Alles wat je moet weten over een hypotheek na een scheiding

hypotheek na een scheiding


Botert het niet meer tussen jou en je partner? Dan besluiten jullie uiteindelijk misschien dat het beter is om ieder je eigen weg te gaan en te scheiden. Bij een scheiding moet er behoorlijk veel geregeld worden, zeker als jullie samen een huis gekocht hebben. De kans is namelijk groot dat hier nog een hypotheek op zit. Benieuwd wat er met deze lening gebeurt als jullie gaan scheiden? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je moet weten over en hypotheek na een scheiding.

Wat zijn de mogelijkheden

Wat er met een hypotheek en koophuis gebeurt na een scheiding, hangt onder meer af van jullie wensen en de persoonlijke situatie. Toch zijn er grofweg drie opties waar mensen vaak voor kiezen als ze gaan scheiden. Hieronder zetten we ze op een rijtje en lichten we ze toe.

1. Hypotheek overnemen

Wil één van beide in de huidige woning blijven wonen? Dan kan hij/zij de hypotheek overnemen na een scheiding. De vertrekkende persoon wordt uitgekocht en de lening komt op naam te staan van de blijvende persoon. Uiteraard kan dit alleen als degene die er blijft wonen de hypotheeklasten alleen kan dragen.

2. Huis verkopen

Als er vervelende dingen gebeurd zijn, wil geen van beide misschien in het huis blijven wonen. In dat geval zit er niets anders op dan de woning verkopen. De opbrengst van de verkoop gebruiken jullie vervolgens om de hypotheek af te lossen. Verkoop van een woning is overigens alleen mogelijk als de hele hypotheek afgelost kan worden met het bedrag dat hij oplevert.

3.  Woning onverdeeld laten

Een derde optie waar jullie voor kunnen kiezen, is het onverdeeld laten van de woning. Jullie blijven in dat geval samen eigenaar van het huis. Het grote voordeel hiervan is dat er rustig verder gezocht kan worden naar een manier om de ander uit te kopen, waardoor het niet nodig is om de woning met restschuld te verkopen.

Hoe zit het met een tweede hypotheek?

Er zijn mensen die een tweede hypotheek aanvragen, bijvoorbeeld om een verbouwing te financieren, een nieuwe auto te kopen of op vakantie te gaan. Hebben jij en je partner ook zo’n extra hypotheek afgesloten? Dan moet je hier rekening mee houden als jullie gaan scheiden. Waar je bij een hypotheek voor een huis uit meerdere opties kunt kiezen, is dit bij een tweede hypotheek niet altijd het geval. Als het geld bijvoorbeeld al is uitgegeven, kan de lening door één persoon worden overgenomen. Hebben jullie met het geld een auto gekocht? Dan kun je eventueel ook overwegen om deze te verkopen en met de opbrengst (een deel van) de tweede hypotheek af te lossen.

Lees ook: Hoe belangrijk is de tuin bij de zoektocht naar een woning?

Laat een echtscheidingsconvenant opstellen

Ben je bang dat de gemaakte afspraken met betrekking tot scheiden en hypotheek niet worden nageleefd? Laat dan een scheidingsconvenant opstellen. Dit is weliswaar niet verplicht, maar in sommige situaties wel handig. In dit document staan de afspraken die jullie samen maken, onder meer over de woning en hypotheek. Als er sprake is van een restschuld, wordt hier ook rekening mee gehouden in het convenant. Doordat jij en je (ex-)partner verplicht zijn om jullie aan de afspraken in een scheidingsconvenant te houden, weet je zeker dat alles rondom een huis en hypotheek goed geregeld wordt na een scheiding.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *