Smalle eettafel nodig? Met deze tips kies je de juiste!

smalle eettafel met 5 stoelen

Smalle eetkamertafel nodig voor in jouw eetkamer of keuken? Dan heb ik als interieuradviseur een paar goede tips voor je. Ik maak regelmatig mee dat alleen een smalle eettafel goed in een interieur past. Als je de volgende ideeën toepast, wordt je aankoop zeker een succes!

Waarom zou je een smalle eettafel kopen?

De keuze voor een smalle eettafel heeft bijna altijd te maken met de ruimte die er is. Je hebt nu eenmaal genoeg plaats nodig voor de tafel zelf, om de stoelen uit te schuiven en eventueel nog doorloopruimte achter de stoelen langs.

Een andere reden om voor een kleine tafel te gaan, is dat er maar weinig mensen gebruik van hoeven te maken. Ben jij een eenpersoons huishouden of heb je niet veel medebewoners, en ontvang je ook niet regelmatig veel gasten? Dan is het logisch om een eettafel te nemen waar bijvoorbeeld 4 personen aan kunnen zitten. Omdat dit soort tafels minder lang is dan gemiddeld, zijn ze meestal ook smaller. De verhouding lengte-breedte is anders niet zo mooi.

woonkamer met een eettafel met daarop een bos bloemen

Wanneer is een eettafel smal?

Een smalle eettafel heeft een breedte vanaf 70 cm, maar minder dan 90 cm.

Smaller dan 70 cm is niet aan te raden, omdat je zo’n 35 cm per persoon nodig hebt voor een bord, bestek en glas. Er zijn wel eettafels te koop die minder dan 70 cm breed zijn. Bedenk dan goed of dit voor jou werkt: zit er (bijna) nooit iemand tegenover je aan tafel dan kan het, maar anders heb je eerlijk gezegd meer een bureau dan een eettafel.

Breedtematen voor rechthoekige tafels van 90 cm tot 100 cm worden als gemiddeld gezien. Het is logisch dat een ovale en zeker een ronde of vierkante eetkamertafel nog bredere maten kent. Hoe groter, hoe meer afstand en dus afstandelijkheid tussen de aanwezigen. Daarmee komen we meteen op een van de voordelen van een smalle tafel: lekker knus en je kunt elkaar goed verstaan!

Ga voor een rechthoekige tafel of moderne variant

Gezien deze maten is mijn tip om een rechthoekige eettafel te kopen als je weinig ruimte (nodig) hebt. Deze vorm tafel is ruim beschikbaar in breedtes van 70 tot 90 cm.

Tegenwoordig zijn er ook mooie varianten op de rechthoekige tafel: kijk eens naar een Deens ovale eetkamertafel of naar een ovale tafel met een rechte rand. Neem in je zoektocht mee hoe lang je tafel mag zijn. Er is zo’n 50 tot 70 cm nodig om fijn je stoel uit te kunnen schuiven en te kunnen gaan zitten en opstaan. Heb je ook een doorloop nodig achter je eetkamerstoelen? Ga dan van 120 cm uit tussen de tafelrand en de muur/het obstakel waar je tussendoor loopt.

Wat te doen als je echt weinig ruimte hebt?

Probeer creatief te zijn als je echt een hele compacte eettafel wilt kopen. Misschien is een vierkante tafel van 70 bij 70 cm een optie voor je. Daar kunnen 2 personen comfortabel aan zitten.

Een andere mogelijkheid is om toch voor een tafel te kiezen die smaller is dan 70 cm. Bijvoorbeeld 67 cm hoeft geen groot probleem te zijn. Of je zit zoals gezegd meestal niet tegenover iemand aan tafel, ook dan kan tot 60 cm breedte een oplossing zijn als je maar beperkt de ruimte wilt of moet gebruiken.

Een volgende goede tip is om aan een of beide kanten van de tafel geen stoelen maar een bankje te plaatsen. Met een eetkamerbank bespaar je zo tientallen centimeters, omdat je deze niet uitschuift. Hierdoor kun je mogelijk wel een bredere eetkamertafel nemen!

Tenslotte zijn er natuurlijk ook oplossingen die specifiek bedoeld zijn voor hele smalle eetruimtes en keukens:

  • een uitschuifbare of uitklapbare tafel
  • een tafel die je kunt opklappen tegen de wand of in een kast
  • maatwerk

Zoals je ziet zijn er mogelijkheden genoeg om de perfecte smalle eettafel te vinden. Mijn afsluitende tip is om een elegante tafel te kiezen met een luchtige vorm en lichte kleur, dat kan samen met de compacte maat net het verschil maken in jouw eetkamer. Bon appétit!