Verbeter je tuin op een duurzame manier

twee kinderen zitten in de tuin

Kan jouw tuin wel een flinke opknapper gebruiken? Dan loont het de moeite om te kijken hoe je dat op een duurzame manier kunt doen. Zo wordt je tuin niet alleen een stuk sfeervoller, maar draag je ook je steentje bij aan een beter milieu. Gelukkig is de tuin bij uitstek dé plek waar je milieuvriendelijke oplossingen kunt toepassen. Wij zetten de meest voorkomende en praktisch toe te passen manieren om dat te doen graag voor je op een rij.

Kies voor inheemse planten

Een van de meest belangrijkste manieren om een duurzame tuin te creëren is door inheemse planten te gebruiken. Met andere woorden: planten die voornamelijk groeien in het land waar je woont en zich dus hebben aangepast aan de lokale omstandigheden. Daardoor hebben ze namelijk minder water, meststoffen en pesticiden nodig. Bovendien trekken inheemse planten meer bijen, vlinders en vogels aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit van je tuin. Win-win dus!

Ga voor een houten tuinhuis of overkapping

Hout is een prachtig, natuurlijk materiaal dat je tuin een warme en uitnodigende uitstraling kan geven. Het is veel duurzamer dan andere bouwmaterialen, waardoor een houten tuinhuis een voor de hand liggende keuze is. En als je denkt dat houten tuinhuisjes ouderwets ogen heb je het mis! Bij aanbieders als Pineca vind je de meest moderne huisjes en overkappingen die perfect passen in strakke tuinen. Ideaal als carport, loungeruimte, thuiskantoor of gewoon als opslag voor fietsen, gereedschap en de grasmaaier.

tuinhuisje

Verminder watergebruik

Ook door bewust om te gaan met water in je tuin, wordt deze al een stuk duurzamer. Vang bijvoorbeeld water op in een regenton en gebruik dit om de planten water te geven. Daarnaast is het aan te raden om te mulchen, zeker als je een moestuin hebt. Dit wil zeggen dat je een laag organisch materiaal, zoals houtsnippers of bladeren op de grond rondom de planten legt. Dit helpt de bodem vochtig te houden, waardoor je minder vaak hoeft te sproeien.

Lees ook:
Last van de zon in je tuin? Zo zorg je voor meer schaduw!

Creëer een composthoop

Composteren is een slimme manier om organisch tuin- en keukenafval om te zetten in waardevolle voeding voor je tuin. Composteren vermindert ten eerste de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat, en verbetert tegelijkertijd de bodemkwaliteit. Een gezonde bodem betekent dat planten beter kunnen groeien, minder snel ziekten oplopen en minder (kunst)mest nodig hebben. Je kunt vrijwel al je organisch afval composteren, zoals groenteresten, koffiedik, eierschalen, bladeren en snoeiafval. Zorg er wel voor dat je de composthoop regelmatig omdraait om het composteringsproces te versnellen.

Lees ook:
Openslaande tuindeuren van kunststof: de perfecte keuze voor jouw huis

tuinieren

Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen

Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar chemische bestrijdingsmiddelen kunnen best heel schadelijk zijn voor het milieu, vooral voor insecten als bijen en vlinders. En die heb je juist zo hard nodig!  Kies in plaats daarvan voor natuurlijke alternatieven, of lees je in over wat permacultuur inhoudt. Je maakt dan gebruik dan natuurlijke vijanden om plagen te voorkomen en nuttige insecten aan te trekken. Zo creëer je een prachtige, milieuvriendelijke tuin die niet alleen goed is voor jou, maar ook voor de planeet. Het vergt misschien wat meer planning en aandacht, maar je hebt er als je het slim aanpakt een leven lang plezier van.