Hoe kies je een praktisch en mooi keukenblok?

Een vrouw bereidt een maaltijd op een stijlvol keukenblok, omringd door verse ingrediënten en felgekleurde kookgerei in een moderne keuken.

De keuken is dé centrale ruimte in je woning, een plek waar iedereen samenkomt en lekkere maaltijden worden bereid. Daarom wil je natuurlijk ook veel aandacht besteden aan de inrichting van je keuken. Deze dient zowel praktisch te zijn als te passen bij de interieur stijl van de woonkamer. Een belangrijk onderdeel van de keuken is het keukenblok. Een keukenblok biedt niet alleen veel opbergruimte, maar geeft ook sfeer aan de ruimte. Ontdek hoe je een praktisch en mooi keukenblok kiest voor jouw keuken.

De definitie van een keukenblok

Een keukenblok is een losstaand meubelstuk dat bestaat uit een werkblad en opbergruimte. Dit kunnen kasten of lades zijn. Sommige keukenblokken beschikken ook over een kookplaat, spoelbak of oven. Heb je naast het keukenblok dat tegen de muur aanstaat ook nog een losstaand keukenblok, bijvoorbeeld met kookplaat en oven? Dan spreek je over een kookeiland. Een kookeiland is het middelpunt van de keuken die meteen de aandacht trekt.  

keuken

Diverse vormen en maten

Een keukenblok hoeft niet altijd te bestaan uit een rechte lijn, er zijn ook andere vormen beschikbaar. Denk hierbij aan een keukenblok in een U-vorm of L-vorm. Alles is mogelijk! Het is hierbij wel belangrijk dat je de afmetingen goed opmeet en noteert. Als je zowel een keukenblok als kookeiland hebt, dan is het ook belangrijk dat je genoeg ruimte tussen beiden houdt. Houdt rekening met een gangpad tussen de 90 en 120 centimeter om comfortabel gebruik te kunnen maken van je keuken.

Verschillende stijlen

Behalve de maat en vorm van je keukenblok, heb je ook de keuze uit diverse stijlen. In een modern interieur kies je voor strakke lijnen en een minimalistisch design. Heb je een landelijke interieur stijl? Dan past een houten keuken perfect in het geheel. Als je keuken wat kleiner is, kun je door te kiezen voor een lichte keuken de ruimte optisch vergroten. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Lees ook:
Snelle en goedkope make-overs voor de woonkamer

Opbergruimte

Denk ook goed na over de inrichting van je keukenblok. Zorg voor een goed ontwerp wat betreft de opbergruimte zodat je optimaal gebruik kunt maken van de beschikbare ruimte. Zo kun je al je keukengerei goed en gestructureerd organiseren.