Tips voor het vergelijken van dakkapel aanbieders

Een stel kijkt samen naar buiten door een groot raam in een dakkapel, met uitzicht op de omliggende gebouwen

Wanneer je op zoek bent naar een uitbouw van je zolder is een dakkapel een mooie optie. Alleen hoe vergelijk je nou op een goede manier al die aanbieders? Het is belangrijk om niet alleen maar naar de prijs te kijken maar ook goed te kijken wat er nu precies aangeboden wordt. Wij lichten een aantal belangrijke aspecten voor je uit.

Materiaal

Een van de eerste zaken om eens goed naar te kijken is van welk materiaal de aangeboden dakkapel gemaakt is. Hout kan erg mooi zijn maar tegenwoordig zie je ook al dakkapellen van bijvoorbeeld polyester. Dat is vaak veel duurzamer dan hout en isoleert ook nog eens veel beter. Daarnaast kun je met polyester qua stijlen ook steeds meer kanten op. Ook belangrijk om mee te nemen in je overweging is dat polyester dakkapellen bij sommige aanbieders uit één stuk gemaakt kunnen worden. Dat ziet er niet alleen strakker uit, maar ook lekkages komen hierdoor nog zelden voor.

woningisolatie

Isolatie

Wat mensen soms vergeten is dat je met een dakkapel ook goed na moet denken over de isolatie. Je denkt er wellicht niet meteen aan bij de aanschaf van een dakkapel, maar juist bij die nieuwe meters op je dak is dit zeker een belangrijke factor. De isolatiewaarde van je dakkapel wordt vaak uitgedrukt in de RC waarde waarmee je dakkapellen onderling goed kunt vergelijken. De overheid stelt hier ook bepaalde voorwaarden aan. Mocht je dat interessant vinden, kun je die hier terugvinden.

Let er daarnaast ook op wat voor glas men in de kozijnen plaatst. Wanneer je een nieuwe dakkapel plaatst is dit natuurlijk het uitgelezen moment om te kiezen voor HR++ glas (hoogrendement-isolatieglas). Zo zorg je voor een aangenaam binnenklimaat.

Standaard service

Een hele belangrijke factor is natuurlijk ook de service. Wat zit er nu eigenlijk standaard bij de aankoop van een dakkapel? Zit de plaatsing bij de prijs in? Nemen zij de huur van de kraan voor hun rekening? Wordt al het afval wat ontstaat bij de plaatsing netjes afgevoerd? En hoe zit het met het transport bij een prefab dakkapel? Om een goed vergelijk te maken is het belangrijk om deze vragen bij iedere offerte te stellen. Oja, nog een tip; vergeet ook vooral de garantie niet te bekijken;). Veel aanbieders zijn hier wel transparant in. Hier een voorbeeld van wat er standaard in de service en prijs van een dakkapel kan zitten.

Vergunning

Als je een Dakkapel gaat plaatsen is het belangrijk om te bekijken of er een vergunning nodig is. Hiervoor kun je contact opnemen met de gemeente. Er zijn ook aanbieders die het vergunningstraject voor je uit handen kunnen nemen.. Zij kennen de regels om een dakkapel vergunningsvrij te plaatsen maar mocht er wel een vergunning nodig zijn dan weten zij de routes. Let op dat er naast landelijke regels ook lokale regels zijn en dat dit dus per gemeente kan verschillen. Dit geldt niet alleen voor de vergunningsregels maar ook in de hoogte van de leges die je voor een vergunning dient te betalen zit, per gemeente verschil.

Tot slot

Je weet nu waar je zoal op moet letten bij het vergelijken van dakkapellen. De eerste offerte kan dan wel goedkoper zijn, maar let er goed op wat er dus allemaal in die offerte opgenomen is en of er geen verborgen kosten zijn. Ook de kwaliteit van materialen en de hoeveelheid onderhoud die je er later nog aan hebt is een belangrijke factor in de overweging. Doe je er voordeel mee! Ben jij al klaar voor die nieuwe dakkapel?