Woningisolatie. De enige mogelijkheid om er warmpjes bij te zitten

woningisolatie

Woning-isolatie. De enige mogelijkheid om er warmpjes bij te zitten.

Woningisolatie is een belangrijk onderdeel van modern wonen. Niet alleen om comfortabel te leven, maar ook om energie te besparen en milieubewust te handelen. Het streven is om in 2050 gasvrij te wonen. Ook met het oog daar op is het dus heel belangrijk dat een huis góed geïsoleerd wordt/is. In dit blogartikel vertel ik je alles wat je wil weten over woning-isolatie, waarom het zo belangrijk is én wat de voordelen van het isoleren voor jóu zijn. Én natuurlijk een goed adres waar je hiervoor terecht kunt.

Waarom zou je moeten isoleren?

Woning-isolatie is van vitaal belang om de temperatuur in huis te reguleren, ongeacht het weer buiten. En met de steeds extremere temperaturen, zowel in de winter als ook in de zomer, is dit echt geen overbodige luxe. Het is een effectieve manier om warmteverlies in de winter te verminderen en om je huis koel(er) te houden in de zomer. Dit zorgt er voor dat je in een fijn en comfortabel huis woont én het zorgt er voor dat je niet echt afhankelijk bent van verwarmings- en koelsystemen. Dit bespaard heel veel geld op je energierekening…

Door je woning góed te isoleren, draag je niet alleen bij aan een comfortabele leefomgeving, maar draag je ook actief bij aan een groenere toekomst. Isolatiebedrijf Renovatie Totaal kan dit voor je realiseren. Op hun site beschrijven zij uitgebreid wat zij voor je kunnen doen. Zij kunnen er voor zorgen dat je het hele jaar door comfortabel kunt wonen. Vraag dus gerust informatie op.

Naast dat goed isoleren veel warmte vasthoudt (in de winter) en kou buiten laat (en in de zomer andersom), heeft isoleren ook een geluiddempend effect. Hierdoor kun je de geluiden van buiten ook buiten houden. Maar ook binnenshuis kan het prettig zijn om allerlei geluiden te reduceren.

Duurzame investeringen

Wist je dat 30-40% van de warmte in huis via het dak je huis verlaat als je geen geïsoleerd dak hebt? En wist je dat minstens 10% van de warmte in huis via je vloer onder je huis verdwijnt (kruipruimte)? Het loont dus enorm om je huis goed te isoleren. Je ziet het ook gelijk terug in het maandoverzicht van je energieleverancier. En daarnaast voel je ook gelijk het aangename wooncomfort. Het is dan ook een hele duurzame investering omdat er minder CO2 wordt uitgestoten én de waarde van je huis wordt hoger!

Het is dan ook een hele duurzame investering omdat er minder CO2 wordt uitgestoten

Dakisolatie

Zoals hierboven al gezegd: 30 tot 40% van de warmte in huis gaat verloren via een dak zonder isolatie. En dat is ook logisch, want warme lucht stijgt naar het hoogste punt in huis. Een dak isoleren betekent dus minder warmteverlies én dat je dus heel veel minder hoeft te stoken. Je kunt hier wel honderden euro’s per jaar mee besparen. Zeer de moeite waard dus om iemand naar je dak te laten kijken. Bij nieuwbouwwoningen wordt het dak al tijdens de bouw geïsoleerd. Maar bij woningen die vóór de jaren ’90 gebouwd zijn, is de isolatie vaak minimaal. Het loont zeer zeker om hier ook eens naar te laten kijken. Een goed geïsoleerd dak verdiend zich altijd terug! En huizen die voor 1975 gebouw zijn, hebben vaak helemáál geen isolatie. Dit is dan ook direct te voelen wanneer je het luik naar de zolder open doet… De kou stort dan als een blok naar beneden… Deze zolders schreeuwen gewoonweg om een goede dakisolatie.

Zoldervloer-isolatie

Dat je een dak goed moet isoleren, dát snapt iedereen inmiddels wel. Maar wist je dat je, als je een houten zoldervloer hebt, deze ook kunt isoleren? Een goed geïsoleerde zoldervloer zorgt er namelijk voor dat de warme lucht die opstijgt, níet via die houten vloer en de zolder verdwijnt. De warmte blijft dus in de leefruimtes. Maar ook wanneer er slaapkamer(s) op zolder zijn gemaakt, is een goed geïsoleerde vloer fijn. Met name wanneer er een verdieping lager óók nog kamers in gebruik zijn. Leef-, muziek- & gamegeluiden van anderen zijn niet altijd aangenaam om naar te moeten luisteren…

Spouwmuur-isolatie

woningisolatie voor energieverbruik te verminderen

Muren die níet geïsoleerd zijn, geven kou af (naar binnen) maar staan in de winter ook warmte af (naar buiten). In de winter zul je daarom hard(er) en veel moeten stoken om het tóch aangenaam warm te krijgen én te houden. Overbodig om te zeggen dat dit duur is, maar ook héél erg slecht voor het milieu!

Spouwmuur-isolatie is de meest gangbare manier om muren te isoleren. Bij deze vorm van isoleren wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur gevuld met bijvoorbeeld HR+++ parels, isolatieschuim of minerale wol.

Oude jaren ’30 huizen (en nog oudere huizen) hebben vaak geen spouwmuur. Hier wordt dan voor een andere vorm van isoleren gekozen: namelijk door een voorzetwand binnen, tegen de buitenmuur te plaatsen. Hier komt dan dunne muur-isolatie tussen. Op deze manier wordt er tóch extra isolatiewaarde toegevoegd.

Muur-isolatie kun je óók aan de buitenkant aanbrengen. Dit noem je dan gevel-isolatie. Het voordeel hiervan is dat je dan een dikkere isolatielaag kunt aanbrengen. En bovendien is je muur dan ook gelijk netjes opgeknapt (mocht je een minder mooie muur hebben). Hierdoor wordt je huis ook gelijk iets meer waard. Bij gevel-isolatie bevestigen ze bijvoorbeeld steenstrips (heel veel kleuren), kunststof of hout op de muur of ze stucen de muur. Daarna wordt alles netjes afgewerkt. Kost natuurlijk wel wat meer dan een voorzetwand binnen, maar je hebt er dan ook wel iets heel moois (en goeds!!) voor terug! En daarbij verdien je deze investering op termijn ook wel terug omdat je energieverbruik enorm vermindert. En wanneer je buitenmuur tóch al aan een renovatie-beurt toe was, vang je nu 2 vliegen in 1 klap. LET OP: Je hebt hier wel een vergunning voor nodig, omdat je gevel na het plaatsen van de gevelbekleding er iets anders uit ziet.

Bij isolatiebedrijf Renovatie Totaal kunnen ze je precies vertellen wélke vorm van spouwmuur isolatie het beste bij jullie huis past. En ze vertellen je dan ook gelijk welke mogelijkheden er zijn. Dit is heel fijn! Isoleren moet je echt aan vakmensen overlaten!

Lees ook: Hoe kun je je huis gasloos maken?

Kruipruimte isolatie

Een kruipruimte zónder isolatie zorgt voor een koude en kille vloer. Maar ook voor een hogere energierekening. Doordat de koude lucht vanuit de kruipruimte naar de vloer opstijgt, voelt je vloer heel koud aan. En doordat de warme lucht in je woonkamer ook naar boven stijgt zal je vloer daarom altijd koud aanvoelen. Dit is zó níet comfortabel! En als je vloerverwarming hebt, dan moet deze extra hard stoken om je vloer warm te krijgen. Een goede vloerisolatie is dus van heel groot belang. Het zorgt voor een comfortabele warmte en het bespaard je veel geld. En daarnaast bespaard het minder stoken je natuurlijk veel uitstoot van CO2.

Bij vloerisolatie wordt tegen het plafond van de kruipruimte (dus aan de onderkant van de vloer in de kruipruimte) isolatie aangebracht. Hierna heb je een warme en comfortabele leefruimte (warme vloer) én een lagere energierekening!

Heb je nou geen kruipruimte of heb je een hele lage kruipruimte, dan kunnen ze deze ruimte isoleren met speciaal folie of met EPS parels (soort tempex balletjes). Wanneer je informatie vraagt of een offerte laat maken kunnen zij je precíes vertellen welke optie de beste is. En na het hele isolatieproces zit je er weer lekker warmpjes bij. Letterlijk!