Met deze tips creëer je de perfecte eethoek

, ,
eethoek

Bij het inrichten van een huis krijgt de woonkamer vaak de meeste aandacht, wat logisch is, aangezien je daar veel tijd doorbrengt. Maar steeds meer mensen ontdekken dat de eethoek ook belangrijk is. Je zou kunnen zeggen dat de eethoek het hart van je huis is, waar je samenkomt met familie en vrienden op verschillende momenten gedurende de dag. Het is daarom tijd om meer aandacht aan je eethoek te besteden. Hoe zorg je ervoor dat deze niet alleen mooi, maar ook functioneel is? Denk bijvoorbeeld aan een zelf samengestelde eettafel, zodat je de ruimte optimaal kunt benutten zonder dat dit ten koste gaat van het uiterlijk van de tafel. Voor nog meer handige tips lees je snel verder!

Welke materialen kies je?

Bij het zoeken naar de perfecte eethoek is het belangrijk om eerst na te denken over de stijl die je wilt. Je wilt natuurlijk dat de eethoek goed aansluit bij de rest van je inrichting. Materiaalgebruik is een belangrijke factor die de stijl van je meubels sterk beïnvloedt. Met een massief houten tafel creëer je bijvoorbeeld al snel een warme en uitnodigende sfeer, terwijl een tafel met een marmeren blad een moderne en strakke uitstraling geeft. Dit geldt ook voor de eetkamerstoelen, zowel het model als het materiaal, zoals leer of stof, dragen bij aan de algehele stijl van de stoel.

Al deze materialen hebben verschillende eigenschappen. Hoewel je bepaalde materialen misschien mooi vindt en ze goed passen bij je stijl, is het belangrijk om je af te vragen of ze geschikt zijn voor jouw thuissituatie. Een glazen eettafel kan bijvoorbeeld mooi staan in een moderne inrichting, maar in een huishouden met kleine kinderen kan dit voor onveilige situaties zorgen. Laat je goed informeren over geschikte materialen, zodat je uiteindelijk lang kunt genieten van je nieuwe eethoek. Bekijk bijvoorbeeld op houtinfo.nl om meer informatie te krijgen over de eigenschappen per houtsoort.

Wat zijn de juiste afmetingen?

Bij het bepalen van de afmetingen voor de eethoek is het belangrijk om de beschikbare ruimte goed te bekijken. Een veelvoorkomende fout is het kiezen van een te grote of te kleine tafel. Zorg voor voldoende loopruimte rondom de tafel, denk aan minimaal 90 cm tussen de tafel en muren of andere meubels. Voor een rechthoekige tafel kun je rekenen op minstens 60 cm breedte per persoon. Vind je niet de perfecte tafel voor jouw eethoek, dan kun je altijd een De gemiddelde hoogte van een eettafel is ongeveer 75 cm, terwijl de bijpassende stoelhoogte tussen de 45 en 50 cm ligt.

Creëer meer sfeer door verlichting en accessoires

Een eethoek wordt uiteraard pas echt gezellig en warm met de juiste verlichting en accessoires. Kies voor een mooi hanglamp boven de tafel die zorgt voor een gezellige sfeer en dat past bij de rest. Een dimmer is een slimme toevoeging, waarmee je de verlichting kunt aanpassen aan de gelegenheid. Lees ook onze blog ‘4 Manieren om je interieur af te maken met de juiste verlichting’ voor nog meer slimme tips. Voor mooie accessoires kun je denken aan een vloerkleed, kleurrijk servies, een mooie vaas met kunstbloemen of een dienblad met daarop kaarsen. Ook kunnen uiteraard mooie wanddecoraties de sfeer van je eethoek eenvoudig verbeteren.