Zo combineer je de juiste meubelen voor de perfecte look

Ga je maar al te graag aan de slag met het creëren van de perfecte look in je interieur? Dit draait allemaal om het combineren van de juiste meubelen. Of je nu gaat voor een moderne, industriële stijl. Of een meer landelijke stijl. Het is belangrijk dat de meubelen in balans zijn en eenheid uitstralen. Begin met een duidelijk plan door te bedenken welke sfeer je wilt neerzetten. Maar ook hoe je de ruimte functioneel wilt inrichten. Kies één of twee kernstukken, zoals een bank of een eettafel. Bouw vervolgens de rest van je inrichting – bijvoorbeeld met bijzettafels – daaromheen. Het vinden van de juiste balans tussen stijl en functionaliteit is de sleutel tot een aantrekkelijk en praktisch interieur.

Moderne woonkamer met een grote grijze bank, houten salontafel en bijzettafels. De ruimte is ingericht met warme tinten, veel kussens en planten, en heeft grote ramen voor natuurlijk licht.

Houd rekening met de juiste verhoudingen bij jou in huis

Een van de belangrijkste aspecten bij het combineren van meubelen? Dat is het letten op de verhoudingen. Meubels moeten passen bij de grootte van de ruimte en bij elkaar in balans zijn. Een grote, plompe bank kan bijvoorbeeld overweldigend zijn in een kleine kamer. Een te klein meubelstuk kan juist weer verloren gaan in een ruime woonkamer. Zorg ervoor dat de proporties van de verschillende meubelstukken kloppen. Zowel qua grootte als qua hoogte. Dit geldt ook voor accessoires zoals salontafels, bijzettafels en stoelen. Combineer je verschillende hoogtes en afmetingen slim? In dat geval creëer je dynamiek zonder de ruimte rommelig te laten lijken.

Mix materialen en texturen voor een erg interessante diepte

Maak je gebruik van verschillende materialen en texturen? Dit kan een ruimte direct meer diepte en karakter geven. Combineer bijvoorbeeld een houten tafel met zachte, stoffen eetkamerstoelen. Of kies voor metalen accenten zoals een lamp of bijzettafel naast een leren fauteuil. Het contrast tussen harde en zachte materialen zorgt voor een interessante, gelaagde uitstraling. Denk ook aan texturen in je accessoires. Voorbeelden hiervan zijn een wollen plaid of een grof geweven vloerkleed. Ga je aan de slag met het mixen van texturen? Dan voelt een ruimte niet alleen visueel aantrekkelijk aan. Het is ook veel warmer en uitnodigender.

LEESTIP:
Alles wat je moet weten over lamellen en jaloezieën voor schuine ramen

Kies altijd voor een consistent kleurenpalet

Wat zijn de juiste materialen voor in je nieuwe woonkamer?

Een consistent kleurenpalet zorgt voor rust en eenheid in de ruimte. Kies voor een basis van neutrale kleuren zoals:

  • Wit
  • Grijs 
  • Beige

En voeg vervolgens kleuraccenten toe met accessoires zoals kussens, schilderijen of vazen. Op deze manier kun je erg makkelijk seizoensgebonden kleuren wisselen zonder dat je meteen grote meubelstukken hoeft te vervangen. Het belangrijkste van alles? Dat is dat de kleuren elkaar aanvullen en de ruimte een samenhangend geheel vormen.