Het ideale vakantiegevoel in eigen land op je balkon.

,
luilak-augustus.jpg

Hoe wispelturig het weer ook lijkt te zijn in april, de zomer begint nu langzaam door te breken. Officieel begint de zomer pas eind juni, maar nu is het hét perfect moment om aan de slag te gaan met je balkon of tuin. Zelf wil ik graag in de toekomst een ruime tuin hebben, maar gelukkig kan ik voorlopig goed uit de voeten met mijn ruime balkon van pakweg 13 m². Tot die tijd is dit onze oase waar we een moestuin (of moesbalkon) hebben met mini kas, omringd door eetbare kruiden, bloemen en een ruime eettafel voor ontbijt, lunch en diner in de buitenlucht. We hadden altijd een hangmat voor één persoon, maar met de uitbreiding van ons gezin is een nieuwe hangmat waar we samen eindeloos in kunnen relaxen een echte must geworden.

Als gezin zijn wij dol op vakantie vieren, maar we kiezen ervoor om die vakantiedagen te bewaren voor reizen naar warmere oorden in onze koudere seizoenen. Dus genieten we in de zomer heerlijk van ons eigen land. Elk jaar kijken we weer hoe we ons balkon nog aangenamer kunnen maken. Dit jaar lag de focus echt op de moestuin. Met slechts 13m2 moet je zorgvuldig zijn met de inrichting. Hoe creëer je het ideale vakantiegevoel op je balkon met een moestuin?

Met weinig vierkante meters is er simpelweg geen ruimte voor een complete eettafel set én een loungebank én een moestuin én een zwembad. Geloof het of niet, maar we hebben zelfs een zwembad gehad op ons balkon. Onze vereisten voor de indeling dit jaar zijn zoveel mogelijk ruimte maken voor de planten en het gezin, buiten kunnen eten, meer privacy en het balkon betrekken bij ons interieur.

Meer ruimte creëren

Om zoveel mogelijk ruimte te behouden, hebben we gekozen voor zo min mogelijk vaste meubels. De eettafel met twee stoelen (met armleuning) en een bankje blijven staan. De kas en plantenbakken zijn allemaal praktisch langs de balustrade geplaatst. Zo blijft de vloerruimte zo vrij mogelijk en is er genoeg ruimte voor de kinderen om te spelen. Mijn eerste hangmat kreeg ik bijna 10 jaar geleden als cadeau van mijn lieve buren, maar die sneuvelde vorig jaar. Nu heb ik de perfecte hangmat gevonden die we als ontspannings- en loungeplek voor het hele gezin gaan gebruiken. Mijn hart is gevallen voor een hangmat van Luilak vanwege hun prachtige, duurzame en sterke ontwerpen. Voor elke verkochte hangmat planten ze ook een boom (waar je dan weer in kunt hangen). Perfect passend bij ons gezin.

Het liefst zou ik een familiehangmat willen, maar vanwege de ruimte is een tweepersoonshangmat een ideale tussenweg. Overdag kunnen we heerlijk ontspannen met de kinderen en ’s avonds gezellig met mijn partner. Eerder hadden we geen kas en moestuin, dus was er ook genoeg ruimte voor een hangmat met standaard. Nu kies ik ervoor om de hangmat met een eenvoudige bevestiging set op te hangen. De hangmat kan snel worden opgeborgen als hij niet in gebruik is, waardoor de ruimte flexibel blijft.

Meer privacy

In een stad als Amsterdam kijk je altijd bij elkaar naar binnen. Het is heerlijk om in stilte te genieten van de vogeltjes (die ook naar Amsterdam vliegen) en een kopje koffie, zonder de hele buurt te hoeven groeten of zien. Voor meer privacy kies ik voor een rieten balkonscherm. Hierdoor worden ook de planten beschermd tegen felle zon en wind, zonder dat het zicht volledig wordt afgeschermd. De kas hebben we strategisch neergezet zodat deze maximaal zonlicht vangt en tegelijkertijd het zicht naar binnen beperkt.

Persoonlijkheid en kleur op het balkon

Het balkon of de tuin grenst vaak aan een binnenruimte van je huis. Ons balkon grenst aan onze woonkamer met een grote schuifpui. Als die pui helemaal open is, loop je zo naar buiten en lijken de woonkamer en het balkon bijna één geheel. Daarom stemmen we de kleuren op elkaar af. Ons balkon heeft een lichtgrijze plankenvloer en onze eettafel heeft dezelfde kleur als de vloer. Om zoveel mogelijk licht te behouden en de perfecte vakantievibes te creëren (denk aan Ibiza), schilderen we het rieten balkonscherm wit. De planten en kas zorgen voor prachtige natuurlijke kleuren. Voor de hangmat hadden we twee opties. Onze woonkamer is nachtblauw en onze bank oudroze. Mijn keuze viel op de Sounds hangmatten met een prachtig grafisch patroon en kleuren die je doen denken aan je favoriete vakantiebestemming. Deze hangmat heeft ook de ideale afmeting voor ons balkon. Logischerwijs zou ik kunnen kiezen voor een blauwtint die perfect past bij onze woonkamer. Hoewel Sounds of Curaçao (mijn afkomst) zo verleidelijk klinkt, kon ik het niet weerstaan om te gaan voor Sounds of Onelove met een regenboog binnenzijde en een roze buitenkant. Passend bij ons regenboog gezin, Pride en wie wordt er nou niet vrolijk van regenbogen?!