Een nieuw huis met zonnepanelen. Is dat nog de moeite waard?
Als bij de aanschaf van een nieuw huis het dak vol zonnepanelen ligt, werd dit tot kortgeleden als een fantastisch verkoopargument gezien. Maar is dit nog steeds zo, nu het elektriciteitsnet zo overvol is geraakt?
Het afgelopen jaar is het regelmatig in het nieuws geweest. In diverse steden worden nieuwbouwprojecten een halt toegeroepen wegens een overvol stroomnet. Ook bedrijven die veel energie verbruiken hebben moeite om een energieleverancier te vinden. Vooral in wijken waar de nieuwe huizen als paddenstoelen uit de grond schieten zijn de pieken gewoonweg te groot.
Vrijwel al deze huizen hebben een dak vol zonnepanelen, hier en daar aangevuld met een warmtepomp en een elektrische auto. Er wordt in deze wijken niet enkel veel energie verbruikt, maar ook veel teruggeleverd aan het netwerk. De stroom gaat twee richtingen op en dit levert spanningsproblemen op.
In de praktijk merken huiseigenaren steeds vaker iets van dit volle energienetwerk. Vooral in de wijken waar de panelen op alle daken liggen, kan het voorkomen dat in de piekuren de zonnepanelen tijdelijk uitvallen. Als de zon flink schijnt wordt er zoveel energie opgewekt en teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, dat de spanning oploopt en de omvormer van de panelen uitschakelt.
Dit gebeurt automatisch, wanneer de spanning meer dan 10% afwijkt van de standaard. Als de rust op het net is teruggekeerd schakelt de omvormer weer aan. Dit kan na enkele minuten zijn, in extreme gevallen kan dit ook enige uren duren.
Hoe groot is dit probleem?
Gemiddeld gezien is een dergelijke stroomstoring slechts 11 uur per jaar aan de orde. Dit is minder dan 1 % van het gemiddeld aantal zonuren in Nederland en slechts 0,1% van het totale aantal uur in een jaar. Het probleem is niet al te groot dus, behalve als je net een groot diner staat te bereiden voor gasten. Daarbij wordt er druk gewerkt aan een oplossing.
Een speciale omvormer zou soelaas kunnen bieden, waar kleine, essentiële apparaten op aangesloten kunnen worden. Dit is momenteel in ontwikkeling. Ook zijn er hybride omvormers met een batterij, of de thuisaccu die als back-up kunnen werken. Je bent zo minder afhankelijk van directe stroomvoorziening bij een storing. Aan deze oplossingen is wel een flink prijskaartje verbonden.
Wat is wijsheid?
Kenners voorspellen dat de druk op het stroomnet nog zeker de komende 10 jaar zal aanhouden. Het is dan ook logisch dan huizenkopers zich afvragen of het slim is om volledig op deze technologie te leunen, of dat een ouderwetse ketel met gasfornuis voor nu de wijzere keus is. Het grote plaatje laat een onverminderd positief signaal richting de zonnepanelen zien.
Lees ook: Dit is wat je over een thuisbatterij moet weten
Door de minimale storing en de ontwikkeling die blijft doorzetten, is het opwekken van eigen energie nog altijd de voordeligste en groenste vorm van energie. Wel is het noodzakelijk om bij een verhuizing de energieleverancier niet uit het oog te verliezen. Door de energieprijzen bij afname en saldering goed met elkaar te vergelijken, haal je het meeste rendement uit de zonnepanelen op jouw nieuwe huis.