Bouwjaar Woning en Meer

Huizenzoeker

Bouwjaar woning opzoeken? Gebruik huizenzoeker.

Als je een nieuwe woning wilt kopen dan wil je graag goed geïnformeerd zijn. Op Huizenzoeker is de officiële gemeentelijke informatie opgenomen zoals het bouwjaar van de woning.

huizenzoeker bouwjaar

Bouwjaar

Bouwjaar

Huizenzoeker toont gratis het bouwjaar van de woning. Het Kadaster beheert een database van alle woningen in Nederland. Dit noemt men de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Huizenzoeker gebruikt deze database van het Kadaster om de woningwaarde te bepalen. Echter aanvullende gegevens zoals het bouwjaar zijn ook in deze database opgenomen.

Het bouwjaar van een woning is het jaar waarin een woning is opgeleverd voor bewoning. Het bouwjaar van een woning komt in de meeste gevallen overeen met het bouwjaar dat in de Basisregistratie gebouwen is geregistreerd voor het pand waarin deze woning is gelegen. Dit kan alleen anders zijn, wanneer in een bestaand pand (bijvoorbeeld een monumentale kerk) later “nieuwbouw-appartementen” zijn gereali­seerd.

Dat wil niet zeggen dat de woning ook in het bouwjaar voor het eerst bewoond zal zijn (leegstand). Het is mogelijk dat objecten in aanbouw een toekom­stig (vermoede­lijk) bouwjaar hebben. Bij appartementen is het mogelijk dat wanneer de opleverdata van de verschillende apparte­menten rond de jaarwisse­ling liggen, appartemen­ten binnen één complex een verschil­lend bouwjaar krijgen. Meestal zal echter één bouwjaar voor het gehele complex worden geregistreerd.

CV Ketel

Het bouwjaar zegt iets over de energiezuinigheid van de woning. Een woning gebouwd na 2000 is in de regel energiezuinig aangezien deze is voorzien van dubbel glas en isolatie. Als een huis of appartement meer dan 12 jaar oud is dan is kans groot dat de CV ketel aan vervanging toe is. Let hier op bij de aankoop van een woning. Om deze reden is het altijd handig om bij ons het bouwjaar van de woning te controleren.

Bron

Het bouwjaar wordt door Huizenzoeker bij het Kadaster betrokken en komt dus niet van de makelaar. Deze openbare gegevens zijn ook te vinden op: https://bagviewer.kadaster.nl

Maatvoering

Woonoppervlakte

Op huizenzoeker is de woonoppervlakte van een woning opgenomen. Deze informatie komt tevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen welke door het Kadaster wordt beheerd. Heel simpel gezegd is de “Woonoppervlakte” de “bewoonbare oppervlakte achter de voordeur van de woning”.

Wat is het verschil tussen woonoppervlakte en perceeloppervlakte?

De perceeloppervlakte dient niet verward te worden met de woonoppervlakte. De woonoppervlakte is de totale oppervlakte van alle verdiepingen van de woning. De perceeloppervlakte is de grootte van het stuk grond waar de woning op staat. De exacte grens van een perceel wordt bijgehouden door het Kadaster. Het Kadaster meet de perceelsgrenzen zelf in. Het Kadaster doet dit bij een nieuw perceel of als een perceelgrens wijzigt.

Waarom is de woonoppervlakte anders dan de makelaar vermeld?

De woonoppervlakte op huizenzoeker kan nog weleens verschillen met de woonoppervlakte die de makelaar vermeld. Dat komt omdat wij de woonoppervlakte rechtstreeks uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) halen. Deze woonoppervlakte wordt niet altijd gebruikt door de makelaar en wordt ook nog weleens zelf gemeten. Daarnaast kan het ook voorkomen dat een woning dusdanig verbouwd is dat de "nieuwe" woonoppervlakte al wel door de makelaar is opgemeten, maar nog niet in het gemeentelijk bestand staat.

Bron

De woonoppervlakte wordt door Huizenzoeker bij het Kadaster betrokken. Deze openbare gegevens zijn ook te vinden op: https://bagviewer.kadaster.nl