De invloed van daglicht in huis voor je gezondheid

daglicht in huis

Voldoende daglicht in huis is erg belangrijk voor je gezondheid. Het kan namelijk een groot positief effect hebben op je energieniveau en je algehele welzijn. Het is natuurlijk altijd goed om naar buiten te gaan, maar ook genoeg licht in huis kan al een groot verschil maken. Door bijvoorbeeld gordijnen wat vaker open te doen of velux dakramen te plaatsen is al een makkelijke manier om meer daglicht binnen te krijgen. We gaan je alle voordelen vertellen!

Waarom is daglicht in huis zo belangrijk?

Dagelijks genoeg daglicht krijgen is erg belangrijk voor je gezondheid. Er wordt aangeraden om dagelijks ten minste 2 uur blootstelling aan daglicht te krijgen. Dit kan veel positieve gevolgen hebben. Het is dan niet alleen belangrijk om naar buiten te gaan, maar ook veel daglicht in huis kan veel verbeteringen opleveren.  Zo zal daglicht een positief effect kunnen hebben op je productiviteit, zal het je stemming verbeteren en leiden tot een hoger concentratievermogen. Je zult je door het daglicht in huis een stuk meer alert voelen en daardoor minder last hebben van vermoeidheid en stress.

Waarom is daglicht in huis zo belangrijk

Beter binnenklimaat

Los van alle positieve effecten op je gezondheid, zorgt het ook voor een beter klimaat in huis. Het draagt dan ook bij aan een efficiënter energiegebruik. Doordat er meer daglicht binnenvalt, hoef je minder snel een lamp aan te zetten. Zo kun je weer besparen op je energierekening.  Daarnaast zal bijvoorbeeld ook een dakraam kunnen zorgen dat je woning sneller opwarmt. Zeker wanneer je een dakraam hebt waar de zon op staat, zal een ruimte sneller op kunnen warmen. Dit kan ook weer zorgen dat je minder snel de verwarming aan hoeft te zetten.

Lees ook: Ontdek de perfecte verlichting voor in hoge ruimtes

Hoe krijg je meer daglicht binnen?

Nu je weet welke voordelen er aan meer daglicht in huis zitten, wil je natuurlijk wel weten hoe je hiervoor kunt zorgen. De meest voor de hand liggende oplossing is zorgen voor grote ramen waar veel daglicht doorheen valt. Door een dakraam of schuifpui te plaatsen maak je al een groot verschil.  We zijn er natuurlijk van bewust dat dat niet bij iedereen mogelijk is. Wel kan het al een groot verschil zijn om elke dag alle gordijnen en ook de vitrage te openen. Vitrages houden namelijk alsnog veel daglicht buiten. Als je een werkplek thuis hebt, kan het ook al een groot verschil voor je concentratie zijn om een werkkamer op het zuiden gericht te kiezen. Zo heb je de hele dag het voordeel van genoeg daglicht. Mocht dit niet mogelijk zijn, zal een daglichtlamp ook al een verschil kunnen maken!