Woning uitbouwen en verduurzamen in Amsterdam: hier kun je aan denken

,
woning in Amsterdam

Wil je graag jouw Amsterdamse stulpje verbouwen, zoals uitbouwen en verduurzamen? Dan zijn er een aantal belangrijke punten waar je aan kunt denken, zodat je de verbouwing van jouw woning op rolletjes kunt laten lopen.

1. Zet de verbouwplannen op een rij

Als je gaat uitbouwen én verduurzamen, is het belangrijk dat je weet wat je gaat doen. Als je een oude woning hebt in Noord-Amsterdam in bijvoorbeeld de wijken Volewijck of Latherusbuurt, is het goed om eerst jouw woning onder de loep te nemen. Zo wil je natuurlijk de oude elementen bewaren en hier zuinig mee omgaan. Ook is het belangrijk om te checken wat je precies aan zo’n woning kunt verduurzamen. De spouwmuur isoleren bijvoorbeeld: het kan zijn dat jouw woning – vaak als deze voor 1930 is gebouwd – geen spouwmuur heeft en dat deze optie dus afvalt. Wel zijn er gelukkig andere manieren van het isoleren van de muren. Ook wil je natuurlijk voorkomen dat jouw glas-in-loodramen verdwijnen. Check daarom zeker wat wel mogelijk is bij jouw woning als het gaat om verduurzamen: denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden als een warmtepomp, zonnepanelen, dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie.

Zonnepanelen installeren

Ook is het belangrijk om de plannen wat betreft het uitbouwen op een rij te zetten. Hoeveel vierkante meter wil je uitbouwen en waarom ga je uitbouwen? Wil je hier bijvoorbeeld een keuken plaatsen, of wordt de woonkamer uitgebreid? Daarnaast is het belangrijk om na te denken welke uitstraling de uitbouw krijgt – houd ook rekening met de eventuele eisen in jouw buurt. Check ook de regels wat betreft het uitbouwen van de gemeente Amsterdam, bijvoorbeeld hoe ver je mag uitbouwen. Misschien is jouw Amsterdamse woning wel een monument: in dat geval heb je ook te maken met andere regels.

2. Ga op zoek naar vakmensen

Voor de verbouwplannen is het goed om op zoek te gaan naar vakmensen die jou kunnen helpen. Het inschakelen van de beste loodgieter in Amsterdam is bijvoorbeeld geen overbodige luxe. Een loodgieter is namelijk verantwoordelijk voor het leidingwerk in jouw huis, voor bijvoorbeeld het sanitair maar ook voor bijvoorbeeld de keuken. Als je dus de keuken gaat uitbouwen, kun je een loodgieter inschakelen die het leidingwerk voor jou regelt. Dit is namelijk een belangrijk onderdeel! Naast een loodgieter heb je misschien ook wel een stukadoor, timmerman en schilder nodig.

3. Stijl en afwerking

Met een verbouwing kun je het een en ander veranderen aan jouw woning. Het is ook alvast goed om na te denken hoe je de woning wil gaan afwerken en welke stijl je wil creëren. De uitbouw kan bijvoorbeeld ook in dezelfde stijl worden als de rest van de woning. Misschien wil je ook wel wat karakteristieke elementen terug laten komen. Ook het kleurgebruik en de materialen zijn belangrijk om over na te denken.