Zo maak je ook van een oudere woning een smart home 

Zo maak je ook van een oudere woning een smart home 

Steeds meer huishoudens hebben tenminste één slim apparaat in huis, soms zonder dat zij zichzelf hiervan bewust zijn. Het blijkt uit statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een van de meest voorkomende slimme apparaten binnen woningen is de smart tv. Het zijn televisies waarop je verschillende apps kunt gebruiken voor het terugkijken van programma’s, het bekijken van een film of serie, enzovoorts. Ook een slimme thermostaat wordt steeds vaker gebruikt, door de voordelen die deze tools huishoudens bieden. Met een slimme thermostaat is het bijvoorbeeld mogelijk om de temperatuur in huis op afstand te bedienen. Waar men de kachel voorheen de hele dag aan liet staan om in een verwarmde woning thuis te komen, doet men dit nu pas op de weg terug naar huis.

Een woning hoeft niet nieuw te zijn, om deze om te kunnen toveren tot een heus smart home. In dit artikel lees je meer over slimme apparaten die je woongenot verbeteren en tegelijkertijd energie helpen te besparen.

Duurzame verbetering

Domme apparaten slim maken met een speciale stekker 

Naast de smart tv en de slimme thermostaat wordt ook een slimme stekker regelmatig gebruikt door huishoudens. Zo komt een slimme stekker in de wintermaanden van pas om de verlichting aan de buitengevel op afstand te kunnen bedienen. Of denk aan de verlichting in de kerstboom. Het is vervelend om voortdurend onder de kerstboom te moeten duiken, om zo de verlichting uit het stopcontact te kunnen halen. Een slimme stekker is verbonden met een app op je telefoon of tablet. Op deze wijze maak je van domme apparatuur in huis een slim, op afstand te bedienen apparaat. Een slimme stekker is niet alleen toe te passen op verlichting, je kunt het voor elk elektrisch apparaat gebruiken. Zie het als een klassieke tijdschakelaar.

Lees ook:
4 tips voor het uitzoeken van je vloertegels!

Slimme led verlichting voor een lager energieverbruik 

In plaats van het gebruik van een slimme stekker kan ook het vervangen van deze lampen voor slimme led verlichting een optie zijn. Deze led verlichting verbruikt minder energie, waarmee je een dergelijke aankoop snel hebt terugverdiend. Zeker in oudere woningen wordt vaak nog een klassieke lamp gebruikt, met een relatief hoog energieverbruik. De slimme led verlichting biedt daarbij het voordeel dat de intensiteit ervan te verminderen is via een app. Zo laat je de verlichting aansluiten op het moment van de dag dat je deze gebruikt. Er zijn zelfs led lampen die je van kleur kunt laten wisselen.