Van het gas af met zonnepanelen: zo doe je dat!

, ,
consumentenbond

Steeds meer mensen kiezen ervoor om volledig van het gas af te gaan. Dat betekent dat koken gebeurt op inductie, douchen en warm water via een boiler gaan en het verwarmen van het huis gaat met een warmtepomp. Dit is niet alleen belangrijk om uitstoot te verminderen, maar is op termijn ook onvermijdelijk. Aardgas is namelijk een eindige bron en in de toekomst kunnen we niet eens meer gebruik maken van gas, al zouden we het willen. Veel mensen die van het gas afgaan kiezen ervoor om hun warmtepomp te combineren met een zonnepaneel of meerdere zonnepanelen. In dit artikel vertellen we waarom dat een goed idee is.

Van het gas af

Van het gas af betekent dat de warmte in huis gegenereerd wordt door een warmtepomp. Als je graag van het gas af wilt is het een goed idee om eerst even naar je huis te laten kijken door een expert of het überhaupt mogelijk is. Bij veel oude huizen vallen de mogelijkheden namelijk tegen. Een warmtepomp kan minder krachtig verwarmen dan een cv-ketel. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de isolatie van je huis in uitstekende staat is. Anders krijg je het in de winter echt niet warm gestookt. Een andere optie is een hybride warmtepomp, waarbij aardgas het toch weer even overneemt als alleen elektriciteit niet genoeg is.

van het gas af

Waarom combineren met zonnepanelen

Een warmtepomp draait op elektriciteit en om je huisje lekker warm te stoken heb je daar een hoop voor nodig. Om niet om te komen in de kosten combineren veel mensen een warmtepomp met zonnepanelen met een thuisbatterij. Ook hier is het belangrijk om even te checken of jouw dak hiervoor wel geschikt is. Sommige daken hebben een ongunstige hellingshoek voor zonnepanelen of vallen te veel in de schaduw om voldoende stroom op te kunnen wekken.

Subsidie?

De aanschaf en installatie van zonnepanelen is niet goedkoop. Reken er maar op dat je alles bij elkaar zo’n 5000 euro kwijt kunt zijn. Voor veel mensen een reden om toch niet voor verduurzaming te kiezen. Check eens bij de gemeente wat de opties zijn. Veel gemeenten willen namelijk verduurzaming in de gemeente aanmoedigen en bieden daarom subsidies aan voor mensen die hun huis willen verduurzamen, onder andere met een warmtepomp, zonnepanelen of isolatie. Vraag maar na, want dikke kans dat jij hiervoor in aanmerking komt.