De kruipruimte isoleren: dit moet je erover weten

je woning verduurzamen.

Heb je vaak last van koude voeten door een koude vloer, en wil je een comfortabelere woning? Wil je besparen op je energielasten? Of wil je graag energie besparen om je ecologische voetafdruk te verkleinen, of je woning klaarmaken voor stadsverwarming of een warmtepomp? Dan is het een goede keuze om te kijken naar de mogelijkheden van het isoleren van de kruipruimte.

Miljoenen potentiële geïsoleerde kruipruimtes

Vooral woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1980 hebben een kruipruimte, een lage ruimte onder de vloer van de begane grond. Het Centraal Bureau voor de Statistiek schat in dat er ongeveer vijf miljoen woningen een kruipruimte hebben. In deze ruimte is veelal geen isolatie aanwezig omdat dit toen nog niet gebruikelijk was, of slechts een dunne laag isolatie. Gelukkig is in veel gevallen wel alsnog (extra) isolatiemateriaal aan te brengen.

woning te verduurzamen

Vloerisolatie en / of bodemisolatie

De kruipruimte isoleren kan op twee manieren: door middel van vloerisolatie en / of bodemisolatie. Vloerisolatie houdt in dat tegen de onderkant van de vloer van de begane grond isolatiemateriaal wordt geplaatst. Dit is de meest efficiënte manier van isoleren, omdat dit het meeste warmteverlies voorkomt. Veelgebruikte materialen zijn vloerisolatiefolie of (bij voorkeur gesloten cel-)PU-schuim.

Is de kruipruimte lager dan 50 centimeter en kan deze niet uitgegraven worden? Of is de kruipruimte erg vochtig? Dan is vloerisolatie vaak niet mogelijk, of erg efficiënt. Bodemisolatie – waarbij isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte wordt geplaatst – is dan een goed alternatief. De energie-efficiëntie is weliswaar iets minder groot, maar ook deze verduurzamingsmaatregel maakt een significant verschil. Veelvoorkomende isolatiematerialen bij bodemisolatie zijn HR++EPS-parels.

Wil je extra goede isolatie in de kruipruimte? Bijvoorbeeld om warmteverlies van vloerverwarming zoveel mogelijk te beperken? Dan kun je mogelijk ook de twee methodes laten combineren.

Kruipruimte isoleren: de kosten en voordelen, en terugverdientijd

De kosten van het isoleren van de kruipruimte zijn afhankelijk van het gebruikte materiaal en de oppervlakte van de vloer. De investering bedraagt 1.000 tot 4.000 euro. Deze betaalt zich echter gemiddeld in maximaal tien jaar terug door (tot wel twintig procent) lagere maandelijkse energielasten en een waardestijging van je woning. Daarnaast heb je natuurlijk ook meer wooncomfort. Check ook of de maatregelen in aanmerking komen voor een ISDE-subsidie.

Lees ook:
Openslaande tuindeuren van kunststof: de perfecte keuze voor jouw huis

Op weg naar een klimaatneutraal Nederland

Nederland heeft als ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Hiervoor zullen de komende jaren ingrijpende veranderingen moeten plaatsvinden. Enerzijds zal er groots ingezet moeten worden op de opwekking van duurzame energie. Anderzijds zullen er ook nog grote energiebesparingen gerealiseerd moeten worden. Om gebouwen duurzamer en energiezuiniger te maken, speelt vooral isolatie een belangrijke rol. Denk aan dakisolatie, gevelisolatie zoals spouwmuurisolatie, ramen met isolerend glas en isolatie van de kruipruimte.