een mogelijkheid. Het voordeel van kunststof gevelbekleding en boeiboorden is dat ze onderhoudsvriendelijk zijn. Kunststof verkleurt niet door de zon en neemt geen vocht op, waardoor je het niet eens in de zoveel jaar opnieuw hoeft te behandelen. Af en toe schoonmaken is vaak al voldoende om kunststof in mooie staat te houden.

houten gevel

2. Beperk je niet tot buiten

Als we het over een onderhoudsvriendelijk woning hebben, denken veel mensen al snel aan de buitenkant van hun huis. Toch kun je binnen ook een aantal aanpassingen doen waardoor je minder tijd kwijt bent aan onderhoud. Heb je houten vensterbanken? Overweeg deze dan te vervangen door kunststof vensterbanken. Kunststof verkleurt niet door de zon en is slag- en krasvast. Om het jezelf makkelijk te maken, kies je voor een overzet vensterbank. Je kunt de oude vensterbanken dan laten zitten, want je plaatst zo’n vensterbank hier simpelweg overheen.

Naast vensterbanken kun je ook de vloer vervangen. Zo kiezen veel mensen tegenwoordig voor een pvc vloer. Dit is niet voor niets, want zo’n vloer is onderhoudsvriendelijk. Zo hoef je een vloer van dit materiaal bijvoorbeeld niet eens in de zoveel tijd in de was te zetten, iets wat bij een houten vloer wel het geval is. Vind je een pvc vloer niet zo mooi? Dan kun je ook voor een tegelvloer kiezen.

Lees ook: Last van wespen thuis? Hier moet je aan denken!

3. Stel onderhoud niet te lang uit

Heb je een onderhoudsvriendelijke woning? Denk dan niet dat je nooit meer onderhoud uit hoeft te voeren. Zo moet je kunststof gevelbekleding, kozijnen en boeiboorden bijvoorbeeld schoonmaken om ze mooi te houden. Stel dit onderhoud vooral niet te lang uit, want anders gaat dit misschien ten koste van de uitstraling van je woning. Bovendien is het materiaal vaak eerder aan vervanging toe als je nooit onderhoud uitvoert.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *