Onderhoud plegen in huis? Deze 4 dingen worden vaak vergeten

belang van goede dakpannen

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen in huis om ervoor te zorgen dat alles goed blijft functioneren en de levensduur van je woning te verlengen. Er zijn alleen vaak een aantal dingen die over het hoofd worden gezien bij het uitvoeren van onderhoud. In dit artikel bespreken we vier van deze vaak vergeten onderhoudstaken en geven we tips over hoe je ze kunt aanpakken.

Schoonmaken van ventilatieroosters

Een van de dingen die vaak over het hoofd worden gezien bij het onderhoud van een woning zijn de ventilatieroosters. Deze roosters zorgen ervoor dat er voldoende frisse lucht naar binnen kan komen en dat vochtige lucht naar buiten kan worden afgevoerd. Na verloop van tijd kunnen deze roosters verstopt raken door stof of vuil. Dit kan leiden tot een slechte luchtkwaliteit en vochtproblemen in huis. Het is dus erg belangrijk om deze roosters schoon te houden. Zo kun je ze regelmatig stofzuigen of afnemen met een vochtige doek. Controleer ook of de roosters goed open en dicht kunnen en of er geen obstakels zijn die de luchtstroom blokkeren. Door regelmatig aandacht te besteden aan het ventilatierooster kun je ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit in huis optimaal blijft.

De sifon vervangen

Een ander onderdeel van het huis dat vaak wordt vergeten bij het onderhoud is de sifon onder de gootsteen

Een ander onderdeel van het huis dat vaak wordt vergeten bij het onderhoud is de sifon onder de gootsteen. Deze sifon zorgt ervoor dat vuil en vetresten worden opgevangen en voorkomt verstoppingen in het afvoersysteem. De sifon kan verstopt raken en na een tijdje niet meer goed functioneren. Dit kan leiden tot nare geurtjes en problemen met de afvoer. Om een ruimtebesparende sifon goed te onderhouden, kun je deze regelmatig schoonmaken met een ontstopper of een speciale reiniger. Controleer ook of er geen lekkages zijn en of alle onderdelen nog goed vastzitten. Hierdoor kun je problemen met de afvoer voorkomen en ervoor zorgen dat alles soepel blijft doorstromen.

Beschadigde kitranden

Een ander punt van aandacht bij het onderhoud van een woning zijn de kitranden in de badkamer en keuken. Kitranden zorgen ervoor dat naden en kieren waterdicht worden afgedicht en voorkomen lekkages en schimmelvorming. Na verloop van tijd kan de kit gaan slijten of beschadigd raken. Hierdoor ontstaan er weer naden en kieren. Dit wil je zien te voorkomen. Om kitranden goed te onderhouden, kun je ze regelmatig controleren op beschadigingen en deze zo nodig repareren met nieuwe kit. Ook is het belangrijk om de kitranden schoon te houden en te voorkomen dat er schimmel ontstaat. Het is dus belangrijk om aandacht te besteden aan de kitranden en te veel belasting met water te voorkomen. Op deze manier kun je voorkomen dat er vochtproblemen ontstaan en de levensduur van de kit verlengen.

LEESTIP:
Vind de juiste vakman voor jouw woning!

Schoonmaken van de dakgoten

Een ander belangrijk onderdeel van het onderhoud van een woning is het schoonmaken van de dakgoten. Dakgoten zorgen ervoor dat regenwater wordt afgevoerd en voorkomen dat water langs de gevel naar beneden stroomt. Verstopping van de dakgoten kan ervoor zorgen dat er een lekkage ontstaat en je zo waterschade krijgt aan je woning. Daarom is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken en te controleren op verstoppingen. Dit kun je zelf doen met behulp van een ladder en een emmer of je kunt een professional inschakelen om de dakgoten te reinigen. Zorg er in ieder geval voor dat je takken en bladeren regelmatig verwijdert. Dit kan helpen om verstoppingen te voorkomen.