Wat is jouw ideale zonwering?

Zonwering met een plant en bord met het getal 1 op de vensterbank

Zonwering was vroeger niet essentieel om een aangenaam binnenklimaat te hebben. Maar zowel op het werk als thuis worden de temperaturen door het opwarmen van de aarde steeds extremer. Behalve intense perioden van regen, hebben we in de zomer ook steeds vaker last van zeer hoge temperaturen. Zonwering is dan ideaal, maar welk type zonwering kies je? Je leest in dit artikel meer over zonwering in het algemeen en welke type bij jouw situatie past.

Zonwering binnen

Zonwering aan de binnenzijde van je pand is meestal goedkoper dan zonwering aan de buitenzijde. Met witte gordijnen beperk je de verspreiding van warmte en Louvre luiken houden de uv-straling goed tegen en staan ook nog eens prachtig in je interieur. Wel heb je met binnenzonwering de warmte al aan de binnenkant van je raam zitten, waardoor verspreiding in de rest van je woning of werkruimte makkelijker is. Zonwering binnen – van een bamboe rolgordijn tot luxe velours gordijnen – is vaak wel weer goedkoper dan buitenzonwering.

Zonwering buiten

Breng je zonwering aan de buitenzijde van een pand aan, dan is het effect groter omdat je de warmte niet eerst aan de binnenzijde van je raam verwelkomd hebt. Die eerste winst is namelijk een hele belangrijke. Alle warmte die niet binnendringt, hoef je met airconditioning of ventilatoren ook niet te temperen. Buitenzonwering is dan ook efficiënter dan binnenzonwering. Daar staat tegenover dat de investering in buitenzonwering groter is.

Andere factoren die meespelen

Veel mensen twijfelen over het aanschaffen van buitenzonwering. En dan worstelen ze niet alleen over de prijs van buitenzonwering en de installatiekosten en -werkzaamheden. Ze denken namelijk nog steeds dat het nabestellen van onderdelen weleens een probleem kan vormen en dat bij het minste of geringste de monteur ingeschakeld moet worden.

Het is daarom goed te weten dat bijvoorbeeld een Somfy buismotor online bestellen of screenbediening opnieuw installeren gewoon mogelijk is. Heb jij een handige buurman of ben je zelf iemand die technische ervaring heeft of een uitdaging in dit soort klussen ziet? Heb je voldoende tijd om de handleiding goed door te lezen en heb je ook het geduld om dit soort projecten systematisch aan te pakken?

LEESTIP:
De evolutie van thuiszwembaden: Van opblaasbadjes tot Intex’s Ultra Plush serie

Gooi dan al je twijfels overboord en grijp deze kans met beide armen aan. Wereldwijde ontwikkelingen als the right to repair zorgen ervoor dat steeds meer losse onderdelen verkrijgbaar zijn, ook wanneer je geen officiële installateur bent. Maak van jouw buitenzonwering je nieuwe uitdaging en doe het daarom lekker zelf!