Nieuwe woning inrichten: zo maak je een slim interieurontwerp

moodboard

Eindelijk heb je het huis van je dromen gevonden. Binnenkort mag je zelfs de sleutels in ontvangst nemen. Heel bijzonder en stiekem ook best wel een beetje spannend. Bovendien moet er voor die tijd nog genoeg geregeld worden. In de eerste plaats natuurlijk de inrichting. Zeker wanneer alles nieuw gekocht moet worden. Maar hoe richt je een nieuwe woning goed in? Op de meeste meubels zit levertijd, dus zal je ze al moeten bestellen vóórdat je de sleutels ontvangt. Maar hoe weet je dan zeker of de juiste keuzes maakt? In dit artikel geven we enkele tips voor het maken van een slim interieurontwerp.

Vraag de afmetingen op

Als je een woning hebt gekocht, krijg je doorgaans ook toegang tot de bouwtekeningen van het huis. Heb je deze nog niet ontvangen? Vraag dan gerust aan de huidige bewoners of zij verschillende kamers willen opmeten. Deze afmetingen heb je nodig om straks de meubels te bestellen. Vaak is het ook mogelijk om nog een keer een bezoekje in te plannen en zelf de ruimtes op te meten. Zo krijg je direct meer inzicht in de mogelijkheden en is het straks gemakkelijker om de totale ruimte efficiënt in te richten. 

De juiste opstelling 

Stijlvolle woonkamer met een neutrale inrichting en een hoekbank, waarin de juiste opstelling zorgt voor een rustige en harmonieuze sfeer.

Laten we de woonkamer als voorbeeld nemen. Dit is misschien wel de belangrijkste ruimte in huis. De ruimte waar je heerlijk kunt ontspannen en kunt genieten van sociale activiteiten. Daar hoort ook de juiste opstelling en meubels bij. Krijg je bijvoorbeeld regelmatig mensen op visite? Of heb je een groter gezin? Dan zijn u banken uitermate geschikt. Dit zorgt voor een gezellige sfeer waarbij iedereen elkaar aan kan kijken. Bovendien heeft zo ook iedereen zicht op de televisie. Wees je er wel van bewust dat een u-bank veel ruimte in beslag neemt. Dit is dan ook niet in elke type woning mogelijk. 

De juiste opstelling doet wonderen voor de sfeer en functionaliteit van de kamer. Onderzoek daarom eerst wat de huidige opstelling is van de vorige bewoners en of dit ook bij jou past. Kijk vervolgens of je kunt schuiven met meubels en een andere opstelling kunt creëren. Je zou eventueel een interieurexpert kunnen inschakelen om dit samen met jou te onderzoeken. 

Lees ook:
Nieuwe woning inrichten: zo maak je een slim interieurontwerp

Stel een budget op 

Vrouw houdt een bord met een gloeilamptekening omhoog, zittend voor een muur vol schetsen en ideeën om een budget op te stellen.

Een geheel nieuwe inrichting is niet goedkoop. Zelfs niet als je alles tweedehands koopt. Je bent echt al snel honderden tot duizenden euro’s kwijt om een volledige woning in te richten. Het is goed om hier niet alleen op berekend te zijn, maar ook om alvast een budget samen te stellen. Bedenk goed hoeveel je maximaal wilt en kunt uitgeven aan het interieur. Zo voorkom je dat je straks meer uitgeeft dan je gebudgetteerd had. 

Leestip:
Zo combineer je de juiste meubelen voor de perfecte look

Heb je een relatief klein budget en red je het hier eigenlijk niet mee? Bedenk dan welke meubels prioriteit hebben en schaf deze eerst aan. Dingen die eventueel nog kunnen wachten, schuif je vervolgens nog even voor je uit. Zo heb je extra tijd om nog wat meer te sparen.