Met deze tips maak jij een industrieel interieur

industrieel interieur

Een van de meest tijdloze interieurs is misschien wel een industrieel interieur. Deze stijl zien we al jaren terug in diverse huishoudens en dat is niet zo heel gek: je kunt er altijd je eigen draai aangeven én je huis ziet er altijd stijlvol uit. Nu vraag je je misschien af hoe je een industrieel interieur in je huis kunt realiseren.

Simpel: door goed te kijken naar de kleuren en de materialen die je gebruikt. Let niet alleen op meubels, maar ook op details zoals deurklinken en handgrepen. In dit artikel geven we je enkele handige tips en tricks voor de basis van een industriële inrichting.

Het juiste materiaal is van groot belang in industrieel interieur

Kijken we naar de basis dan zien we dat de focus ligt op verschillende soorten materialen. Je herkent een industrieel interieur aan het gebruik van stoere en opvallende materialen. Typerend is bijvoorbeeld metaal, staal en ijzer waar je ontzettend veel mee kunt in een dergelijk interieur. Ook andere zware materialen zoals baksteen, beton en zelfs marmer kunnen wat betekenen binnen deze stijl.

Daarnaast wordt hout ontzettend veel gebruikt voor bijvoorbeeld vloeren maar ook meubels. Denk aan verschillende soorten hout, maar voornamelijk aan hardhout en steigerhout door het robuuste karakter. Deze houtsoorten passen supergoed bij metalen en steen en zorgen voor een beetje warmte en sfeer in een interieur met koele, zware materialen. Ook leer is een goede toevoeging aan een interieur met een stoer karakter, zoals leren stoelen, banken en zelfs kussens.

Populaire woontrend: Japandi:
De Japandi woonstijl is een opkomende trend in interieurdesign die de elegantie van Japans en Scandinavisch ontwerp combineert. Het kenmerkende van deze stijl is zijn minimalistische, functionele en rustgevende uitstraling, die een warme sfeer creëert. Het voegt ook een vleugje imperfectie toe in de vorm van Wabi Sabi, een Japanse filosofie die schoonheid vindt in de eenvoud en het onvolmaakte.

Ga voor een industriële muur als goede basis in interieur

Wist je dat je soms niet eens je hele huis om hoeft te gooien om een industrieel tintje toe te voegen? Het is natuurlijk afhankelijk van je huidige stijl of dat moet of niet. Wat je in ieder geval kunt doen om binnen no time een passende sfeer neer te zetten is een of meerdere muren in huis veranderen. Een industriële muur, zoals een bakstenen muur of een muur van beton, is namelijk de perfecte basis binnen deze stijl.

Dat doet namelijk enorm denken aan muren uit grote fabriekspanden die onbewerkt zijn. Dat is precies de snaar die je wil raken in een industriële inrichting! Het kan lastig zijn om achteraf nog een gemetselde muur in je huis te maken, maar niets is onmogelijk. Heb je daar geen tijd, energie of geld voor, dan is het aan te raden om aan de slag te gaan met het maken van een betonlook. Net zo ‘industrieel’ en net zo tof!

Zwarte metalen details zoals deurklinken en deuren

In een industrieel interieur kies je over het algemeen niet voor felle kleuren en allerlei vrolijke prints. Nee, binnen deze woontrend gaat het om robuuste materialen en stoere kleuren. Daarom past de kleur zwart zo goed binnen deze stijl. Het is niet voor niets zo dat we dé trend op het gebied van deuren veelvuldig voorbij zien komen in een industriële inrichting. Deze zwarte metalen exemplaren met bijpassende deurklinken zijn niet meer weg te denken uit de woning van nu.

Let ook goed op andere details die je heel goed in het zwart kunt toepassen. Naast deurklinken en deuren is het mooi om kozijnen en raambeslag in dezelfde kleur aan te schaffen of te schilderen. Dat zorgt voor een hele goede match. Ook de stoelpoten of poten van een eettafel of kastje kunnen bijpassend worden gemaakt, evenals handgrepen van kastjes en lades. Dit soort bijpassende industriële handgrepen kopen doe je gewoon online, evenals deurklinken en ander beslag.

Lees ook: Houten taatsdeur: een adembenemende entree voor uw woning

Deze industriële meubels mogen niet ontbreken in interieur

Tot slot moet je een industriële ruimte inrichten om er een passend geheel van te maken. Met een mooie houten vloer en een stenen wand heb je een goed begin, maar ben je er nog niet helemaal. Het is een must om nog enkele stoere meubels toe te voegen. Wat echt niet mag ontbreken in een dergelijk interieur is industriële verlichting. Daar kun je namelijk alle kanten mee op, omdat er zoveel verkrijgbaar is.

Lees ook: Optimale temperatuur in huis

Een grote oude fabriekslamp is bijvoorbeeld een plaatje in zo’n inrichting. Dat geldt ook voor stoere hanglampen of vloerlampen die gemaakt zijn van metaal. Daarbij horen natuurlijk ook andere industriële meubels zoals een fraaie ronde houten eettafel met leren eetkamerstoelen met een metalen basis. Of wat dacht je van een steigerhouten kast, stoere wandplanken en een cognac-kleurige bank van leer? Die matchen goed bij zwarte deurklinken, stenen muren en metalen deuren. De keuze is reuze wanneer het gaat om een industrieel interieur.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *