Een groene tuin maakt een woning aantrekkelijker 

Een groene tuin maakt een woning aantrekkelijker 

Een groeiend aantal Nederlandse huishoudens kiest voor het vergroenen van de eigen tuin, waarbij een deel van het terras vervangen wordt door een border met planten. Het groen trekt verschillende insecten, vogels en bijvoorbeeld vlinders aan. Dit brengt de tuin tot leven! Niet alleen is het bij het opknappen van een tuin interessant om deze van meer groen te voorzien. Overweeg bijvoorbeeld ook de realisatie van een overkapping. Met een overkapping geniet je op warme zomerdagen tot laat van het mooie weer, mede doordat de terrasoverkapping de warmte enigszins vasthoudt. Overdag biedt het je beschutting tegen de fel brandende zon. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden bij het renoveren van een tuin. 

Keuze uit verschillende soorten terrasoverkappingen

Wanneer je voor een terrasoverkapping in de tuin kiest, heb je de keuze uit tal van verschillende modellen. Kies bijvoorbeeld tussen een houten- en aluminium overkapping. Een houten model is vaak voorzien van een volledig gesloten dak. Plaats je de overkapping tegen de gevel van je woning aan? In dat geval kan dit invloed hebben op het licht dat naar binnen valt. Een aluminium frame valt te combineren met een glazen dak. Dit voorkomt dat de lichtinval beperkt wordt. 

Niet alleen de materiaalkeuze speelt mee. Denk ook aan de mogelijkheid om twee, drie of bijvoorbeeld helemaal geen zijden van de overkapping af te sluiten. Door een deel van de overkapping afsluitbaar te maken, biedt deze je beschutting tegen een harde wind in het voor- of najaar. Zo kun je vaker buiten zitten! 

terrasoverkapping

Voorkom hittestress met meer groen in de tuin

Van de tegels van terrassen is bekend dat deze de warmte vasthouden in de zomer. In periodes met hoge temperaturen en weinig neerslag leidt dit steeds vaker tot hittestress in woonwijken. Ook vergroten volledig bestrate tuinen het risico op wateroverlast in de wijk; het regenwater stroomt bij hevige regenbuien nauwelijks weg. Voorkom dergelijke situaties door de tuin bij je woning van meer groen te voorzien. 

Neem bijvoorbeeld een gazon, dat helpt de afwatering te verbeteren en tegelijkertijd hittestress tegen te gaan in de tuin. Dat is prettig voor jezelf, maar ook voor omwonenden. Daar komt bij dat een gazon heel eenvoudig te onderhouden is; je hebt er geen groene vingers voor nodig. Naast een gazon is de realisatie van een aantal borders met verschillende soorten planten heesters een fraaie toevoeging aan de tuin.