Handige manieren om je woning te verduurzamen
Je huis verduurzamen klinkt als een hoop gedoe, maar het is goed te doen. In dit artikel gaan we ons focussen op de opties die het meeste effect hebben zonder al te veel geld uit te geven. Laten we beginnen bij het begin, namelijk isoleren.
Je woning verduurzamen met behulp van isolatie…
Ik weet het, het klinkt echt totaal niet sexy. Maar toch is het de beste en meest efficiënte manier om je huis te verduurzamen.
De meeste energie in je huishouden gaat naar het verwarmen van je woning. Door ervoor te zorgen dat je woning die warmte beter vasthoudt, kun je dus flink veel energie besparen.
Isoleren van een spouwmuur
Een van de dingen die je goed kan isoleren die een grote impact maakt, is het isoleren van een spouwmuur.
Het isoleren van je spouwmuur is een klus die binnen een dag gedaan kan worden door een deskundige. Je hebt er geen rommel of overlast van, want alles gebeurt buiten je huis. Het enige wat je ziet zijn kleine gaatjes in de voegen, die later weer worden dichtgemaakt.
Afhankelijk van de grootte van je huis en het type isolatiemateriaal dat je kiest, komt het neer op zo’n 800 euro voor een rijtjeshuis en 2.000 euro voor een vrijstaande woning. Maar dit geeft je een jaarlijkse besparing van ongeveer 200 euro op je energierekening.
Isoleren van een schuin dak
Als je een schuin dak hebt en deze nog niet geïsoleerd is, dan kan je ook veel winst behalen door dit schuine dak te isoleren.
Als je een beetje handig bent dan kan je dit ook zelf doen. Je hebt de keuze tussen isolatie aan de binnenkant of aan de buitenkant van je dak. Buitenisolatie heeft als voordeel dat je geen ruimte verliest op je zolder en je dak meteen een nieuwe uitstraling krijgt. Het nadeel is wel dat het duurder en ingewikkelder is dan isoleren aan de binnenkant.
Gemiddeld genomen betaal je ongeveer 4.000 euro voor het isoleren van een schuin dak van 70 m2. Daar staat dan weer tegenover dat je jaarlijks zo’n 500 euro bespaart op je energierekening.
En als je dak hebt geïsoleerd dan is het volgende… natuurlijk de vloer 🙂
Zonnepanelen
Een andere manier om je woning te verduurzamen is om gebruik te maken van zonnepanelen.
Het installeren van zonnepanelen kun je het beste overlaten aan een vakman, die rekening houdt met de ligging, hellingshoek en schaduw op je dak. Daarnaast heb je een omvormer nodig, die de opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in bruikbare wisselstroom voor je apparaten. Als je meer stroom produceert dan je verbruikt, kun je het overschot terugleveren aan het elektriciteitsnet en hiervoor een vergoeding ontvangen.
Wat de prijs betreft, dat is afhankelijk van hoeveel zonnepanelen en hoeveel vermogen je nodig hebt. Gemiddeld genomen kost het je zo’n 4.600 euro voor 10 zonnepanelen systeem met een totaal vermogen van 3.000 Wp. Dit levert jaarlijks een besparing op je elektriciteitsrekening op van ongeveer 460 euro.
Warmtepompboiler
Een andere optie zijn warmtepompboilers. Dit zijn apparaten die water op een energie zuinige manier kunnen verwarmen. Ze werken hetzelfde als een normale warmtepomp, maar dan dus voor warm water.
Over het algemeen betaal je ongeveer 2.000 euro voor een warmtepompboiler van 150 liter, inclusief installatie. Hier staat tegenover dat je jaarlijks zo’n 300 euro kunt besparen op je elektriciteitsrekening voor warm water.
Het installeren van een warmtepompboiler is redelijk simpel en kan vaak worden aangesloten op de bestaande waterleidingen. Je hebt wel een stopcontact nodig en een manier om het condenswater af te voeren dat ontstaat bij het koelen van de lucht. Ook moet je genoeg ruimte hebben om de warmtepompboiler te plaatsen, omdat het opslagvat kan variëren van 80 tot 300 liter, afhankelijk van hoeveel warm water je nodig hebt.
Bedankt voor het lezen
Door eenvoudige stappen te zetten kun je niet alleen veel geld besparen, maar ook het milieu helpen. Kleine veranderingen kunnen een groot effect hebben. Succes met het verduurzamen van je woning! Bedankt voor het lezen!