5x tips voor het kiezen van raamdecoratie in de woonkamer

woonkamer van bovenaf gefotografeerd.

Het is praktisch, maar het is ook een echte sfeermaker: raamdecoratie. Je moet goed nadenken als je raamdecoratie gaat kiezen voor in de woonkamer, want het moet natuurlijk wel goed aansluiten bij jouw stijl in huis. Wil je graag raamdecoratie aanschaffen voor de woonkamer, maar weet je niet goed waar je rekening mee moet houden? We zetten hieronder vijf tips voor je op een rij.

Tip 1: Verdiep je in de verschillende soorten raamdecoratie

Voordat je weet welke keuze je moet maken als het aankomt op raamdecoratie, is het slim om je te verdiepen in de verschillende soorten. Zo heb je bijvoorbeeld jaloezieën, rolgordijnen, plisségordijnen, vouwgordijnen of inbetweens. Ieder gordijn heeft zo weer zijn eigen voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld met jaloezieën eenvoudig het daglicht reguleren dat de woonkamer binnen moet komen. Plisségordijnen top down bottom up zonder touwtjes kun je dan weer van boven en onder bedienen, waarmee je ook het daglicht kunt reguleren. Inbetweens zijn dan weer gordijnen die tot aan de grond komen.

raamdecoratie

Tip 2: Passend bij jouw stijl

Heb je een bepaalde stijl in jouw woonkamer? Dan wil je natuurlijk dat de raamdecoratie hier ook goed op aansluit. Bepaalde raamdecoratie kan namelijk de interieurstijl versterken. Bij een landelijk, stoer interieur kun je bijvoorbeeld denken aan vouwgordijnen. Vouwgordijnen staan sierlijk, chique maar tegelijkertijd ook erg sfeervol. Je kunt bij dit soort gordijnen dan kiezen voor een bepaalde kleur die goed aansluit bij de rest van het interieur. Denk bijvoorbeeld aan taupe, lichtgrijs of beige. Jaloezieën staan dan weer goed bij een wat strakker interieur, terwijl mooie overgordijnen weer goed staan bij een hotel chique interieur. Het is overigens ook maar net wat jij mooi vindt en wat het meest praktisch is voor in jouw woonkamer.

Tip 3: Geschikt voor jouw ramen

Zoals net al werd benoemd, is het belangrijk om ook te kijken naar wat het meest praktisch is in jouw woonkamer. Zo kan het zijn dat je grote raampartijen in de woonkamer hebt die misschien zelfs wel tot aan de grond komen. In dat geval zijn gordijnen die ook tot aan de grond komen het mooist. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan inbetweens of overgordijnen. Dit staat ook nog eens heel sierlijk en warm.

Heb je juist veel kleine raampjes? Kies dan ook voor gordijnen die hier goed bij staan. Voor een klein raampje kun je bijvoorbeeld denken aan een plisségordijn, een vouwgordijn of een rolgordijn. Bovendien is het ook goed om te weten dat tegenwoordig veel gordijnen op maat kunnen worden gemaakt. Dus of je nou een grote raampartij in de woonkamer hebt of juist wat kleinere ramen; er is altijd wel een geschikte optie voor jouw woonkamer te vinden.

Lees ook:
4 Manieren om je interieur af te maken met de juiste verlichting

Tip 4: Denk aan je kozijnen

Als je raamdecoratie gaat uitkiezen, is het ook verstandig om rekening te houden met jouw kozijnen. De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is of je de gordijnen in of op de dag wil. Hiermee wordt bedoeld of de gordijnen in of op het kozijn moeten vallen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar wat voor kozijnen je eigenlijk hebt. Heb je houten kozijnen, of heb je in de woonkamer kunststof kozijnen? Je wil natuurlijk niet in jouw kunststof kozijnen boren als je de raamdecoratie wil monteren. Gelukkig hoeft dat ook niet, want je hebt ook raamdecoratie kunststof kozijnen. Deze raamdecoratie is perfect voor kunststof kozijnen, want het monteren gaat eenvoudig én je hoeft er geen gaten in te boren.

Tip 5: Privacy

Gordijnen kunnen licht tegenhouden, staan sfeervol én kunnen er ook voor zorgen dat je wat privacy kunt creëren. Als je ook graag af en toe wat privacy in de woonkamer wil, is dit ook een belangrijk punt om in je achterhoofd te houden als je raamdecoratie gaat kiezen. Verduisterende raamdecoratie is bijvoorbeeld wat dat betreft ideaal.