Meer kans maken op de woningmarkt: 3 tips

Meer kans maken op de woningmarkt

De woningmarkt kent turbulente tijden. Dat maakt het voor mensen die een woning willen kopen, niet bepaald gemakkelijk. Afgelopen jaren was de tendens vooral dat het aanbod klein was, maar de vraag groot vanwege de lage hypotheekrentes. De afgelopen twee jaar was er sprake van een kentering. Uit cijfers van het NVM blijkt dat er in het tweede kwartaal van 2023 maar liefst 28 procent meer woningen te koop staan die diezelfde periode in 2022. Meer aanbod dus, maar de rentes beperken de hypotheekmogelijkheden. Hoe je als starter meer kans maakt op een woning? Hieronder lees je drie handige tips.

1.   Weet wat er financieel mogelijk is

Voordat je je al helemaal lekker gaat zitten maken met mooie (en dure) woningen, is het natuurlijk belangrijk om te weten welk budget je hebt. Online kun je eenvoudig je maximale hypotheek berekenen. Lees je goed in over de voorwaarden van een startershypotheek. Zo hoef je bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting te betalen als je tussen de 18 en 35 bent, kun je mogelijk een aanvullende starterslening afsluiten voor een verbouwing en kom je mogelijk in aanmerking voor een NHG-hypotheek.

Daarnaast is het tegenwoordig erg belangrijk dat je eigen geld inbrengt. Onder meer om de kosten koper mee te financieren. Dit houdt in dat je een paar jaar echt goed zal moeten sparen. Zorg dat je een mooie spaarpot voor je woning hebt, en kijk eventueel of er mogelijkheden zijn om een schenking te ontvangen. Om je precieze mogelijkheden duidelijk te krijgen, is het aan te raden onafhankelijk hypotheekadvies in te winnen.

2.              Wees realistisch

Veel mensen die zich op de kopersmarkt willen begeven, krijgen al gauw een gigantische realitycheck. Waar ze vooraf waarschijnlijk die leuke tussenwoning met ruime tuin in een hippe wijk in het centrum voor zich zien, komen ze er al snel achter dat een appartement in een buurt met een wat minder imago meer kans van slagen geeft. Het belangrijkste is hierbij te onthouden dat je waarschijnlijk water bij de wijn moet doen. Door in ieder geval de eerste stap te zetten ga je vermogen opbouwen door afbetaling van de hypotheek. Dit geeft later de mogelijkheid door te stromen naar een woning die mogelijk meer aan het ideaalbeeld voldoet.

huis kopen op een lastige woningmarkt

3.              Stel prioriteiten

Zoals hierboven al werd vermeld, is de kans eigenlijk nihil dat je in een keer in je droomwoning terechtkomt. Stel daarom tot slot prioriteiten in. Wat vind je echt het belangrijkst? Een centrale plek in de stad? Reken dan op minder woonruimte. Veel buitenruimte? Dan kan het zijn dat je echt in een compleet andere regio moet gaan zoeken, maar dit hoeft met hybride werken een minder groot probleem te zijn.

Houd de moed erin!

Een zoektocht naar een betaalbare woning vergt een lange adem. Verwacht niet dat je in een keer slaagt, maar houd de woningmarkt goed in de gaten. Bezoek meerdere woningen om een goed beeld te krijgen van wat je kunt krijgen binnen je budget, en maak voor jezelf de afweging wat het beste bij jouw wensen en eisen past. Hoewel de situatie bij tijden uitzichtloos kan lijken, gaat het je een keer lukken!