Waarde van je huis verhogen met deze verbouwingen en trucs

Man en vrouw bezig met verbouwingen, schilderen van een muur in een kamer. De man staat op een kruk terwijl de vrouw op de grond zit met een verfkwast in haar hand, omringd door verfbenodigdheden.

Het verhogen van de waarde van je huis kan interessant zijn met het oog op een toekomstige verkoop: zowel voor de korte als voor de lange termijn. We doelen daarmee niet alleen op de waarde in geld, maar ook om je huis aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Er zijn diverse slimme manieren waarop je de waarde van je huis kunt verhogen. In dit artikel zetten we een aantal ‘trucs’ op een rij.

1.  Uitbouw: meer ruimte & meer waarde

Meer ruimte zorgt er automatisch voor dat je meer waarde toekent aan een huis. En dat geldt ook voor de financiële waarde. Eén van de meest populaire manieren om te zorgen voor meer ruimte is een uitbouw. Hiermee creëer je extra leefruimte zoals een uitbreiding van de woonkamer of een serre. Het maakt je woning aantrekkelijker en zorgt voor meer comfort.

opknappen van je nieuwe woning

2.         De keuken renoveren: slim afwerken & inrichten

De keuken is het hart van je woning. Een belangrijk onderdeel dat vaak ook als eerste aangepakt wordt wanneer men de waarde van een woning wil verhogen. Met het oog op toekomstig verkopen is het goed om te weten dat een moderne keuken met energiezuinige apparaten zeer gewild is. Denk goed na over een hoogwaardige afwerking met bijvoorbeeld een granieten of composiet werkblad en slimme opbergsystemen. Het gaat dus niet alleen om het uiterlijk, maar ook om een slimme plaatsing en inrichting.

3.         (Dak)ramen vervangen: stijl & isolatie

Kozijnen & ramen dragen voor een groot deel bij aan de uitstraling van je woning. Waar voorheen vaak werd gekozen voor witte kozijnen en dakramen, zien we steeds vaker donkere kleuren terug zoals antraciet of zwart. Maar nog belangrijker: het vervangen van (dak)ramen en upgraden van je kozijnen kan ook een goede bijdrage leveren aan het energiezuiniger maken van je woning. Velux blijft een populaire keuze vanwege de kwaliteit, duurzaamheid en de goede isolatie. Overweeg om nog meer licht in je woning te brengen door het installeren van extra ramen of lichtkoepels.

Een stel kijkt samen naar buiten door een groot raam in een dakkapel, met uitzicht op de omliggende gebouwen

4.         Badkamer upgraden: praktisch & luxe

De badkamer is een plek waar je dagelijks meermaals te vinden bent. Een moderne, strakke badkamer kan de waarde van je huis dan ook aanzienlijk verhogen. Zorg voor een praktische indeling van de ruimte en denk ook aan waterbesparende oplossingen zoals slimme kranen en toiletten. Zo spreek je eco-bewuste kopers aan en het draagt bij aan lagere energiekosten.

LEESTIP
Waarom spouwmuurisolatie een slimme keuze is voor jouw huis

5.         Voordeur & gevelrenovatie: verbeter de eerste indruk

Je gevel en voordeur zorgen voor de eerste indruk. En daarom is het belangrijk om te kijken of daaraan ook verbeteringen mogelijk zijn. Laat je gevel reinigen of vervang je oude deur door een nieuwe, moderne versie. En vergeet ook niet om je voortuin goed bij te houden. En als je geen groene vingers hebt, zijn er ook genoeg mogelijkheden voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Wat is de actuele woningwaarde?

Voordat je aan de slag gaat met de bovenstaande tips, is het goed om je actuele woningwaarde te weten. Die is onder andere afhankelijk van het bouwjaar van je woning en wat er tussentijds nog verbouwd en verbeterd is. Bij het Kadaster kun je de actuele woningwaarde opvragen of je kunt een taxatie laten doen.

Of je nu het plan hebt om je huis binnenkort te gaan verkopen of je wilt er zelf nog gelukkiger in zijn, met de tips in dit artikel kun je aan de slag om nog meer waarde te creëren, voor jezelf of voor een ander.