10 keer inspiratie voor een heerlijke tuin

een heerlijke tuin met bloemen

Wanneer je gezegend bent met een tuin aan het huis, dan heb je zomaar een extra verlengstuk van je leefruimte aan het huis. De tuin kun je helemaal naar eigen smaak inrichten. De een houdt van veel groen, de ander juist van strak vol plantenbakken en weer een ander gaat toch voor die gezellige vijver. De tuin biedt ruimte voor een creatief avontuur. Met goed gereedschap, een plan voor de inrichting van de tuin, accessoires en zin om te tuinieren heb je eigenlijk alles voor in je tuin om er een prachtige plek van te maken. En met deze inspiratie lukt het zeker.

Landelijke tuin

De landelijke tuin is groen en bevat veel hout en steen voor een rustieke uitstraling. Met een houten bankje of een houten schommel maak je de tuin helemaal af. Bij de landelijk tuin hoort een moestuin voor verse groenten en kruiden. Maak mooie borders met behulp van natuursteen om daar een boerenhortensia te plaatsen. Ook zonnehoedjes, zonnebloemen, salie, vrouwenmantel en een bloemenmix voor insecten en vlinders passen heel goed bij de landelijke tuin.

Oosterse tuin

Hou je van de sfeer van Aziatische landen? Ga dan voor bamboe in de tuin. Creëer een waterelement en een zentuin met kiezelstenen. Rood, zwart en donkerbruin zijn de perfecte kleuren voor een oosterse tuin. Met lage zitmeubelen creëer je met gemak intieme zithoekjes in de tuin. Maak het af met sfeervolle lichtslingers en lantaarns. Naast bamboe zijn planten als Japanse kers, lampionplant, lelies en orchideeën heel geschikt.

Romantische tuin

Wil je een echte sprookjestuin? Kies dan eens voor een prieeltje of creëer een romantische zitplek met een pergola waar een prachtige rozenstruik weelderig overheen groeit. Met witte tuinmeubelen, zoals gietijzeren stoelen of bankjes, voeg je nog meer sfeer toe. Kleuren als rood, wit, paars en roze passen goed bij de romantische tuin. Plaats eens lavendel, rozen, orchideeën of een vlinderplant in de tuin. En vergeet de feeërieke lichtjes niet.

Romantische Tuin

Cottage tuin

Hou je van de stijl van een Engelse cottage? Met weelderige planten als hortensia’s en rododendrons ben je daar al snel. Combineer het met rozen, een sierlijk tuinhek, natuursteen en kleurrijke bloemen in overvloed voor een heerlijke tuin vol leven. Een cottage tuin moet je wel onderhouden en tevens de ruimte geven om lekker te kunnen groeien.

Moderne industriële tuin

Het tegenovergestelde van een weelderige tuin is de moderne industriële tuin. Strakke lijnen en een minimalistisch ontwerp voeren hier de boventoon. Werk vooral met moderne materialen, zoals beton en metaal. Strak gesnoeide hagen en witte bloemen passen heel goed bij dit type tuin. Speel met verschillende tegels, zoals smal en breed, om zo het lijnenspel extra nadruk te geven. Combineer het met strakke groene borders voor een mooi geheel.

tuin modern maken

Mediterrane tuin

Zeg je Mediterrane tuin dan zeg je terracotta en zonnig geel. Vooral als je meer denkt aan een Spaanse tuin. Voor een Portugese of Grieks ogende tuin, kun je werken met helder blauw en wit. De Italiaanse tuin mag er zonnig en warm uit zien. Plaats grote potten met olijfbomen en citroenboompjes voor de echte Mediterrane sfeer. Een waterpartij, zoals een fontein, past heel goed. Kies voor materialen als natuursteen, klei en keramiek. Een mozaïek is zeker heel geschikt als accent.

Kindvriendelijke tuin

In een kindvriendelijke tuin combineer je lekker stevig speelgras met rubberen tegels bij de speeltoestellen. Heb je de ruimte, maak dan eens een educatief hoekje met een insectenhotel en een blote voetenpad. Een mooi tuinpad van stapstenen maakt de tuin overzichtelijk. Plaats speciale meubelen voor kinderen, zoals een lekkere zitzak, waar ze tijdens het spelen af en toe kunnen uitrusten.

Kindvriendelijke tuin

Scandinavische tuin

Strak, eenvoudig en stijlvol, dat is de Scandinavische tuin ten voeten uit. Lichte kleuren, zoals grijs, wit en blauw, en natuurlijke materialen als hout passen heel erg bij deze stijl. Combineer het vervolgens met robuuste of juist moderne tuinmeubels. De tuin beplant je met stijlvolle laagblijvers, waaronder vetplantjes. Heb je de ruimte, plaats dan een sauna in de Scandinavische tuin.

Wilde natuurtuin

Wil je veel insecten, vogels, egeltjes en andere tuinbewoners in je tuin? Laat de natuur dan lekker haar gang gaan met wilde bloemen en grassen. Plaats natuurlijke schuilplaatsen in de tuin door middel van hout of insectenhotels. Maak natuurlijke vogelvoederplekken en geniet van het leven wat de tuin zeker zal aantrekken.

Tuin met een vijver

Leg eens een vijver of beekloopje aan in de tuin. Een vijver kan in iedere tuin, je past gewoon de grootte aan. Je kan kiezen voor een natuurlijke vijver van vijverfolie, voorzien van riet, waterlelies en waterdotters. Met stapstenen en natuursteen maak je er een pittoresk geheel van. Je kan voor het onderhoud de vijver verhoogd maken door met stenen een bak te metselen en deze helemaal aan te kleden. Voor een levendig waterleven kun je overwegen om vissen toe te voegen.

Tip: maak gebruik van kunstgras

Kunstgras in de tuin

In iedere tuin kun je kunstgras aanbrengen. Het is in ieder geval beter dan je tuin helemaal vol tegelen. Kunstgras biedt een strakke, altijd groene en onderhoudsvrije uitstraling. Met echte planten en bloembedden voeg je natuurlijke elementen toe aan de tuin.

Maak je tuin echt helemaal zoals deze het beste past bij jou, je stijl en de woning. Combineer verschillende elementen die de tuin visueel aantrekkelijk maken. Experimenteer met kleuren, texturen en vormen en maak van de tuin een plek waar je met veel plezier tijd doorbrengt met familie en vrienden.