Klopt de online woningwaarde?

online woningwaarde

Je bent op zoek naar een nieuw huis. Voordat je gaat verhuizen moet je uiteraard wel eerst je oude woning zien te verkopen, en dan het liefst voor een hoog bedrag. Als je namelijk niet voldoende geld krijgt voor je huis, dan kom je geld tekort voor je nieuwe optrekje. De tijd van flink overbieden is voorbij, je kunt niet rustig afwachten tot iemand een torenhoog bod uitbrengt. Als je weet wat jouw huis echt waard is, dan sta je sterker tijdens de onderhandelingen. Hoe controleer je de woningwaarde?

Online woningwaarde berekenen

Er zijn meerdere manieren om de woningwaarde te bepalen. De meest eenvoudige manier is via een huizensite die een online calculator aanbiedt. Vul het adres in en voeg indien gevraagd wat informatie toe. Er rolt vervolgens een bedrag uit, maar wat betekent deze waarde?

Online calculators maken gebruik van diverse bronnen om tot een bedrag te komen. Via het Kadaster en andere openbare bronnen is informatie zoals de WOZ-waarde op te zoeken. Door meerdere factoren met elkaar te combineren rolt er een bedrag uit. Maar is dit de verkoopprijs, een vraagprijs, taxatiewaarde of iets anders?

Bij een online berekening die geheel door software wordt uitgevoerd, zal er geen rekening worden gehouden met bijvoorbeeld een verbouwing of zonnepanelen op het dak. Dit zijn zaken die uiteraard wel van belang zijn. Een online calculator geeft een indicatie, maar neem de uitkomst met een flinke korrel zout. Het geeft een richting aan, het is geen vaststaand feit.

Verduurzaming van je huis door zonnepanelen

Wat heb ik aan de taxatiewaarde?

De taxatiewaarde is van belang voor iemand die een huis koopt, omdat er naar een taxatierapport wordt gevraagd bij de bank als je een hypotheek wilt nemen. Dit bedrag wordt vastgesteld door een taxateur, dit is een persoon die hiervoor een certificaat bezit en een opleiding heeft gevolgd. De taxatiewaarde is een objectief vastgestelde waarde. Wat betekent dit? Dat de opdrachtgever eigenlijk geen invloed heeft op de uitkomst. Als de taxatiewaarde bijvoorbeeld op 400.000 euro wordt vastgesteld, dan kun je voor dat bedrag een lening krijgen op een hypotheek. Soms valt de koopsom lager uit, soms hoger. De verkoopprijs is namelijk niet direct gekoppeld aan de taxatiewaarde.

Lees ook: de woningmarkt in Nederland

Woningwaarde bij verkoop

Het bedrag van de taxateur ligt in principe dicht bij de verkoopwaarde maar bij het vaststellen van de koopsom komen er zaken ter sprake die los staan van de objectieve waarde. Daarom worden er ook onderhandelingen gevoerd. Een makelaar zal de woningwaarde berekenen op basis van data die de taxateur ook gebruikt, maar ditmaal komen er ook andere onderwerpen aan de orde. Daarnaast zal een verkoopmakelaar de verkopende partij adviseren over de presentatie van de woning en de positie ten opzichte van andere soortgelijke woningen.

Lees ook: Het verhaal achter de schermen van vastgoedbeheer in Utrecht

Concluderend kun je stellen dat de kopende partij een taxateur nodig heeft en de verkopende partij een verkoopmakelaar. Daarnaast zal de koper meestal een aankoopmakelaar inschakelen die het proces begeleidt. De verkopende partij staat dus sterker als er een daadkrachtige verkoopmakelaar klaar staat om de belangen van de huiseigenaar te behartigen. Een waardebepaling aanvragen is overigens gratis, daarna kun je beslissen of je verder gaat met het traject en de makelaar.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *