Hoe hygiënisch is tapijt?

tapijt in de woonkamer

Hoe hygiënisch is tapijt?

Tapijt in huis: het voelt lekker zacht aan je voeten, brengt sfeer en dempt ook nog eens het geluid. Maar goed, hoe zit het eigenlijk met de hygiëne? Is tapijt een magneet voor stof en allergieën of valt dat allemaal wel mee? We zochten voor je uit hoe ‘clean’ tapijt nu echt is. Lees vooral even verder!

Stof en tapijt

Laten we eerlijk zijn: tapijt en stof zijn de beste maatjes. Tapijtvezels vangen makkelijk stof, huidschilfers en haren op. Maar, geen paniek! Dit betekent niet dat tapijt een no-go is. Regelmatig stofzuigen doet wonderen. Met een goede stofzuiger haal je het meeste stof er ook zo uit. Bedenk overigens dat je stof wel sneller ziet liggen op donkere tapijten (en vlekken sneller op lichtere tapijten).

Allergieën

Heb je last van allergieën? Dan heb je vast weleens gehoord dat tapijt niet de beste keuze is. Maar gelukkig is dat wel inmiddels een beetje achterhaald. Een nieuw tapijt wordt vaak behandeld tegen huisstofmijt en kan zelfs helpen om allergenen uit de lucht te filteren. Belangrijk is wel dat je het tapijt goed onderhoudt.

Regelmatig stofzuigen en af en toe een professionele reiniging houden het fris en hypoallergeen. Kortom: ook voor allergieën is het onderhoud belangrijk. Ga eens langs bij Decorette woonwinkels en informeer naar de verschillende opties voor een bepaald type tapijt. Zeker als je een allergie hebt is het slim om je te laten adviseren door een professional.

Huisdieren en tapijt

Huisdieren en tapijt

Heb je huisdieren? Dan weet je dat haren en geurtjes vaak hand in hand gaan met je harige vriendjes. Je raadt het al: ook hier is regelmatig reinigen echt heel erg belangrijk. Denk aan een speciale huisdierenstofzuiger bijvoorbeeld: dit houd je tapijt mooi en fris.

Vocht en schimmel

Vocht en tapijt zijn geen goede combinatie. Samen zorgen ze namelijk voor schimmel. Zorg ervoor dat je tapijt altijd droog blijft, want anders komen er hele nare luchtjes. Heb je een ongelukje gehad met een omgevallen drankje? Droog het dan zo snel mogelijk. Tip: een druppel dreft en warm water op een theedoek erna doet wonderen.

Dus, een harde vloer of tapijt?

Er is geen eenduidig antwoord. Tapijt kan meer vuil en stof opvangen, maar dat is juist ook een voordeel als je allergisch bent voor rondzwevend stof. Met goed onderhoud kan tapijt net zo hygiënisch zijn als harde vloeren.

Lees ook: Rozen in huis en in de tuin

Regelmatig stofzuigen, af en toe een diepe reiniging, snel reageren op vlekken en vocht zijn key om tapijt hygiënisch te houden in huis. Op die manier is tapijt een heerlijk zachte, sfeervolle én schone toevoeging aan je huis. Dus, wil je tapijt? Dan zeggen we: go for it!