Dit is wat je over een thuisbatterij moet weten

thuisbatterij

Denk jij erover om een thuisbatterij aan te schaffen voor jouw woning? Dan lees je in deze blog alles wat je moet weten over de werking, het rendement en waar op te letten. Kortom, alles wat te maken heeft met een thuisbatterij voor zonnepanelen.

Wat is een thuisbatterij en waarom is het voordelig?

Voordat ik dieper inga op de kenmerken van een thuisbatterij, eerst even de basis. Een thuisbatterij is in feite een accu, die energie opslaat dat wordt opgewekt door zonnepanelen. Je kunt een thuisbatterij tegelijkertijd met zonnepanelen laten installeren, maar zo’n accu kan ook op bestaande zonnepanelen worden aangesloten.

In feite is deze thuisaccu dus een manier om energie zelf op te slaan, zodat deze niet wordt teruggeleverd aan het net. Zo kun je opgeslagen energie op een later moment gebruiken en hoef je geen rekening meer te houden wanneer je bepaalde apparaten aanzet. Een thuisbatterij maakt het dus veel eenvoudiger en rendabeler om optimaal te profiteren van zonnepanelen.

Zonnepanelen installeren

Hoe werkt een thuisbatterij?

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe een thuisbatterij dan precies werkt en dit is behoorlijk ingewikkeld in de praktijk. Het idee is echter simpel, want de batterij slaat stroom op dat later kan worden vrijgegeven. Hoeveel stroom er kan worden opgeslagen en hoe snel stroom kan worden vrijgegeven, is afhankelijk van de soort batterij. Inclusief het vermogen en de capaciteit.

Lees ook het artikel van Ronald Barends over:
Slimme oplossingen voor duurzaam wonen: wat werkt echt? 

Om dit proces tot stand te laten komen heb je grofweg de keuze uit twee verschillende soorten:

  • een AC-gekoppelde batterij kan soms achteraf worden aangesloten op bestaande zonnepanelen. De omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom, waarbij slechts een minimaal verlies plaatsvindt
  • een DC-gekoppelde batterij werkt anders en hierbij hoeft de stroom niet te worden omgezet. Deze soort batterij is echter alleen te combineren met een hybride omvormer

Naast de manier waarop de zonnepanelen worden gekoppeld aan een batterij, bepaalt ook de batterij zelf: hoeveel stroom er kan worden opgeslagen, hoeveel stroom er kan worden vrijgegeven en hoe snel dit mogelijk is. Het principe blijft in alle gevallen onveranderd en dat is het opslaan van stroom dat je op een later tijdstip kunt gebruiken.

De beste manier om de juiste keuze te maken, is door je te laten adviseren door een expert als Zonnemarkt. Zij weten precies welke thuisbatterij de juiste keuze is voor jouw individuele situatie en waar ze op moeten letten.

Het rendement

Een van de belangrijkste onderdelen van een thuisbatterij is natuurlijk het rendement. Ook dit is afhankelijk van de gekozen batterij, wat weer afhankelijk is van de zonnepanelen, je energieverbruik en de terugleveringsvergoedingen. Dit laatste is iets dat overigens vanaf 2025 wordt afgebouwd, waardoor het rendement van thuisbatterijen zal toenemen.

Hoe minder tijd er nodig is om de investering van een thuisbatterij terug te verdienen, hoe beter dit is en hoe hoger je rendement. In het gunstigste geval is dit 6 jaar, maar het kan oplopen tot 10 of 14 jaar. Laat je dus adviseren over de kosten op basis van jouw huidige situatie, zodat je precies kunt uitrekenen wat jouw rendement is.

In dit artikel ontdek je trouwens nog meer slimme investeringen die je woning duurzamer maken en net als een thuisbatterij ook waarde toevoegen.