7 tips voor het inrichten van een duurzaam interieur

Moderne, duurzame woonkamer met een ruimtelijk interieurontwerp, omringd door grote ramen met uitzicht op groen buiten

Duurzaamheid en milieubewust zijn tegenwoordig twee termen die je steeds meer hoort en die steeds belangrijker worden in onze samenleving. Ook in de interieurwereld is dit niet onopgemerkt gebleven. Een duurzaam interieur gaat verder dan alleen het kiezen van eco-vriendelijke materialen. Het draait om het maken van bewuste keuzes die bijdragen aan een lagere ecologische voetafdruk en het bevorderen van een gezondere leefomgeving. Lees deze 7 tips voor een duurzamer interieur!

Een duurzaam interieur 

Door te kiezen voor een duurzaam interieur kun je bijdragen aan een beter milieu. Maar wat verstaan we eigenlijk onder een duurzaam interieur? Omdat duurzaamheid op het gebied van interieur nog een beetje in haar kinderschoenen staat, lijkt er geen eenduidige definitie te zijn. We hebben daarom de definitie van ‘duurzaam’ uit de dikke Van Dale opgezocht, die als volgt luidt:

  • Duur·zaam: 1) Lang durend; 2) weinig aan slijtage of bederf onderhevig; 3) het milieu weinig belastend

Als we dit vertalen naar een duurzaam interieur betekent dat een woonomgevig die ingericht is met meubels en woonaccessoires die lang meegaan (tijdloos zijn), niet snel slijten en gemaakt zijn via milieuvriendelijke materialen. Daarnaast is het belangrijk om ook de productie en distributie van deze items in overweging te nemen, aangezien hier vaak vervuilende stoffen vrijkomen. Steeds meer bedrijven streven ernaar om hun CO₂-uitstoot te minimaliseren en een bijdrage te leveren aan een circulaire economie door zoveel mogelijk processen lokaal en op een verantwoorde manier uit te voeren. 

Woonkamer met duurzaam interieur, inclusief houten boekenplanken, veel groen en een moderne trap

Tip 1: Duurzame meubels 

Van banken tot tafels: een belangrijke stap naar een duurzaam interieur is het kiezen van duurzame meubels. Voor een duurzaam interieur kun je kiezen voor meubels die zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd hout (Forest Stewardship Council). Dit internationale keurmerk garandeert dat het hout afkomstig is uit bossen die op een verantwoorde manier worden beheerd, met respect voor zowel ecologische als sociale normen. Het FSC-logo verzekert dat het hout afkomstig is uit zorgvuldig beheerde bossen en dat de bosarbeiders een eerlijk loon ontvangen onder verantwoorde werkomstandigheden. We zien dan ook steeds meer meubels, zoals tafels maar ook kasten, stoelen en banken, die gemaakt zijn van FSC-gecertificeerd hout. 

Tip 2: Bekleding met duurzame keurmerken

Een andere manier om een duurzaam interieur te realiseren, is door te kiezen voor biologisch geproduceerde natuurlijke materialen zoals katoen, wol, zijde en vilt. Heb je al eens gehoord van het GOTS-certificaat? GOTS, ofwel Global Organic Textile Standard, is een internationaal erkend keurmerk dat zowel ecologische als sociale verantwoordelijkheden waarborgt. Om gecertificeerd te worden, moet een product voor minimaal 95% uit biologisch geproduceerde materialen bestaan en moeten er strikte eisen worden nageleefd met betrekking tot arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen tijdens de productie. Naast het GOTS-certificaat bestaat er inmiddels ook het BCI-certificaat. Het BCI-certificaat, ofwel Better Cotton Initiative certificaat, richt zich specifiek op het verbeteren van de duurzame en verantwoorde katoenindustrie.  Wil jij bijvoorbeeld een nieuwe stoffen bank kopen? Let dan op deze certificaten! 

Tip 3: Kies voor ecologische materialen

Vaak worden oude meubels of woonaccessoires weggegooid of verbrand wat de CO²-uitstoot niet bepaald ten goede komt. Gelukkig zien we hier langzaam verandering in komen. Tegenwoordig worden steeds vaker namelijk deze meubels of delen ervan een nieuw leven ingeblazen. Zo worden oude materialen bijvoorbeeld gebruikt als grondstof voor een nieuw product of een bestaand product krijgt een nieuwe functie door middel van upcycling. Composiet is bijvoorbeeld een duurzaam en ecologisch materiaal, omdat je het kan recyclen. Daarnaast is het ijzersterk en zal het niet snel beschadigen. Ook natuursteen zoals marmer en travertin is heel duurzaam. Deze harde materialen gaan een leven lang mee, met tussendoor een enkele schuurbeurt.

LEESTIP:
Slimme oplossingen voor duurzaam wonen: wat werkt echt? 

Tip 4: Zoek naar flat-packed meubels

Heb je al gehoord van flat-packed meubels? Dit principe houdt in dat meubels plat en efficiënt verpakt zijn, zonder dat er schroeven, spijkers of lijm aan te pas komen. Je kunt deze meubels eenvoudig zelf in elkaar zetten en weer uit elkaar halen, vergelijkbaar met hoe Ikea zijn producten aanbiedt. Door het compacte ontwerp nemen flat-packed meubels minder ruimte in tijdens transport. Dit betekent dat er meer producten tegelijk vervoerd kunnen worden, wat leidt tot een vermindering van de CO₂-uitstoot. Bovendien is er minder verpakkingsmateriaal nodig, wat bijdraagt aan een duurzamer proces. Steeds meer designmerken omarmen dit principe. Een uitstekend voorbeeld is de ACE collectie van Normann Copenhagen of de CAN banken-collectie van HAY. 

Tip 5: Geef meubels en woonaccessoires opnieuw een kans

Al gedacht aan tweedehands meubels of woonaccessoires? Kijk eens wat vaker op websites zoals Marktplaats of plan een uitje in naar een rommelmarkt of kringloopwinkel. Met tweedehands banken, tafels, kasten en stoelen creëer je je eigen unieke en duurzame verzameling. Ook zien we dat steeds meer woonwebshops “buitenkansjes” of “refurbished design” aanbieden. Buitenkansjes zijn vaak retouren met een kleine beschadiging of meubels en woonaccessoires die in de showroom hebben gestaan. Refurbished design verwijst naar meubels en accessoires die zijn opgeknapt met originele onderdelen. Op die manier krijgen meubels en woonaccessoires een tweede kans! 

Interessant artikel:
Design radiator duurzaam?

Tip 6: Energie-efficiëntie en verlichting

Modern interieur met aandacht voor energie-efficiëntie en stijlvolle verlichting, waarbij donkere accenten en natuurlijke materialen worden gecombineerd

De manier waarop je je interieur verlicht, speelt een grote rol in je energieverbruik. Door slimme keuzes te maken in je verlichtingsplan kun je bijdragen aan een duurzamer interieur dat zowel energie-efficiënt als ecologisch verantwoord is. Van het kiezen van energiezuinige LED lampen tot  het implementeren van slimme verlichtingsoplossingen, elke stap helpt om je ecologische voetafdruk te verkleinen en een gezondere leefomgeving te bevorderen. En laten we natuurlijk vooral ook het natuurlijke daglicht niet vergeten! Maak optimaal gebruik van natuurlijk licht door je meubels strategisch te plaatsen en te kiezen voor lichte, transparante gordijnen. 

Tip 7: Ga voor duurzaam geteelde planten

Ook bij het kiezen van kamerplanten kun je duurzaamheid in je interieur bevorderen. Veel van de planten die je vindt in bouwmarkten of tuincentra kunnen chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor zowel je gezondheid als het milieu. Door te kiezen voor duurzaam geteelde planten, die zonder schadelijke chemicaliën zijn gekweekt, kun je bijdragen aan een gezondere leefomgeving. Deze planten zijn niet alleen beter voor jou, maar ook voor de aarde.