5 tips om te besparen op je gasrekening

Verborgen besparingen voor je nieuwe thuis

Veel Nederlandse huishoudens gebruiken zowel gas als elektriciteit. Als je al stappen hebt ondernomen om je elektriciteitsrekening elke maand te verlagen, zul je blij zijn om te horen dat er een aantal acties zijn die je kunt ondernemen om je gasrekening elke maand te verlagen zonder al te veel te hoeven veranderen. De aardgasprijs is momenteel aan de hoge kant, dus pas de volgende tips zo snel mogelijk toe om optimaal te profiteren van je besparingen! 

1) Isoleer je huis

    Hoe minder warmte je nodig hebt voor je huis, hoe minder gas je verbruikt. Daarom is een veelvoorkomende manier om geld te besparen op je gas- en elektriciteitsrekening om te investeren in betere isolatie. Een goed geïsoleerd huis is koeler in de zomer, warmer in de winter en het hele jaar door goedkoper. Een ongeïsoleerd huis kan tot 50% van zijn warmte verliezen via het plafond in de winter en 60% van zijn warmte terugwinnen via het plafond en de muren in de zomer. Een geïsoleerd dak voorkomt dat koude lucht binnenkomt, terwijl het ook warme lucht in je huis vasthoudt, waardoor je minder afhankelijk bent van je gaskachel. 

    woningisolatie

    2) Verwarm je huis gericht

      Verwarming en koeling zijn goed voor ongeveer 40% van het huishoudelijk gebruik, wat het de grootste gebruikscategorie maakt in een gemiddeld Nederlands huis. Verwarm daarom alleen de kamers die je het meest gebruikt en verminder het gebied dat je verwarmt door deuren te sluiten naar de kamers die je niet gebruikt. Door de verwarming uit te zetten terwijl je slaapt en wanneer je niet thuis bent, voorkom je ook dat je onnodig geld uitgeeft aan verwarming.

      3) Sluit gordijnen en deuren

        Je huis kan in de winter tot 40% van zijn warmte verliezen en in de zomer tot 87% van zijn warmte terugkrijgen via de ramen. Zware gordijnen kunnen je huis effectiever beschermen tegen buitentemperaturen dan jaloezieën. Door gordijnen overdag in de winter te openen, kan de zon bepaalde kamers op natuurlijke wijze opwarmen, maar het is belangrijk om de gordijnen weer te sluiten zodra de zon ondergaat, zodat de warmte binnen wordt vastgehouden. Doordeuren en gordijnen te sluiten, bespaar je het hele jaar door op verwarmings- en koelkosten, maar als je een gaskachel of open haard gebruikt om je huis in de winter op te warmen, kan deze eenvoudige gewoonte je gaskosten aanzienlijk verlagen.

        Lees ook:
        Verduurzaam je nieuwe woning eenvoudig: de kracht van zonnepanelen

        4) Gebruik minder warm water

          Minder warm water gebruiken betekent ook minder gas gebruiken. Neem een ​​kortere douche (4-5 minuten) in plaats van een bad, omdat douchen over het algemeen minder water kost. Een douchekop met een lage doorstroming verlaagt de water- en energiekosten nog verder. En repareer lekkende kranen. 

          Lees ook:
          Opstaan in stijl, de magie van de sta-op stoel

          5) Draag laagjes kleding

            Als je overdag in de winter thuis bent, weersta dan de neiging om je gaskachel of gashaard aan te zetten om op te warmen. In plaats daarvan kun je een vest aantrekken, wollen sokken aantrekken of een deken over je schouders draperen terwijl je leest of tv kijkt. En je kunt er zelfs mee wegkomen om de verwarming ’s nachts lager te zetten als je gewoon van plan bent om op de bank te kruipen, en een deken of pluchen sprei te gebruiken om je warm te houden.