Verbouwen zonder stof door heel je huis? Dat kan!

strokengrodijnen

Ga je binnenkort verbouwen, maar zie je er tegenop om stof en vuil door je hele huis te hebben? Dan kun je een strokengordijn overwegen aan te schaffen. Zo’n gordijn is ideaal voor tijdens de verbouwing, want het zorgt ervoor dat stof en vuil enkel in de ruimte blijven waar je daadwerkelijk aan het klussen bent. Maar wat is een strokengordijn precies, waar is het van gemaakt en hoe werkt het? Dat vertellen we je graag.

Wat is een strokengordijn?

Een strokengordijn is precies wat je denkt dat het is: een gordijn dat bestaat uit meerdere stroken. Deze stroken vallen deels over elkaar heen, waardoor het een ruimte goed afsluit. En dat is precies waarom het zo handig is tijdens een verbouwing. Stof wordt er namelijk vrijwel volledig door tegengehouden, waardoor je de rest van het huis gemakkelijk schoon houdt.

Een strokengordijn is meestal gemaakt van transparant PVC. Dit maakt dat je er gemakkelijk doorheen kunt kijken, waardoor je de ruimte niet volledig afsluit. Je loopt er gemakkelijk doorheen en hoeft het niet eens per se eerst met je handen te openen. 

De voordelen van PVC strokengordijnen bij een verbouwing

Er zijn vele redenen om voor een PVC strokengordijn te kiezen tijdens de verbouwing. De voornaamste is natuurlijk dat je daarmee de rest van het huis schoon houdt, doordat stof wordt tegengehouden. Dat betekent niet langer de hele bovenverdieping vol stof als je de woonkamer aan het verbouwen bent. Of andersom: geen stoffige woonkamer en keuken terwijl je de eerste verdieping aan het aanpakken bent. Zo’n gordijn is volledig op maat te bestellen, dus je kunt het zowel in een bestaande deuropening hangen als in het midden van een ruimte. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld de woonkamer wilt verbouwen, maar je een open keuken hebt die je gewoon wilt blijven gebruiken.

Bespaar op je energierekening met een strokengordijn

Los van de praktische aspecten aan strokengordijnen is er nog een goede reden om ze aan te schaffen. Zeker bij grote verbouwingen waarbij gevels of kozijnen worden vernieuwd, kan het je flink schelen op de energierekening. Dit soort pvc gordijnen houdt namelijk niet alleen stof, maar ook kou en warmte tegen. Daardoor houd je de temperatuur in de ruimte constant, zelfs als een deel van de buitenmuur ontbreekt of ramen en deuren nog geplaatst moeten worden. En dat kan achteraf behoorlijk schelen in de energierekening!

Welk strokengordijn kies je?

Er zijn verschillende soorten strokengordijnen, dus het loont de moeite om je daar even over in te lezen. Een vast strokengordijn bijvoorbeeld, wordt bevestigd met een vaste, niet verschuifbare ophanging. Perfect voor als je hem constant op dezelfde plek wilt laten hangen. Een verschuifbare variant is juist handig voor als je hem ook af en toe wilt kunnen openen. Is er weinig ruimte beschikbaar voor een normaal strokengordijn? Dan kun je voor een zogeheten accordeon model gaan. En wil je een gevel afsluiten, maar wel naar binnen kunnen kijken of niet al het daglicht tegenhouden? Kies dan voor een combo strokengordijn. Deze is niet transparant, waardoor je meer privacy hebt, maar er zit wel een transparante baan in op ooghoogte, waardoor je gemakkelijk zelf naar buiten of binnen kunt kijken. Handig!