Duurzaam wonen met een warmtepomp
Willen we de wereld ook in de toekomst een leefbare plek houden, dan moeten er dingen veranderen. Om (verdere) opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken, dient bijvoorbeeld de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen. Om dat voor elkaar te krijgen, is in Nederland de energietransitie in volle gang. Het gaat onder meer om de overstap van aardgas naar elektriciteit. Dit heeft vooral gevolgen voor de manier waarop we onze woningen verwarmen. Hieronder lees je alles over duurzaam wonen met een warmtepomp.
Investeren, om te kunnen besparen
Een woning verduurzamen vraagt in de meeste gevallen een investering. Niet alleen als het gaat om de aanschaf en plaatsing van de warmtepomp zelf. Maar ook om de voorbereidingen zoals het goed isoleren van ramen, gevels, dak en vloer, en het laten plaatsen van vloerverwarming.
Daartegenover staat dat je ook veel kunt besparen met een warmtepomp. Een hybride warmtepomp zorgt gemiddeld voor een besparing op je gasverbruik van maar liefst tachtig procent. Met een all-electric warmtepomp (en een elektrische kookvoorziening) kun je je gas laten afsluiten. Zo heb je niet meer te maken met stijgende netbeheerkosten van het gas, en hoef je geen omhoogschietende gastarieven van energieleveranciers te vrezen. Extra voordelig is het bovendien als je ook nog eens de benodigde elektra voor de warmtepomp zelf opwekt met behulp van zonnepanelen.
Tip: een warmtepomp kan in aanmerking komen voor de ISDE-subsidie (vanaf 2.400 euro).
Een interessante vraag als je gaat verduurzamen: Design radiator duurzaam?
Waarom kiezen voor een warmtepomp?
Het aantal warmtepompen bij woningen is de afgelopen jaar flink gegroeid. De laatste drie jaar is het aantal warmtepompen jaarlijks met maar liefst vijftig procent toegenomen. En dat is ook niet opvallend eigenlijk. Steeds meer mensen doen hun best duurzamer te leven, en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarnaast spelen ook financiën een rol. Vooral door de eerdere energiecrisis willen meer mensen onafhankelijker worden van de grillen van de gasprijzen. Daarnaast maken energiebelastingen het ook steeds interessanter om over te stappen van gas op stroom. Op 1 januari 2024 gaat namelijk een verhoging van de belasting op gas in, terwijl de energiebelasting op elektra juist verlaagd wordt.
Beter energielabel = hogere verkoopprijs
Wist je dat een beter energielabel diverse voordelen heeft bij de verkoop van je woning? Eerder bleek al dat woningen met hogere energielabels meer potentiële kopers trokken en sneller verkocht werden. Uit recent onderzoek van Calcasa bleek daarnaast dat een beter energielabel de verkoopwaarde verhoogt. Gemiddeld heeft een verder vergelijkbare woning met een beter energielabel een twee procent hogere verkoopprijs. Vanaf 1 januari 2024 geeft een beter energielabel tot slot ook nog eens een hogere maximale hypotheek. Het verschil ten opzichte van 2023 kan bij een woning met energielabel A++++ met energieprestatiegarantie van 10 jaar, oplopen tot wel 50.000 euro.
Een warmtepomp: investeren, maar daarna echt een win-win-win!