De voordelen van een eigen waterput
Nederlands kraanwater wordt geroemd als een van de beste ter wereld. Zonder toevoeging van chloor met wel een uitgebreide filtering, levert een uitstekende waterkwaliteit op. Door de goede kwaliteit en beschikbaarheid en relatief lage prijzen gebruiken we leidingwater voor heel veel doeleinden. Niet alleen om te drinken, maar ook voor veel zaken waar een dergelijke kwaliteit helemaal niet nodig is. Hiervoor zou je ook water uit een grondwaterput kunnen gebruiken. Hieronder lees je meer over de voordelen daarvan.
‘Verspilling’ van ons geweldige kraanwater
Niet iedereen is over de smaak overal te spreken. Maar het is wel lofwaardig dat je leidingwater overal in Nederland kunt drinken. We doen er echter ook veel dingen mee die niet om goed gezuiverd water vragen. Denk aan het vullen van een (zwem)vijver, het beregenen van de (moes)tuin, het wassen van de auto en het doorspoelen van het toilet. Wil je minder water van hoge kwaliteit zo ‘verspillen’, of misschien wel toewerken naar een zelfvoorzienende woning? Dan kan het slaan van een waterput een goede oplossing zijn.
De afgelopen paar seizoenen waren relatief nat. Je zou daarom bijna vergeten dat de paar jaren ervoor sprake was van een behoorlijk watertekort. Zowel 2018 als 2022 staan bijvoorbeeld in de top 6 van jaren met grootste neerslagtekorten ooit. Hoewel we al eeuwenlang strijd voeren tegen het water om droge voeten te houden, is de afgelopen jaren duidelijker geworden dat we door klimaatverandering juist een toenemende kans op hete, droge zomers lopen. Om juist in de droge periodes minder leidingwater te gebruiken, kun je een eigen grondwaterput overwegen.
Mag je zelf een waterput slaan?
Tot een diepte van tien meter mag je in Nederland zelf een waterput slaan. De kans is echter wel groot dat er tot die diepte geen water gevonden wordt dat goed genoeg is. De ondiepe bodem in ons land is namelijk vaak vervuild met bacteriën en kan (te) veel ijzer of zout bevatten. Wil je zeker weten dat het grondwater dat je gaat ophalen van goede kwaliteit is? Dan kun je beter een gespecialiseerd bedrijf inschakelen voor een waterput slaan.
Informeer bij je gemeente of provincie of je een vergunning moet aanvragen voor grondwateronttrekking. Voor particulieren is dat in de meeste gevallen niet nodig zolang de pomp een bepaalde maximale capaciteit heeft en ze jaarlijks een bepaalde maximale hoeveelheid water oppompen. Vaak moet je de pomp wel aanmelden bij je lokale waterschap.
Een eigen waterput is een investering
Je kunt uit ideologische redenen een waterput willen slaan. Maar het is wel goed om je te beseffen dat een eigen waterput slaan een bepaalde investering vraagt. Hoe dieper er geboord moet worden om goed water te bereiken, hoe groter de investering. Aangezien het Nederlandse leidingwater relatief goedkoop is, is een eigen waterput alleen rendabel als je echt grote hoeveelheden water gebruikt.