Van ontwerp tot installatie: alles wat je moet weten over zadeldak lichtstraten

zadeldak lichtstraten

Een zadeldak lichtstraat kan een mooie toevoeging zijn aan je woning, doordat het zorgt voor veel natuurlijk licht en een gevoel van ruimtelijkheid. Een zadeldak lichtstraat kan je zowel laten plaatsen in een ruimte die je wilt vernieuwen als je bijvoorbeeld een uitbouw overweegt. Wel vraagt deze installatie een goede planning en uitvoering. In dit artikel bespreken we daarom de belangrijkste stappen en welke keuzes je onderweg zal moeten maken.

Het ontwerp: de basis voor succes

Bij elke verbouwing starten we met een duidelijk plan. Het is belangrijk om over een aantal zaken na te denken voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Zo zal je moeten nadenken over hoeveel ruimte je wilt verlichten en welke sfeer je wilt creëren. Door in gesprek te gaan met meerdere architecten of specialisten, kan je goed worden geadviseerd op dit vlak. Ook moet je nadenken over de grootte en positie van het zadeldak lichtstraat: op welke plek zal deze het meeste effect hebben en kan je er dus optimaal gebruik van maken?

Andere overwegingen zijn dat je rekening moet houden met de architectonische stijl van je woning, niet alle lichtstraten zullen passen voor jouw woning. Zeker bij een wat ouder huis passen niet alle vormen van een lichtstraat, daarom doe je er verstandig aan je hierover te laten informeren. Op deze manier kan je tot een goed besluit komen en doorgaan naar de volgende stap.

Zadeldak

Materiaalkeuze: kwaliteit en duurzaamheid

De volgende stap in het proces is het kiezen van het materiaal. De materiaalkeuze heeft weer invloed op de esthetische uitstraling en de functionaliteit van je lichtstraat. Als je de voorkeur geeft aan sterke en duurzame materialen, dan zijn aluminium en staal mooie opties. Bovendien hebben ze ook als voordeel dat het een slanke uitstraling heeft en dus best wel subtiel is. Verder hoef je ook niet te veel na te denken over het onderhoud en zijn beide materialen erg sterk. Naast de keuze uit materiaal voor de frames, kan je ook nog een keuze maken in het type glas dat je graag wilt hebben bij het zadeldak lichtstraat. Vaak wordt er aangeraden om te kiezen voor dubbel of zelfs driedubbel glas omdat dit een hoge isolatiewaarde heeft. Hierdoor voorkom je dat je in de winter met warmteverlies te maken krijgt en in de zomer juist oververhitting. Verder kan je nog overwegen een zonwerende coating of UV bescherming in te laten bouwen, zodat meubels bijvoorbeeld minder snel verkleuren.

Installatie: vakmanschap en precisie

De laatste stap in het proces is de installatie. Bij het plaatsen van het zadeldak lichtstraat, bijvoorbeeld door Lekker Licht, is het belangrijk dat dit wordt gedaan met nauwkeurigheid en ervaring. Omdat een lichtstraat best wel een aanpassing is aan het dak, moet dit zorgvuldig gebeuren zodat de constructie van het dak stevig blijft. Op die manier behoud je de draagkracht en stabiliteit van het dak. Daarna kan het frame worden geplaatst, gevolgd door de beglazing en de afwerking. De afwerking is een belangrijke stap omdat de naden goed moeten worden afgedicht zodat de isolatie optimaal is. Dit voorkomt bovendien waterophoping. Door specialisten in te huren zal dit proces goed verlopen.

Ook leuk om te lezen: