Wat zijn de juiste materialen voor in je nieuwe woonkamer?

Wat zijn de juiste materialen voor in je nieuwe woonkamer?

Ben je voornemens om je woonkamer opnieuw in te richten? Focus je pijlen dan op het comfort, de uitstraling en de materiaalkeuze. Juist de materiaalkeuze is van groot belang voor je woonkamer. Voor het comfort, voor de uitstraling en ook voor het gemak dat je ervaart. Ook belangrijk is om goed in te schatten of je een grote of klein woonkamer hebt.

Een terechte vraag is wat de juiste materialen voor in een woonkamer zijn. Dit is niet zo één, twee, drie aan te wijzen, maar er zijn wel bepaalde ‘richtlijnen’.

Juiste materiaal voor een bank en stoelen

In je woonkamer kunnen een bank en stoelen uiteraard niet ontbreken. Je creëert hiermee het gewenste comfort en het gewenste aantal zitplaatsen.

Bij een bank kun je qua materialen alle kanten op. Zo kun je voor een leren bank kiezen, voor een stoffen bank of voor een bank van linnen. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Ook is het belangrijk om te beseffen dat het materiaal bepalend is voor de uitstraling.

Het is niet mogelijk om aan te geven wat goed of slecht is. De materiaalkeuze is bij een bank vooral afhankelijk van je wensen en interieurstijl. In een luxe woonkamer past bijvoorbeeld een leren bank het beste.

Wil je het liefste fauteuils in je woonkamer hebben? Leren fauteuils passen mooi in een luxe woonkamer, terwijl stoffen fauteuils bij zo’n beetje elke interieurstijl passen. 

Wat zijn de juiste materialen voor in je nieuwe woonkamer?

Juiste materiaal voor een tafel

Bij een tafel kom je al snel bij hout uit. Ga maar eens na van welk materiaal de meeste eettafels gemaakt zijn. Juist, dat is van hout. Maar hout is niet zomaar hout.

Kijk maar eens naar het aanbod van ronde eettafels. Je ziet dan verschillende houtsoorten terugkomen, waarbij elke houtsoort een bepaalde structuur heeft. Per plank hout is de structuur ook nog eens anders. Elke houten tafel heeft hierdoor een net iets andere uitstraling.

Past naar jouw mening een houten tafel niet in je woning? Dan kun je voor bijvoorbeeld een metalen tafel kiezen. Wat je echter veel ziet, is dat veel eettafels van hout en metaal vervaardigd zijn. In dat geval is het onderstel van metaal. Het tafelblad is van hout gemaakt.

Bij bijzettafels is dit een ander verhaal. In het aanbod van bijzettafels vind je namelijk wel volledig metalen tafels. Op zich goed te verklaren; bijzettafels dienen een heel ander doel dan een eettafel.

Juiste materiaal voor het vloerkleed

Juiste materiaal voor het vloerkleed

Het is tegenwoordig een ware trend om voor een vloerkleed te kiezen. Je kleedt hiermee je woonkamer op een leuke en fraaie manier aan. Hierbij is de materiaalkeuze van gigantisch belang.

Lees ook: Het tijdloze spel: vintage versus modern design

Een hoogpolig tapijt heeft een compleet andere uitstraling dan een laagpolig tapijt. Ook kun je tussen veel soorten tapijt en stoffen kiezen. Kijk hoe dan ook goed naar het materiaal, naar de uitstraling en naar de veiligheid. Sommige vloerkleden zijn, door de materiaalkeuze, nogal glad. Niet ideaal als je bijvoorbeeld jonge kinderen hebt die regelmatig door de woonkamer heen rennen.

Eigenlijk bestaat er geen ‘juist’ materiaal voor in een woonkamer. Zolang je het materiaal op je wensen afstemt, heb je het ‘juiste’ materiaal te pakken!