Wat jij moet weten over verborgen gebreken bij het kopen van een huis
Ben jij voornemens om een huis te gaan kopen, dan is dat waarschijnlijk de grootste beslissing in je leven. Je zit er daarom dan ook niet op te wachten dat je pas na de koop van een woning tot de ontdekking komt dat er nog allerlei achterstallig onderhoud is. Nu is het logisch dat er een hoop zaken zijn die je misschien puur vanuit praktisch oogpunt zou willen veranderen, zoals het plaatsen van schappen in de kelderkast van spaanplaat, zodat je wat extra opbergruimte is. Maar wat nu als je er enkele weken na de koop achterkomt dat de kozijnen eigenlijk volledig rot zijn, maar de verkopende partij je hier niet van op de hoogte heeft gesteld? We spreken dan waarschijnlijk van een verborgen gebrek, waardoor je aanspraak kunt maken op een vergoeding en dus de verkopende partij aansprakelijk kunt stellen. Hoe dit in de praktijk werkt, leggen we je aan de hand van een aantal voorbeelden uit.
Wat zijn verborgen gebreken?
Bij het kopen van een huis loop je het risico op verborgen gebreken. Dit zijn gebreken die niet direct zichtbaar zijn, maar later voor onverwachte kosten en problemen kunnen zorgen. Het is daarom dus ook belangrijk om hier vóór de aankoop van een huis goed op te letten. Het is daarom ook aan te raden om bij een bezichtiging een bouwkundig iemand mee te nemen. Dit hoeft niet direct bij de eerste bezichtiging, maar wanneer jullie bijvoorbeeld nog een keer gaan kijken, kan het handig zijn iemand met kennis in te schakelen. Zo voorkom je dat je naderhand een juridische strijd moet voeren over het feit of de verkopende partij dit wel of niet heeft geweten.
Onderzoeksplicht en mededelingsplicht
Zowel de koper als de verkoper heeft verantwoordelijkheden als het gaat om het melden van gebreken. De verkoper heeft een mededelingsplicht, wat betekent dat hij of zij bekende gebreken moet melden aan de potentiële koper. Aan de andere kant heeft de koper een onderzoeksplicht, waarbij hij grondig onderzoek moet doen naar de staat van het huis. Het is belangrijk om deze plichten serieus te nemen om problemen te voorkomen. Stel dat de obs platen van de dakconstructie aan vervanging toe zijn en nieuwe obs platen kopen en laten plaatsen de oplossing is, dan kun je dit eventueel met de verkopende partij bespreken of er wat met de prijs gedaan kan worden.
Lees ook: 3 Tips om je huis verkoopklaar te maken
Bij twijfel een bouwkundig rapport opvragen
Een bouwkundig rapport is een belangrijk document dat inzicht geeft in de staat van het huis. Het bevat gedetailleerde informatie over eventuele gebreken en kosten die verwacht kunnen worden. Door dit rapport te laten opstellen door een ervaren specialist, krijg je een goed overzicht van wat je kunt verwachten bij de aankoop. Niet voor niets is het advies vanuit de meeste makelaars dan dus ook om dit te doen. Nu snappen we ook wel dat dit flink wat kosten met zich mee kan brengen, maar het kan je wel behoeden voor bijvoorbeeld een enorme uitgave op lange termijn. Stel dat je voor de aankoop te horen krijgt dat je binnen twee jaar nieuwe kozijnen moet plaatsen, dan kan dit van invloed zijn op de hoogte van het bod dat je doet op de woning.