Wat is de zonnepanelen opbrengst in de winter?
De energieopbrengst van zonnepanelen varieert met de seizoenen, waarbij de wintermaanden slechts een klein deel, ongeveer 10%, van de jaarlijkse totaalopbrengst leveren. Ondanks dit, blijven de panelen functioneel, zelfs onder invloed van regen en sneeuw. Het is goed om te weten dat de verminderde winteropbrengst wordt gecompenseerd door hogere opbrengsten in zomermaanden.
Wekken panelen wel iets op in de winter?
In de winter, ondanks kortere dagen en minder zonlicht, blijven zonnepanelen actief. Zelfs wanneer de zon schuilgaat achter wolken, is het diffuus zonlicht voldoende om energie op te wekken. De winteropbrengst is lager dan tijdens langere, zonnigere dagen, maar de panelen blijven gedurende het hele jaar in Nederland energie produceren.
De zonuren variëren sterk per maand. Bijvoorbeeld, in januari 2023 varieerde het aantal zonuren in Nederland van 43 tot 94 uur, terwijl dit in augustus tussen 175 en 231 uur lag. Deze fluctuatie in zonuren toont duidelijk de seizoensgebonden verschillen in opbrengst.
Een belangrijke overweging in de winter is de lagere zonnestand, die meer schaduw veroorzaakt en de energieproductie kan verminderen. Vooral op korte dagen rond 21 december, de kortste dag van het jaar, is dit effect merkbaar. Schaduw door opeenvolgende rijen panelen, vooral op platte daken, kan ook de winteropbrengst verminderen.
Een ander aspect is de opstartspanning van de omvormer. In donkere maanden kan de omvormer vroeger uitschakelen door onvoldoende zonlicht, wat resulteert in een kortere productieperiode. Dit in- en uitschakelen kan soms hoorbaar zijn als een tik- of zoemgeluid.
Lees ook: Kunststof kozijnen: hoe kies ik geschikte raamdecoratie voor mijn woonkamer?
Last van sneeuw?
Interessant is dat sneeuw een natuurlijke reiniger voor zonnepanelen kan zijn. Ondanks dat de panelen over het algemeen weinig onderhoud vergen dankzij een vuilafstotende coating, helpt sneeuw extra vuil te verwijderen. In Nederland, waar extreme kou zeldzaam is, smelt de sneeuw meestal snel, wat de reinigende werking bevordert.
Als je echter merkt dat vuil zich ophoopt op de panelen en niet natuurlijk wordt verwijderd, kan een schoonmaakbeurt overwogen worden. Het is daarbij aan te raden om osmosewater of regenwater te gebruiken om de beschermende laag van de panelen niet te beschadigen.
Lees ook: Optimaal gebruik van zonnepanelen: thuisbatterijen als slimme energieopslag
Tenslotte is het belangrijk te beseffen dat in de winter, door de lagere opbrengst, de geproduceerde energie meestal direct in het huishouden wordt verbruikt. Dit betekent dat er minder of geen energie wordt teruggeleverd aan het net, wat zichtbaar is op de energierekening. De werkelijke productie van de panelen is af te lezen op de app of het display van de omvormer.